發新話題

[認真] 長沙灣警員向斬人疑犯開槍

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-5-2012 09:12 發表

應該是"背部"...我估會被人質疑為何子彈由"背部"入...
背部唔係唔得,"保護任何人,包括自己,以免身體受到嚴重傷害"

如果個犯傷害既係街外人而警告無效,一樣開得槍

大家有無印象警察有個迷你靶場訓練打模擬情景

有D"故仔"都係講做case果陣/行行下見人拿刀斬人/搵槍打人

之後take cover、比warning、warning無效開槍/warning有效aim槍戒備......

引用:
原帖由 MK~ 於 12-5-2012 22:50 發表
其實我有幾個諗法

1. 佢背向警察走...
2. 佢轉身射個三分波之後先中槍...
3. 個警察打唔中走向佢果個,打中後面追緊人果個...
I think the suspect still attack the victim after the warning, so he got a shot at back

Just a guess

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-5-2012 12:05 發表

師兄, 其實香港有機會公開討論及研究未嘗不是好事
至於"對"及"錯"等死人庭拉
呢個當然,只係越來越多人仲意自己判左先

呢度算好,其他forum幾多戰術大師,鎗械高手,仲有d格鬥天王

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-5-2012 12:39 發表

每個人有自己價值感
以前,老師罸學生,家長永遠覺得老師啱
現在,學生家長會反質問點解... ...
多方面思考,提出論點係啱,但都要明白事情,處境

例如:
六四事件...就有人話解放軍維持社會 ...
如果係抱住理性討論、以事論事去諗去講,當然係好事

引用:
原帖由 ohnavi 於 14-5-2012 12:26 發表

無用的師兄,只要你先過人出手,都係濫用暴力啦,
因你受過訓練身懷絕世武功,應該克制。
可能D人睇得龍虎門多,以為真係可以等把刀劈到面門前半分,
電光火石間都可以拗身避過再橫空擊出一掌,
壞人武功盡 ...
我係奇怪呢單野都算鮮明,大街大巷發生,都咁多野諗

之前果單上山打死南亞人士又係,片都有埋有聲有畫都係咁

引用:
原帖由 nishi 於 14-5-2012 12:49 發表

係香港社會,有時就算人地出手先...都係警察唔岩...

最奇怪係有班人撻"人權"出黎...
更奇怪係斬人既係良好市民

引用:
原帖由 mujiadam 於 14-5-2012 14:12 發表
口狗長不出象牙
果個有線記者個問題,真係估唔到佢問得出口

等我仲笑左,真係唔好意思

發新話題