發新話題

南北韓準備開片?

引用:
原帖由 joey 於 21-8-2015 20:23 發表
如果開波,中國幫唔幫?俄佬會唔會出聲?

定係等收皮~
可能會俾面佢阿爺 可能會俾面佢老豆,但係佢……

引用:
原帖由 kaige321 於 21-8-2015 15:39 發表

原來北韓有空軍
最先進係少量MIG-29戰機同SU-25攻擊機,跟住就係MIG-23同MIG-21/國產J-7,舊款機有SU-7同國產Q-5攻擊機、MIG-19、MIG-17、甚至雙座教練型MIG-15,轟炸機就係蘇制IL-28/國產H-5……另外仲有用An-2改裝既“攻擊機”……

引用:
原帖由 Paul 於 22-8-2015 02:05 發表
金仔覺得: 當年如果唔係中國, 我阿爺一早統一了南北
佢阿爺聽蘇聯佬8+1 up完就去打,結果俾阿麥打到趴街,俾人打到去中朝邊境,就扮契弟。

重演萬曆年個俾日本幾乎亡國既朝鮮李氏國王向明朝求緩一幕

引用:
原帖由 FBC1 於 22-8-2015 00:39 發表
大六而家係發展經濟為主唔會容許肥金開戰,再講肥金係唔敢。大六南韓每年貿易額我唔清楚但可以肯定唔小,而九月,中日韓首腦會談即將展開,大六更加唔會比肥金亂來。
佢印假人民幣、販毒、勾結東北漁霸海上擄人勒索、士兵越界打劫……自佢宣佈爆核彈個日開始,已經同佢計數。中朝邊境原先武警,換成正規軍……

引用:
原帖由 FBC1 於 21-8-2015 23:16 發表
北寒空軍的飛行員由於訓練飛行時數不足,基本作戰效能去唔到應有戰斗雞既一半效果,再加上只有十多架Mig29 仲係舊板本,其他全部屬五六十年代產品。至於海軍連一艘似樣既都無,駐港果二艘056輕護足可頂住全北寒既水軍 ...
唯一優勢就係遠程大炮同火箭、地對地導彈。南韓首都離佢邊境太近。

引用:
原帖由 0o0p 於 22-8-2015 20:25 發表
派軍封鎖邊境/建立傀儡政府機會較高
當然 除非有未開發石油 如果唔係都似擺姿態居多
中朝邊境用車好難駛入去
以鴨綠江分界,有兩條橋,一條韓戰個陣俾美國佬炸斷佐,而家係2號橋,有鋪佐標準軌既鐵路,可以直接駛過去,亦可以行貨櫃車。有幾段江面可以搭野戰浮橋過江,長白山個陸地分界基本上山路,不利於行軍。

引用:
原帖由 peter195 於 22-8-2015 20:18 發表
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20150822/bknint-20150822181154381-0822_17011_001.html

真的?

唔通金仔向阿爺要求支援???

睇北韓新聞,如果佢地去中國志願軍墓園掃墓或者召見中國大使想當年乜乜,意思就係扮契弟要乞食。同樣對南邊搞搞陣既話,就係發窮惡要援助……

不外乎尼兩樣野

開城工業園舊年定前年就正式收皮……

引用:
原帖由 FBC1 於 22-8-2015 21:04 發表
打不成的,解放軍調動可能係政治上需要。即係擺姿態而巳。
好耐之前就已經將邊防武警換成軍人,加上早期發生北韓軍人越界打劫殺人事件,就引起民怨,話邊界好似無掩雞籠……佢係要做好隨時調動既準備。

邊界D北韓實權軍官,好多都有做“生意”賺外快,相當一部份就係走私販毒

引用:
原帖由 kaige321 於 24-8-2015 00:41 發表

見到新聞話肥仔金d潛艇出曬港,唔見左
莫非用潛艇射導彈打首爾
北韓除佐一隻G級潛艇用黎試驗發射SLBM之外,無一款可以射導彈,佢最多係個D微型特攻潛艇。

最重要係,佢有夠多燃料先講。

引用:
原帖由 FBC1 於 24-8-2015 10:55 發表
肥金既微型潛艇據我所記得無導就連魚雷發射管都無。所以我估佢都係擺姿態。
唔係無,記得1996年南韓咪捉到一隻,話俾漁網纏住失去動力漂到南韓海岸,個隻就有發射管,可以發射魚雷同放水雷,200噸都無。

引用:
原帖由 0o0p 於 24-8-2015 14:26 發表
個人認為北韓既軍備大致上仲差過美國入侵時既伊拉克
缺乏物資,砲管生鏽 一旦開火唔係啞彈就炸膛居多
最大既武器係開放邊境 容許國民到南韓團聚
如果真係有北韓兵入侵 南韓唔駛用子彈
用糧車...;mt ...
你搞錯佐一點,事實上北韓既軍事工業要比當年伊拉克先進……伊拉克當年買過北韓既170mm遠程大炮(號稱分界線直接可以打到漢城),伊朗亦由北韓引入過地對地導彈技術,你咪睇當年薩達姆好多錢通世界買軍火,實際上佢可以自己生產既僅僅係鎗……坦克係來佬件組裝(前南斯拉夫同大陸)

軍火貿易係北韓少有幾樣可以賺外匯既野

引用:
原帖由 FBC1 於 24-8-2015 21:15 發表
北寒執行先軍政策,其實係一個必然既性循環。封閉鎖國,奉行共慘主義,係咁既國情之下國家經濟必定差,再加上全國2500萬人囗要支持110萬人民軍。22:1 咁大比例,經濟差支持呢?金氏又想保住個皇位, ...
以依家南韓總統個老豆樸正熙做一個點,佢對南韓實施改革之前,南韓都經常有軍事政變,獨裁。而相比之下當時北韓政局就要“穩定”得多。北韓當年有成個共產主義陣營泵水過佢,日子要比同期南韓好得多。一切直到南韓經濟奇跡開始,之後蘇聯解體,北韓又無佐靠山,北韓就而家個X街樣俾你地見到啦。

引用:
原帖由 進擊的Chun 於 25-8-2015 21:23 發表

北韓既170mm遠程大炮係M1989 叫谷山自走炮,可唔可以同美國 M110自走炮 做對比?
M1989碌管睇落去長一截,遠程大炮特點。好似以前俄佬個130加農炮個炮管要比152榴彈炮長

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-8-2015 22:26 發表

170mm遠程大炮比 M110自走炮射程大

谷山自走炮係美帝自己叫的
仲要用埋專用既火箭助推炮彈,不過尼款炮彈個裝藥量係少過普通炮彈。

發新話題