發新話題

有需要咁谷佢地嗎??

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-9-2008 01:09 發表
名校刁鑽小一面試題 網上熱傳 「clinic與hospital分別?」 「給你1萬元會買什麼?」
(明報)9月29日 星期一 05:05
【明報專訊】入讀明年小一的報名季節展開,33所私立或直資名校的面試試題疑於網上曝光,個別名校除 ...
我堂細妹....佢今年8歲....
佢識:

畫畫
電腦應用
初級電腦篇寫程式
鋼琴
小提琴
芭蕾舞
中級日文
初級法文
初級德文
職業英語
網球
乒乓球
足球
手球
游泳

我真係唔明e家d家長諗咩....
我堂細妹就係日日放學做呢d野....之後番屋企做功課搞掂哂沖涼訓覺....沒有娛樂....
我硬係覺得遲早會逼死個細路....

引用:
原帖由 zachary 於 30-9-2008 12:28 發表
你要得閒帶佢出街娛樂下....
佢係冇時間娛樂....
有既....星期六下午可以用一陣電腦....

引用:
原帖由 瑞士鼠 於 30-9-2008 08:47 發表
遲早出事.......
我阿麻都同阿嬸講過話咁樣唔得的....
阿嬸仲話番"e家個個細路都係咁架啦....唔通少少野都忍唔到咩....
為佢好咋....第時佢冇學校收點算...."

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-9-2008 14:15 發表

初級電腦篇寫程式
初級法文
初級德文
所以個校長咪話"我都未必獲取錄"囉....
個個家長驚死仔女學得唔夠多....個個驚死仔女搵唔到學校....個個驚逼唔死仔女去燒炭/跳樓....

引用:
原帖由 carl 於 30-9-2008 14:20 發表
所以將會出現更多大左唔識交際, 性格內向既知識份子.
有腦但自閉既咪即係kai子....
養咁大放咁多錢落去係為左換個kai子番黎....但d家長又要比錢叫d仔女kai落去....冇計....
我阿嬸我又冇資格對佢出聲....咪由佢囉....

引用:
原帖由 louisli 於 30-9-2008 14:32 發表

職業英語學來把鬼咩?痴線,做童工呀?

如果我第日有個女,我會帶佢學武術
多點帶佢出街見識下,書上學唔到的野太多了
語言就無必要學太多,細路仔學太多語言會混淆的,未識得分幾時講咩野文

點會無學校收 ...
e家d家長既心態係(我覺得):

以前想讀書都難....e家有書你讀....仲想點??
學多d野好丫....增廣見聞....
做多d運動好丫....健康丫....
比人叻d總好過比人差d....
識多d野總好過識少d野....
隔離陳師奶個女學得多過我個女....唔得....唔服....
etc....

我都唔識咁多野....睇黎要叫d小朋友做老師....叫佢教我德文法文....

ps.英文都未搞掂....讀乜Q野法文

衰D講句....咁樣逼個細路....出到黎唔死都傻....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-9-2008 15:08 發表
希望下一代唔會係咁

http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1

好在教改課程好左,d學生可以靈活d,唔係
一時三刻又唔係咁多人接受到....起碼我係其中之一....
但唔改又係死....唔會有進步....

發新話題