發新話題

[純討論]意外係咪真係完全無得避免?

[純討論]意外係咪真係完全無得避免?

如題

最近同友人討論後、大家有很不同觀點

有一方說,話明意外、梗係無得避免啦,好似我個fd咁,係大浪灣捲走,佢地去果個位又收唔到電話唔知打緊風,佢地點知唔落得水先

又有一方說,好多意外可以避免,好似你果單咁,無救生員天氣又唔對路當然就最好唔好落水啦、幾多炒車都係醉駕、超速,你話呢D係人為定意外?受累果D就真係意外

無對錯純討論

p.s.希望近期意外既死者安息

引用:
原帖由 louisli 於 30-9-2009 00:15 發表
意料之外,當然無可避免
至於下面的case可以話係明知故犯,屬意料之內
無出事就好,出事就話係意外

引用:
原帖由 gtoray 於 30-9-2009 01:45 發表

佢家屬話投訴天文台冇掛一號波wor
其實果度係咪泳灘黎先,如果無救生員好天好地浸親都無人救到你

大浪灣係泳灘......不過係港島果個

咁已經無得嘈人啦,莫講話告,可能連保險都無得claim(我估)

再講、打風前天氣、正常人都識睇啦

個人覺得、有邊個年輕人唔貪玩呀......不過就唔好講到佢自己無責任要負咁

話我講得唔好聽、今次得一個,唔好彩既跟你落水同埋黎救你果班都出事

你仲可唔可以大條道理話"佢地入面收唔到電話、唔知打風"

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 30-9-2009 09:55 發表
我個人覺得, 呢個世上, 做任何野都要TAKE RISK

做同唔做, 去同唔去, 做A定做B, 去A定去B, 都係TAKE RISK

有D選擇個RISK低D, 有D選擇個RISK高D

所謂RISK GE背後, 就係意外, 意料之外, 就係你估唔到有幾大機會 ...
蠔爺講出我既心聲

引用:
原帖由 odaan 於 30-9-2009 17:13 發表

時也命也 , 有時小劫一定要中左佢 , 如果千方百計避開小劫 , 佢會積埋變大劫
好多意外係性格做成 , 如果自己克制到 , 就避得開
但你點知幾時要克制 ??

小劫令你驚一驚 , 人變得小心謹慎 , 大劫就會遠離你
...
好同意

尤其同意你last一句

我朋友的朋友出事之際、被沖上岸的人及其他人曾一度想下海救人

好彩有個警察阻止,而警察問有無人電話收到、知自己位置可提供作救援之用

竟然無一個人知

發新話題