發新話題

D3X

D3X

12月22有得賣....$64800....

佢都幾夠膽賣咁貴

喂CK....喂....你係邊阿....!??

引用:
原帖由 側衛 於 17-12-2008 22:39 發表

我地邊會買
你認為我純粹報價!??

再者....呢度大把CD-ROM....你點知冇人會睇完之後去買!??

引用:
原帖由 Elf 於 17-12-2008 21:41 發表
.....nikon.... 癡左
比隔離廠部5Dmk2嚇傻左

引用:
原帖由 高!高!高! 於 17-12-2008 22:01 發表

nikon鏡向來都係好d耶~~~
只是沒有f4吧了~~
一支zoom鏡解像力高過一支定焦

泥坑14-24mm VS Kai能14mm

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-12-2008 00:56 發表

只是沒有f/4吧了~~
其實我只係想crop師兄你
"nikon鏡向來都係好d耶"
ja....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-12-2008 01:22 發表

2個唔同market
我係指泥坑低階ff果條link個勢輸左....
嚇到佢呢條link都癲埋....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-12-2008 01:56 發表

我反而咁分析

先唔計d3x
n記而家ff上有d3 下有d700
半片上有d300,中有d90

反而canon在戰線上
1仔s同5d2 o係ff,但1d就x1.3唔係ff
半片上的50d,中的450d/40d

明顯地而家canon條戰線好含糊,而且當n記d3x一落場,人地3部新的ff,打canon2部新ff,一部舊5d + 一部x1.3
自從出d300,d3,d700同d90陸續推出,n記反擊的狼煙開始,我個人好覺得c記marketing o個班應該幾頭痕
我就咁睇....
D3x我覺得係1Ds#3級既機....同樣地運算快....谷像素....iso唔洗太高....主打for專業又有米既人仕....

1D#3係for運動,雀鳥攝影師....連射快....運算快....像素雖然冇咁高....
但1D3佢勝在係APS-H格式 (我覺得呢個係優點黎架) ....至於D3....我反而唔知應該囉咩去比較....

5D2....我覺得係for一般非工作性質又有d米既用家....畫質像素及景深層次都比下面果D APS-C機做得要好....
又唔需要太大的運算功能 (1秒10格) ....減低左個成本....以低成本吸引一些有D米又對影像有要求的用家....
至於D700....第一部低階FF (我咁定位啦....唔知大家同唔同意) ....但像素相比起同期出道的5D2低....呢個已經係敗筆....
所以我覺得個勢係輸左....

D300....我覺得佢係top APS-C DSLR in canon/nikon....
問題係佢定位 / 定價會唔會太高??
初出時接近$14000的價格....當然....咁canon冇部同level既同佢比....冇得話貴唔貴的....
可能有人覺得果51點對焦值$5000啦.... (同差唔多時期出的40D比較)

D90就如你所講....中間有D90....
但一部小小的D90....行緊12-bit無壓影像格式....行緊1230萬像....
對比起一部更小的450D....行緊14-bit無壓影像格式....行緊1220萬像....
當然....D90的功能多過450D....例如對焦點,ISO....
但問題係....果度又兩千銀....如果你係新手你岩岩入門又唔想買咁貴既....你又會點選??

以上是小弟愚見....多多包涵

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-12-2008 01:48 發表

應該說係唔知點解canon鏡比起其他廠點都係鬆散小小,
有人話係專登做"柔"D,但係玩得咁上下,玩過其他鏡,
好自然質疑佢果D係唔係真係"柔",特別係CANON機,nikon鏡時候......
但係上網睇有D測試會出現 "鬆散" "色散" 呢D等等字眼....
咁當然....我都係上網睇多....就咁去CS試其實試唔到幾多野....唔放番落腦睇都好難知道係咪....我又冇乜點玩過其他鏡頭我都唔多知....

而有人話係 "柔" ....
咁當然....我唔係專家....只係個初哥....
你問我我都答唔到既
但係就會正如師兄所講
[好自然質疑佢果D係唔係真係"柔"]
囉....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-12-2008 18:07 發表

咁跟住點...?
你唔覺佢地d好friend ga咩?
肯定有關係

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-12-2008 20:46 發表

你分析上都中左一個重要的位,就係d3的位置,canon可以用咩同佢比??

1d3其實又唔係好算係for業務餘用,d3係for業餘而ff的機

另一個我覺得都幾fake人的地方係,像素高左同張相的質素係無直接的關係,反而同個處理器 ...
當然....夠用係一個問題....

但係心思思想去渴望一d多餘既野又係另一個問題....

發新話題