發新話題

Canon 將免費為 EOS 5D 加固反光鏡

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-2-2009 01:27 發表

我唔係品牌奴隸...Canon既tele一d都唔抵玩..又唔見勁係邊..
中距tele的話, 如小小白呢個光圈同焦距其他牌子係冇的, 重量更是輕巧, 8千幾蚊, 抵唔抵係比較嘅姐.

至於小白同小黑五, 兩支都咁好, 但兩支都咁貴!!

去長一d的話, canon 384又有防震, 又比nikon輕少少, 貴千零蚊左右, 但比p記的新384要平~~~(p記的更輕, 不過p記鏡頭係冇防震的)

384我有睇過d report, 鬥MTF的話的確係N記稍高, 加埋1.4X或1.7X都贏C記的~ 但C記有防震嘛...(好似唔係有好多級)

去到400變焦, 有色馬, nikon, 最近多埋sony, 要平就一定係色馬....NIKON支太舊, 連超音波摩打都冇...SONY...睇書, MTF好似好勁~ 所以...總括黎講都係大白好!!

至於N記200-400...會唔會重咗D....

再去400定焦...好似得C記有456呢級的鏡頭, 價錢一萬有找, 都算係咁....

500變焦...得色馬玩哂, 一係超抵玩=150-500, 一係超唔抵玩-300-500 F2.8....

其他再勁的...小弟冇錢, 冇資格畀意見了~~~

眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-2-2009 23:15 發表

所以諗O記...50-200,2.8到3.5,都唔洗七千!
7千玩到400mm....係抵...但個sensor細呢...個景深米又係200mm個個!!
o記冇384...呢個真係....328又太貴~~~
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-2-2009 20:09 發表

我寧願要色...反正唔會放得幾大...
Canon d 綠色我就來發顛...
我都想試下s5 pro架, 有機會的話~~~~
眼光光~

引用:
原帖由 Elf 於 10-2-2009 07:28 發表
師兄你用N鏡, 相信要試唔太難
身邊冇人有嘛~~~自己買係唔會架喇, 除非我轉行影相啦....
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-2-2009 18:25 發表

而家好抵呀..全新都係五千幾..
有五千幾買s5pro的話...都會儲起, 等夠錢再買d300....始終夠全面~
再唔係買多支鏡都好~~~
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-2-2009 21:43 發表

如果夠錢買300,咁我就等下先啦~
夠用米唔駛換lor, 影雀時, d60個三點對焦實在係谷鬼氣的...
眼光光~

引用:
原帖由 Elf 於 11-2-2009 11:04 發表
枝24-105夠用又做乜換24-70?
我目標就5D + 24-70姐 遙遠, 遙遠
光圈嘛∼∼∼
眼光光~

發新話題