發新話題

重案組又要出動!!

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 22-7-2011 12:34 發表
其實又抽得無錯架喎...
really?

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 22-7-2011 13:57 發表

如果塗鴉形式一樣就應該一視同仁
I think it's a misunderstanding of Police Force's structure and the function of different Unit/team......

引用:
原帖由 gd1893 於 22-7-2011 14:09 發表
呢個睇法表面上無問題,
但卻太流於表面,亦容易引致(其實經已引致)誤導。

可惜呢個睇法都係某些傳媒,
以及某些「別有用心者」刻意去「推廣」/「推銷」既睇法。

yup, that's why I classified this is "misunderstanding"

果單野......一發出黎全港都有, 有部分係塗鴉有部分係刑毀, 明顯同一人/伙做, 各區CID各自做, 做野重覆資源用多左, 加上各區CID人手, 時間等等都無重案組咁充足, 所以咪比佢做囉

生果果陣話重案組只係查謀殺, 強姦呢類案,其實邊個同佢地講架

引用:
原帖由 gd1893 於 23-7-2011 02:50 發表
#29 里安兄已代答基本原則,我剩係想補充一樣野:當一件案件 預期引起/已經引起 公眾關注 / 傳媒注意時,
動用資源較充足既警區重案組,甚至總區重案組負責調查,都係慣常而又合乎指引既做法。

唔好所有野稍為同 ...
又, 就算係重案組負責調查, 佢告果條同cid告果條有分別嗎?上到court重案組判嗎?

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 12:40 發表

呢D都只係其中一D自圓其說既說法姐, 講真, 殺雞焉用牛刀丫

破壞公物, 刑毀, 遊蕩呢D案, 留返俾雜差做一樣得...

拉到入到坐到都分分鐘唔到一碌,

大館一樣有CID, 可以我小心眼啦, 睇D唔睇D, 有怪莫怪

...
Hos我無諗過說服你 ,你咁易比我呢d口靚仔講得掂就唔係你啦

只係有人問我咁答姐, 信又好唔信又好, 日子一樣咁過

(我以前讀社工既老師, 知我做左第二樣野之後, 直頭我叫佢佢都唔理我啦, 又如何?)

如果環頭cid接埋呢壇, 我諗個個即時求笠都似, 今時唔同往日, 環頭cid多野做到你唔信

仲邊有咁多時間查呢壇肯定有排查又無咁快end得既case

引用:
原帖由 gtoray 於 23-7-2011 13:15 發表

家陣即係話重案組好得閒咁話啦....?
警司仲得閒 ……警察司機

發新話題