29 12
發新話題

canon 40d

引用:
原帖由 joviH 於 1-10-2008 16:15 發表
其實買機都係睇你用途,
如果你只係平時影下生活照,又唔係成日夜ma ma出去影既 50D 既新功能真係有用?
買部7k既40d玩下先,之後一買就當然就 5 or 1家啦

另一方面,機依D野緊本就追唔到,可能幾個月又整部60D就;imd ...
一年出一部的風氣已經持續左幾年....

如果唔係點解咁多人話canon低/中階係食X屎的??

又唔係平....又出得快....佢出機又越黎越冇誠意....
佢出新野又唔係升級好多....但出親新野舊野又跳樓式跌價....
諗住買部機黎玩幾年想話換機....根本部野個價值都唔足夠你頂三年....
你睇下兩年前出的30D放出去E家幾錢??

30D 2006年
40D 2007年
50D 2008年

睇資料計囉....
出機越黎越快....更新既野又唔吸引....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-10-2008 20:47 發表

我會錯意

而家,一年出一部都唔出奇,而家電子野受惠於硬件技術革新(有人講過而家d軟件追唔到硬件),而且又不斷有新的野可以加入單反,無咁,無法
我議事論事....我覺得咁快更新50D黎係多餘....我冇玩過....只係睇數據....數字所比到我既意見....

佢主要更新:
ISO      可推到12800....但係常人用3200已經D雜訊多到X哂老母....

像素      1510萬像....張相最大解像度大左....放到落地海報咁大張都冇問題....有幾多人有時會放到海報咁大??起碼我唔會....

D4處理器  快過上一代30%....我想講....因為處理速度快左....所以連拍慢左??睇相速度又快左....平時唔夠快咩??

暗角修正  內置暗角修正功能....呢樣批佢唔到....真係有用....我覺得....

LV       新增人面對焦功能....其實有幾多人係買部單反用live view??有係有....但我覺得要因為研發呢樣野而加高成本唔值得....

重量      輕左10g....頂....

其他野....
訊號轉換器行緊14bit....冇變....
對焦點冇變....測光冇變....
連拍慢左果少少少....但數字上係慢左....
好多野都冇變....

我真係睇唔出部野落左幾多心機幾多誠意....誠意到可以將xxD呢條link的價格推上$10000

(以上只係我睇數值上的意見....有錯勿插)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-10-2008 21:03 發表
一年出一部好過份咩....你睇下d DC...兩個月出一部啦~Ricoh R7,8,9,10快過閃電!
唔過份咩??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-10-2008 21:24 發表

算吧啦你....業餘既你同我係唔明ga la...
雙位數階層d機對象都唔係你同我...人地個mon變左VGA,已經值兩千啦...
高iso, 香港forum d "嗅相攝影能"(sorry,大家明啦) iso 800都嘈ga la...
大佬,你影張相,你影雜訊定影相呀?你張相iso幾高,你影既野都唔會變ga la!
像素高低都唔關我地事...人地出報紙,或者magazine,一定有用wor高左...
用Digi4...連拍慢左,但係影RAW處理快左,咁點計先!?
點解業餘/普通人就唔用得??
我就唔信咁Q多新聞界的人一出xxD就走去買....出新買新....
我影張相絕對唔係為左影雜訊!!!!!你係我唔係!!!!!
Digi4就算RAW處理快左....但佢就係咁就更新部機我覺得冇必要....

(有錯勿插....純個人意見!!!)

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-10-2008 21:29 發表

推高左iso如果digic 4抑制/處理雜訊能力好左,1600,3200的noise都會少的(理論上)

連拍慢左,可能同像素高左,多左資料要處理所以都係慢左

佢呢塊cmos報稱採用左無縫透鏡的設計
理論上囉....

連拍慢左就係慢左架啦....係數字上....技術未支持到就唔好放出黎丫....

我唔Q理佢cmos點設計....你知佢點設計又有咩用ja....
Canon講呢d野出黎....聽果個就以為好犀利....其實影像質素又唔見得有幾大提升....對拍攝又有咩幫助....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-10-2008 21:36 發表

有錢唔賺,你有冇咁笨~ 我好睇雜訊ga!我成日嫌少...
佢出得就自然係因為覺得有market...人地可能20D升50D呢?
夠鐘出機咯....咪求其痴d野上去放出黎賣囉....

ps.真係唔明你....又話要黑角....又話要變形....又話要雜訊....

ps2.我有45&85蔡頭玩喇

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-10-2008 21:40 發表

無縫果個技術,就係D3屈左Canon機果樣野....你話有冇用?

算吧啦...你唔gur Canon都冇用ga la..佢真係屈機,不過係屈得好神怪咁解...
唔係唔gur架....好似5D#2咁....我覺得係神機黎架tim(係e個階段)
Canon d招數真係騎呢都冇人有....E部50D我真係唔明出黎做乜....

耶man~~~~~

ps.最多借你玩一日咁大把啦因為你仲未借條相機帶比我我仲吊緊頸

附件

2-10-2008 22:17

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 3-10-2008 13:14 發表

暗角下話...黑角唔同暗角喎= =
黑角阿....24105落埋濾鏡有黑角....王子仲話呢個係萌點黎既....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-10-2008 15:50 發表

有咩分別...
緊係有分別啦....
冇記錯暗角係影像四角偏暗....但四角也在正常吸光的情況下會消失(收細光圈??)....
黑角好似係由於鏡頭前組有野擋住四角(濾鏡??)令四角影像無法通過鏡頭....即使收細光圈....黑角亦唔會消除....

應該係咁??

引用:
原帖由 Elf 於 4-10-2008 03:10 發表

奶頭+菜頭呀
elmarit-r 21/2.8
師兄識揀
借番黎架咋....

ps.果支魚眼係16mm

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 2-10-2008 22:58 發表

死佬..下次吹吹佢先影啦
咩wo...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-10-2008 12:20 發表

俾你玩真係哂哂... 一齊玩先係皇道!
相機帶

29 12
發新話題