發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

想問下車師兄, 你所指的28-200, 係指菲林機黎講, 定係APS-C黎講架...28X 1.6 影景真係唔多夠WOR...
CANON我唔熟, 但50D的話, 都重有兩萬多D買鏡~
F2.8都OK的話, 24-70 F2.8, 再加小白都應該重有少少錢找~ 加D再買燈或補多支UTRA WIDE LOR(副廠的話夠啩
如果一定F2的話就如其他師兄咁講分黎買, 28~70之間買三支度, 70打後都係要折衷下買小白好D, 因為2一支定焦的200F2都過三餅, 重量亦唔係人人拎得起....
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 22:03 發表

車車用DC來compare,佢要既range一定係FF既28-200 ga la~
24-70 F2.8都係好野,不過用apsc,買支平d又靚d又有IS係差個紅色圈既17-55真係抵d~
睇下CANON鏡個價...嘩, 小白要成皮三???...咁樣加埋會OVER咗2K.大一,左右...
眼光光~

引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 02:59 發表

我而家睇緊40d 同50d d data
canon 官網都係話 40d 可似6.5張 per sec
but 50d 只可似6.3張 per sec
其他好多野都冇變.....mon 勁左 象素多左等等
50d 食電d 同輕d

我睇中左呢枝 http://www.canon ...
呢支又貴又重...加埋40d都已經兩萬幾....你可能以為好方便, 但影景又唔夠....始終都係要換鏡....加上十倍zoom...個人唔睇好的...
要遠的話不如大白...加埋40d都唔駛兩萬~重有錢搞大光圈的標準/wide鏡~

*** 想趁機問下有呢支28-300白鏡的師兄, 佢係tele-end影近嘅野時, 係米同其他天涯鏡一樣, 越近目標有視角擴闊的現象? (好似18-200咁, 用200影近野時, 其實同用135係差唔多), 小弟自己冇天涯鏡, 想知道多d, 望解答***

眼光光~

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:30 發表

其實我會諗50d 係因為我有個fd 一開波問 佢就講 買50d啦 咪鬼買450d..........
再見莊家講個speed o既分別..... so 都頭痕緊.....
因為我多數都係去旅行影人.....影動物.....
所以會想要個快d o既......
都係 ...
影動物...135下的200MM恐怕滿足唔到你WOR, 師兄....
咁不如...50D + 300 F4 USM IS + 增距器 + 17-55 F2.8, 重有錢剩架~~~再唔係唔要384+增距器, 要一支大白亦得, 重平少少添~~~剩低可以買支閃光燈或大光圈定焦鏡都得~~~

自己冇錢, 玩NIKON的, 通常去影雀會帶:
300 F4(唔同C記的係, 冇防震), 1.4X 增距器, 再加一支KIT鏡的18-55 細光圈, 有人影時就會入埋支窮人鏡50 F1.8
以上組合, 都SO FAR夠用的~~~

眼光光~

如果樓主想玩N記的話, 我樂意同你再深入討論!!
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:42 發表

3皮野玩咩好呢? 不如順手講埋?
好呀
1. D300  11K
2. 12-24 (dx) 6.4K
3. 70-200 F2.8 12K
4. 50 F1.8 0.7K
即係, 三萬多一百蚊~~~
當然, 可以視乎自己鍾意的焦段改PLAN, 好似唔多影WIDE的話就將12-24換做副廠, 如SIMGA 10-22都係三千幾~
如果真係想影動物, SIGMA的150-500, 原廠384+TC14E都係好選擇, 可以唔過三萬的~
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 01:46 發表

鏡上面既係FF數,不過玩FF就用唔到APS-C鏡
Canon果d aps-c鏡會叫做 EF-S , 普通既係 EF
如果Sigma呢,aps-c鏡會叫 DC, FF用到既會係 DG
Tamron就難搞d, Tokina會加DX
補充一下, nikon的ff機可以set做 DX MODE, 但解象度為下降為500萬...
(NIKON的APSC 鏡會加DX落去, 冇DX就係FF鏡)
眼光光~

發新話題