26 12
發新話題

中幅機討論

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-3-2009 03:04 發表

我而家最常用既係.............我講唔出!
SEAGULL只係幾百蚊, 買得起米買黎玩lor, R同H呢D...富貴野....

講實用當然係C記鏡....唔通你影EVENT會用菲林機??
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-3-2009 13:13 發表

我用一支24-105都夠既...勉強...
咁即係咩都唔駛買lor, 恭喜呀!!!
眼光光~

引用:
原帖由 lahc 於 6-3-2009 20:31 發表
TLR 用數背
有冇D較為平價之選...?
其實數背同CCD的原理,有咩分別?
小弟見識有限, 但重未聽過有TLR可以配到數背.
我只知一般數背都係畀單反的中幅機用多, 如哈蘇呢d, 而唯一一部畀135單反用的, 應該係畀leica R8/R9用的, 但已停產.
未知師兄用緊邊部TLR?
CCD係數碼機用的sensor, 據我所知, 而家好多數背, 如leaf呢d都係用CCD做sensor的.
至於咩叫CCD原理, SORRY我未聽過.
眼光光~

補充一下, 網上的確係有一個傳聞, 關於TLR的BACK...
http://forum.manualfocus.org/viewtopic.php?pid=107459
起因係一本日本相機書, 個封面中的機似乎係純粹創作...書入面亦冇講係乜.
所以...應該係流的...

眼光光~

引用:
原帖由 lahc 於 7-3-2009 09:13 發表

係某本書的封面...見到部TLR 用左數背
原來係流嫁
係米樓上我post條link入面個本??
雖然我冇問過LEAF, 但佢產品唔係多, 應該係冇出過TLR的機背的~~~
眼光光~

嗯, 機背就應該冇, 但數碼TLR就有, 老泥1/2玩具版!!
眼光光~

引用:
原帖由 lahc 於 7-3-2009 12:59 發表

係呀

果部真係玩野...
其實數碼化, 係為咗將影相的流程簡單化, 進而提高效率, 質素等等.
TLR之所以被淘汰...就係因為有其他比佢更好的技術出現咗, 單單加個機背, 我想像唔到可以帶到有乜野好處出黎.
眼光光~

之前有師兄以為LEAF會為ROLLEI雙鏡出數背, 實為某D人睇咗2009相機圖鑑個封面後引起的一個誤會, 今日有幸獲得此書, 講一講.
封面係由攝影師=石川康彥所製, 佢係[封面的說話]度講, 而家雖然都係以數碼機為主力, 但仍然放棄唔到菲林機, 既然TLR有兩隻眼, 如果有一種上面影35MM菲林, 下面就用數背影的雙鏡相機...咁就正了...(簡譯)
入面部野係由某相機舖提供, 估計只係將個LEAF裝係下面, 冇任何功能.

附件

19-3-2009 20:57

19-3-2009 20:57

眼光光~

引用:
原帖由 learngod86 於 20-3-2009 00:56 發表
真係fake晒.....死日本仔....成日都封面殺手...
其實係放風個D人唔負責任姐, LEAF有冇出過, 上網都求證到啦, 重要作個MODEL NUMBER出黎...擺明係做謠.
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-3-2009 01:11 發表
我都想要部Rolleiflex...3.5F都要六七千起碼...
有呢D錢我再買多部DSLR...

老泥呢D富貴野唔啱我
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-3-2009 01:48 發表

我寧願買機械菲林機啦...
人各有所好, 我影景都想用多d菲林, 最好係6X6添.
但影雀, 都係數碼機穩陣~
眼光光~

26 12
發新話題