發新話題

[認真] 煨番薯母女遭檢控 200人圍觀求情

食環署有D做野手法真係好鬼衰

之前有個阿婆跌鎖匙都比人告

就黎跌錢都話亂拋垃圾

引用:
原帖由 101653 於 26-1-2009 20:43 發表

所以有時就由得d非政府既垃圾蘿放係街度....果頭多人食煙就搬遠d個垃圾桶....引人犯罪??

我正正就係見過....亦有朋友中過招....雖然佢有錯....

可能你話平時放學校側少少果個垃圾桶有腳自己識走到街尾既.. ...
搬垃圾桶......會唔會係有特定位置呀?

其實呢單野......人地做野姐

如果佢兩個果陣放走佢地......我諗第日食環署唔洗做啦

到時又話政府無威信架啦

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 26-1-2009 22:50 發表

如果你係食環處班人, 2百人圍你, 你會點做?
哈哈講梗係話無問題又無人打你又盛(而家個結果係咁咋喎,唔代表果陣唔咁處理唔會發生喎)

引用:
原帖由 seals 於 27-1-2009 20:56 發表
又問大家一個我多年無問嘅問題!

你係一個軍裝警察,係街市截停咗一個非法入境嘅大肚女人,
佢跪地求你:「呀蛇 !! 我老公有病,個仔過兩日就出世,俾次機會啦!.....wo....wo..!」
...
我覺得我做會照拉左先,我記得以前有朋友問過我"執法"同"幫人"既分別

呢個case黎睇,放過個女人,可能會"幫"到佢本人/肚入面個BB/佢老公/佢家人......

但係警察工作係"執法",所以呢位警察做既野係應該拉佢

而佢其他既問題,如果幫到既話其他部門會去幫佢(eg.社署,幫到佢家人掛?)

引用:
原帖由 tango10 於 28-1-2009 21:58 發表

唔抄! 因為路太窄撞車點計?
一定要抄!
唔好講咁遠

今日親眼見一單

塞住晒成串巴士行唔到都夠煩

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-1-2009 23:10 發表
的士站變停車場,行人路又變停車場....
過年係咁......初一二最勁

轉Xanga HK blog
http://www.xanga.com/hkblog/690932168/35413---2903230058342232759722899369733600931649385382729825511/?page=4&jump=1472844106&leftcmt=1#1472844106

煨番薯母女遭檢控 200人圍觀求情

對於小販管理隊的做法, 本人並不贊同, 以下就此作出析論。

首先, 法律不外乎人情, 販管隊的做法沒有基於現實情況作出考慮, 不是最合情合理。

請注意, 陳婦僅每年年卅晚至初三才叫賣, 而並非全職小販, 為的只是趁年頭幾天賺多些少錢, 幫補家計, 好讓家人在歡樂中好過年,更何況, 鄰近商鋪都聲稱陳婦叫賣對他們生意並沒有構成威脅,在西環一後巷叫賣亦根本影響不到人流在道路的使用情況, 何以算得上是阻街? 所以若果把約束全職小販的手法硬套於陳婦事件上, 實在難以服眾。

本人反對販管隊的做法不等於認同陳婦的經營是合當, 只是認為販管隊事實上可以有更具彈性的處理手法, 如以低罰款及口頭警告代替充公相關財產。

其次, 販管隊這事件中執法不利己, 不利人。對, 人贓並獲, 但販管隊是勞師動眾去拘捕一個婦人, 並擾攘個半小時, 但意義在哪?
如果意義不是為了申張正義的話, 販管隊名乎其實浪費人力及政府資源。

是次行動不乎合經濟效益, 得不償失, 而且惹起公憤, 部門聲譽難免受損。如果意義是為了申張正義秉公辦理的話, 阻街問題於附近北街多間花檔及菜檔更嚴重, 但他們為什麼視而不見?

其實要正視阻街問題, 打擊這些非法聚集叫賣的檔鋪比捉拿一個小販來得更有阻嚇力及公信力,至少這個半小時用得更實際更有效率。所以本人認為販管隊的做法並非有價值。

再者, 公平原則下, 陳婦不應是最先受罰。現時情況不單止在港島西一帶有的熟食小販無牌經營,電訊及收費電視公司流動宣傳攤位比比皆是,易拉架大量佔用行人道路及天橋, 不單止阻街, 什至為了招客對路人作出滋擾。還有上述提過辦年貨的臨時商鋪。難道性質上他們不比陳婦更應比檢控?但陳婦在一後巷被繩之於法的同時, 他們仍在大街上逍遙法外。

販管隊選擇性執法, 未有衡量輕重, 對陳婦極不公平。

販管隊是政府部門之一, 但行事失當, 未有盡責。基於以上觀點, 本人不贊同販管隊的處理手法,並認為販管隊未能以合理合情方法解決問題, 實有待改善。

基本上個point
1)犯法姐,你班人都無同情心
2)人地都錯啦,做咩只係捉我(但唔記得左自己都犯左法?)

選擇性執法,又係一個比人濫用的字了

引用:
原帖由 seals 於 30-1-2009 00:36 發表
師兄!

請你講明是轉述,差d誤會咗你!
哈哈

加返

我係果度又發現到香港人下下都講人情,但有事起上黎又......

引用:
原帖由 seals 於 30-1-2009 09:46 發表

我又唔覺得喎,我覺得他們人雲亦雲,人話乜又話乜多D!
應該話連D基本運作都未識就同人講法律

而家執法者拉親D弱小婦孺都會話你交差、選擇性執法架啦......
引用:
為左交差
專欺負弱小婦孺
1/30/2009 9:10 AM Mr_Wr0nG (message) reply
引用:
唉!!
好心d小販管理隊有返少少人性啦
人地咁陰功都捉
香港垃圾 -___-
1/30/2009 10:39 AM louislcy1992 (message) reply

引用:
原帖由 gtoray 於 31-1-2009 15:33 發表

其實呢, 疑犯都係人
唔好下下真係當佢地唔係人先得ga
咁ge心態唔好呀
就算係犯都有可能會改過(雖然好少同好難)

[quote]原帖由 gtoray 於 31-1-2009 15:44 發表

好耐以前有單
有個交通警響 highway stop 左架的士
要抄佢兩樣o野
但個司機求曬情, 喊曬口(都係養妻活兒果d啦...)
咁個交通警就心軟話...咁啦, 抄少你一樣,

引用:
原帖由 queen 於 1-2-2009 16:08 發表

我亦可講個類似的例子參考一下
在大埔近大埔街市有一批生果檔, 都會將D發泡膠箱放喺行人路中心擺賣, D食環到, 佢哋就拿拿聲將D發泡膠箱拉返入去, 食環一走, 又拉返出去....
咁樣其實大部份時間條行 ...
西環一向都多

以前我住果陣仲成日走鬼

引用:
原帖由 seals 於 3-2-2009 12:20 發表
涂9 ?
有利可圖,佢就會幫你!

食環署?
你去投訴得,不過佢好似無投訴基制!

警監會?
如果你要投訴警察,
應去警察投訴課,case 最後先會到警監會審核,
警監會是無權獨立調查!

ICAC
關 ICAC 乜事 ...
對涂X申無咩好感

發新話題