75 12345
發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

咁呢....話說我老豆打比我wo....
佢問我....讀書果度搞成點....佢話我搞得掂就唔理....

之後問我....係咪買相機....我老虎咬都話想買啦....拖左咁耐....

我本來想玩sonyA350/A700既....
加多支1680Z....

佢:點解要玩SONY呢??佢強項唔係出相機....佢有幾個同事用過都話唔好....
我:我都係玩APSC姐....貪佢有機身防震ma....加埋支16-80蔡(大概24-120)都夠我影景啦....好過canon乘大左1.6冇咁wide....
佢:點解要玩APSC呢??玩135機唔得咩....(聽落佢好似好熟相機咁既)??
我:囧....咁上FF貴丫ma....
佢:點解貴就唔可以玩FF呢??你又可以同阿叔交換鏡頭用....(其實L鏡都可以用落APSC機的說....可惜我講話玩SONY)
我:囧....咁真係貴丫ma....雖然係你pay....
佢:咁玩FF啦....呢一兩個星期同你去睇....(又一兩個星期....即係一兩年後啦!??)
我:哦....好啦....
佢:E家唔係有部野叫700D咩(其實應該係D700丫)??NIKON果部wo....(果然有做過少少功課WO....)
我:唔想玩NIKON....我硬係覺得D機肉孫D既....加上我超唔鍾意個快門聲....(我發覺我既思想其實好多餘....佢買咪用囉!!)
佢:你乜X都唔X鍾意架啦....
我:囧....(我靜左一陣....)
佢:咁玩CANON唔得咩....?
我:唔係唔得既....不過應該就快出新機囉(即所謂5D-MK2....)
佢:一定要買新機....??
我:唔係既....不過與其未買機....點解要買部幾年前既產物而唔等部新既呢??(死啦....我咁講下講下佢陣間又唔買架喇....)
佢:係wo....你阿叔都玩canon架wo....問佢借住先囉....
我:我就係唔想借佢d野....陣間整壞點算....
佢:咁你又要等....又唔肯借....你想點姐....(其實我唔想等....你肯買我肯用)
我:哦....其實等唔等都冇咩所謂....都係咁影....只係可能功能上會好d姐(我連機都未有....唔通揸住部1DS-MK3就一日變高手咩)
佢:鏡頭果d野我同你去買....你要等新機既話....就問阿叔借部機玩住先....
我:囧....哦....(我就係唔想借阿....)
佢:係咁啦....搞完手頭上D野再打比你

-CUT-

咁好喇....SONY夢終結....
佢話要FF....一係CANON一係NIKON....
我呢d賤人就D700都唔要....話想等....(其實我玩CANON應該有人可以同我交換鏡頭既....呢道都有好多師兄....仲有我阿叔)
我都打比我阿叔....佢話借部1DS比我(其實我真係唔想借....交換黎玩當然冇問題....)
更何況1DS....我點用阿

好喇....問題就係在於....
買咩鏡頭好呢??閃呢??快門線都有幾隻(呢個唔好諗住啦....機都未有....)相機袋....潮箱....
丫....救命阿....又要重新諗過....

定焦就唔玩住喇........平平地50/1.8都可以自己PAY既.........

大光圈囉........唔係點丫!??
24-70加70-200/2.8囉........
不過咁貴佢又唔會買機比我架喇........

小三元就唔喇........一係單支24-105........剩係囉黎影景.........
阿叔E家又有16-35/2.8同70-200/4........(佢放左小白IS入左支4光圈........)
支24-70我唔問佢喇........佢平時好多時要用........

唉........食完飯訓陣先........唔係頭都爆丫........

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 20:09 發表

24-105...正呀!
你有丫ma!!!!!!!!!
問你囉咪得囉!!!!!!!!!

引用:
原帖由 ZaMaR 於 11-8-2008 20:21 發表

硬係覺得肉孫D?快門聲難聽D?呢D係唔係叫犯賤?

D700咁好都唔簡,比我有部D700我賣晒D鏡轉會都濟!

你老豆唔似會因為貴就唔買既人,都叫得你上FF,梗係要包埋D鏡啦!
係!!我認我係賤人!!
但係....

1.我阿叔玩canon....呢道好多版友(如王子)又係玩canon....一齊去影相時仲可以交換埋鏡頭玩tim....我識既都有d係canon人....
2.紅圈比金字性感....(個人觀點)d機個樣肉孫(由其係條3角底環)....同埋唔鍾意個快門聲....
3.可能大家睇e家D700好好....但只係A900同5D-MK2未出之前....睇定D好既....既然未買機都可以買鏡同有1DS玩下....
  我諗CANON/SONY都應該今年出埋部野架喇....
4.canon既鏡頭選擇比較多wo....我覺得....FF黎計....

即使D700係好....有D獨有功能(機身水平尺等)同埋有D野不嬲嬴CANON(個MON靚D等)....
有D野唔鍾意就唔鍾意架喇....冇得計架WO

引用:
原帖由 ZaMaR 於 11-8-2008 21:57 發表
比我就會:
e家又未去到bad end....
不過如果我話D700佢最多插我兩句....應該都比買....掛?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 22:10 發表

所以咪睇下囉...咪答下佢囉~難得人地有得買機...
辛苦你喇

睇定D好阿....
我記得4月果陣佢都有講過"過一兩個星期同你去睇"呢句說話架....

plan1(canon):
24-70/2.8 + 70-200/2.8 再等5DMK-II
例排鏡....小三元就唔砌喇....

plan2(都係canon):
24-105/4 再等5DMK-II
影景鏡....焦距冇咁廣....光圈冇咁大....玩起手上黎要用冇得用....但最經濟....

plan3(nikon):
24-70/2.8 + 70-200/2.8 + D700
例排啦....上得FF既....

plan4(咪又係nikon):
14-24/2.8 + 24-70/2.8 + 70-200/2.8 + D700
其實14-24真係好難用得著....

補一個plan5(canon):
24-70/2.8 再等5DMK-II
阿叔有70-200/4....

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:45 發表
nikon.. 好似大件夾抵食, 但係佢依家先出d700去頂5d個市 (大佬canon 2年半前已經出中階FF啦.. 依家先頂遲唔遲D)
加上個個都等photokina到.. 個個望Nikon出 d90, d3x, Canon出5d2, 50D, Sony出A900, 點解唔等多1個月 ...
係囉....遲d多d選擇....再選都唔遲....

引用:
原帖由 RYODLi 於 11-8-2008 22:44 發表
plan1(canon):
24-70/2.8 + 70-200/2.8 再等5DMK-II
例排鏡....小三元就唔砌喇....

好嘢!好嘢!小弟甘拜下風
我老豆逼我上FF....我見佢好似唔洗錢咁....
我對佢好仁慈喇....都未玩定焦....

Metz58??

聽人講幾好用.....子母閃

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 22:45 發表

...好叉大想頭....你買俾我玩就話je...
你都係 plan 2算啦...咪鬼哂d器材...(唔係話你一定會,但係,tends to會/有可能會)
我計到盡哂一皮搞掂佢都唔制....係要叫我上FF....
咁我緊係屈佢機架啦....你想我點JA....
衰D講句....你又係玩CANON....
我可能用得差姐....搞唔掂借比你影幾日都冇問題架....

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:52 發表
plan4(咪又係nikon):
14-24/2.8 + 24-70/2.8 + 70-200/2.8 + D700
nikon用唔著ultra wide?... 你買到先啦..
唔係NIKON用唔著....係我用唔著....

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 23:03 發表
其實有無諗過買部機仔番黎睇下係咪真係你個"飯"先
好過到時5d2+大三元發覺... DC仲好用...
DC仔我有....我就係想上入門單反機玩下....
佢仲問番我轉頭點解玩APSC入門機....
你叫我點答佢阿....
同佢講好用D....質素高D....定係D制易禁D??
係....入門機有D功能for新仔....
講真....邊個有人送部FF比你玩你會話你玩唔黎而唔要架....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 11-8-2008 23:00 發表

這個當然...........
不過再遲d你的朋友們的攝影水評已經去到唔會最討論相機質數這個層次.
最多等幾個月JA

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 23:12 發表
其實APSC定FF有咩分別
我都想知點解佢叫我玩FF....
就我D咩都唔識既井底蛙所見....
平同貴已經係最大分別....
同佢講佢又唔制....你想我點??

75 12345
發新話題