發新話題

家陣d學校都幾識得借機上位

其實學校搞呢個活動我覺得本質都好既

唔好講粗唔粗口應唔應該先

最少等D學生有個機會了解多D時事都好

但學校呢種非黑即白既態度真係好反感

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-4-2009 10:51 發表
其實香港學校, 有時真係本末倒置, 佢唔好忘記, 無學生, 佢地要執笠, 所以學生先係佢地最大老細

好喇, 但係想當年我仲讀緊中學果陣我覺得某D學校, 校方對學生態度係敵對

好似, 唔俾JEL頭,染髮, 著黑襪呀果D, 你 ...
其實校規黎姐......

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-4-2009 14:03 發表

合理ge就係校規, 咁唔合理果d叫咩?
你睇合理,佢睇可以唔合理
你睇唔合理,佢睇可以合理

觀點與角度問題囉

引用:
原帖由 101653 於 4-4-2009 15:22 發表

最記得中3有次同同學吹水....講左句 "頂你牙" ....比個訓導主任聽到....
跟住佢叫我比本手冊佢....話要通知家長話我講粗口....(其實洗唔洗咁大陣像??)
咁我咪問佢 "頂都算粗口!??" ....之後佢話 "咁我唔寫你講粗 ...
咁呢位呀sir(?)其身不正就咪話人啦

所以我以前D呀sir唔會唔比我地講

最多叫我地唔好講咁多

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-4-2009 15:39 發表

呢d咪就係我講ge野囉....

有咩分別?
咁我覺得講粗口同你所指既Gel頭係有分別

引用:
原帖由 101653 於 4-4-2009 16:46 發表

我唔知喇....總之我做學生咁耐....剩係知間間學校都係得兩條校規....

1) 校方的行動永遠是對的
2) 若果校方錯了,請依照第1條校規作準

如果你講ge情況係真ge話

咁好好彩我入果間學校無你果間咁

引用:
原帖由 101653 於 4-4-2009 16:54 發表

但我諗唔到gel頭對學校提供的教學課程有咩影響....
d阿sir番工夠著到去飲咁....個頭反光架啦....
我唔係教書我唔可以代表佢解條rules

不過我記得有位網友講過,入得人地度就要守人地規矩

我自己就幾認同呢句啦......

發新話題