發新話題

香港CID佩槍一問

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:18 發表
仲有個reload好煩
not really, 操作上revolver比pistol簡單

而且你無練過, 用咩槍都唔會用得好

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 21:22 發表

講戲劇性:當然係徐步高殺警案,元朗警署搶警鎗案,季炳雄案,張子強...
依家香港冶安太好了,只有遊行推鐵馬,高空擲物,刁民吵架case
香港冶安太好了<-------對大家黎講都係好事,日日槍林彈雨我相信更唔夠人用,大家夜少少都唔敢出街

引用:
原帖由 MS 於 3-8-2011 01:01 發表
CID佩槍算係軍事討論
同版主講轉版囉

引用:
原帖由 MS 於 3-8-2011 16:47 發表

講笑咩教板主做野! ms好奇啫
可能D朋友唔知係邊問姐,一般區問又唔係airsoft野,吹水區可能又覺得唔夠學術,哈哈

我聽過以前有人提議一般警察既槍都裝laser sight,不過之後ban左

引用:
原帖由 Vindicator 於 9-8-2011 23:10 發表

laser sight會危及平民
我聽返黎既答案唔係,不過都係果句,聽返黎,當故仔

引用:
原帖由 Vindicator 於 9-8-2011 23:28 發表

講黎聽下
聽故仔
故仔:事緣警察開槍係要比口供大家都知,而且係每槍計,姐係話你上到court要解到點解打呢槍打呢個位

(所以一般陸警既槍都係單發,另外又因一般警察戰術唔係講火力壓制,以上既同之後所講都係指一般警察,特別部門同水警就唔知啦)

有人舉一個例子,如果兩個警察一齊做同一單野,一齊用槍去指住同一個犯,一齊開laser sight,你會唔會分到邊點係我邊點係拍檔?

之後比口供點比?估返大約?無得估架喎,何況,用iron sight黎描槍好基本亦係訓練最簡單,既然有咁簡單方法同埋香港治安好少用槍

所以就覺得無必要加多樣訓練完全唔同、又唔係成日用既裝備啦

道聽途說,不能盡信

發新話題