23 12
發新話題

果然出來了 Sony 新機

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-5-2009 19:35 發表

你真係見到有人用Sony搵食? 影婚紗?
我都成日見人囉a900搵食....
講真....以前有人囉5D黎影婚紗啦....
又咪係咁....

引用:
原帖由 ZaMaR 於 12-5-2009 22:57 發表

因為D人有偏見

其實sony既noise真係低小,特別係A350,ISO 1600已經唔用得...
A700其實完全冇問題,只係snoy其他部部noise都高,d人就有偏見

但其實另外兩大牌子都低小

N記入門機洗唔洗麼打 ...
應該話....a300/350外的noise都冇問題....
以果個level計....
d人有偏見係真的....
而純粹只係部相機有 "SONY" 4隻字....
如果要數的間間廠都有好多唔好既地方....
我自己冇玩過NIKON....不如我又以偏見黎講下CANON....

垃圾鏡....D wide鏡大家有眼睇....長炮既放支小白入部50D居然同我講話因為支鏡既解像力受唔到部1500萬像apsc body....笑話....
垃圾閃燈....色溫唔準....飛燈麻x煩....最大問題係價錢....
垃圾質素....玩落....想搖控又要加舊野係機頂(1仔)....搖控又大舊....(成$1xxx銀)....
成日有人話CANON比較SOFT....我自己覺得....佢連基本既銳利都做唔X到....學乜野人講柔和??
玩下玩下....覺得乜Q都冇咁....好空虛....

PS.仲要冇得玩D-LIGNTING / D-RANGE丫MA....頂....

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 12-5-2009 23:08 發表

用5d影婚紗好正常, 但係問過用Sony影婚紗果d師兄, 佢地話..."因為呢部係公司機"
正常??
幫我哂張半道門咁大既相先講

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 11:37 發表

有時間去金都行下, 大把你睇
5D的像素根本唔夠用....
如果唔係點會有D公司買SONY900比班員工影??
哂A2就話仲接受到冇問題姐....
我叫你哂A1/2張A1咁大既相你咪企左係度??

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 15:35 發表

Package包俾客果d油畫呀, 個客唔會聞相架...明唔明呀

買A900俾師父影係因為Sony俾discount, 佢地D 5D又舊, 就覺得好抵咁換, 但係呢d Case行內比例唔多.

如果5D唔夠用, 咁之前d人用咩呢.....?

P.S. 我係 ...
睇下個dpi姐....印落相片材質上....如果哂A1好似係要插值的....
個客聞唔聞相係一回事....質素可以做好d點解唔做?
眼見現時d婚妙店用開既都2000萬像樓上....大部份都係1仔....
有d上埋去中幅tim....
係見到d細細間既鋪頭先用5d....

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 21:11 發表

質素好d個客俾得起錢咪做囉, 冇話唔做呀
婚紗店用1D唔係因為要2000萬, 係因為要俾個客睇佢地用勁機, 都係果句, 如果要咁高像素, 1D出之前d人用咩呢?
CM Leung都係用D700咋, 婚紗相係要影感覺, 唔係拎部高像素機 ...
sorry....我自己冇做呢行....
但我阿叔以前就係係九龍開婚紗鋪的....
佢話果陣有d鋪用1仔....cheap d既用5仔....
佢自己都話5仔好多時都唔夠用....有時有客要哂大大幅仲要入埋框掛大廳....
用部5仔根本唔足夠....

而我自己覺得....像素冇人嫌高的....
就算唔講像素....你講句....冇話唔做....客比得起錢就做....
我唔知你係咪影婚紗的....
可能你係搵飯食....但佢地係要影張一生一世的相....
我覺得用部好少少既機係對佢地既尊重....
如果好似你講到咁求其....我覺得果對被影既人都應該幾悲哀....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-5-2009 21:59 發表

我諗你第時都係唔好影婚紗相啦...
諗都冇諗過

btw....
我就唔信有錢擺酒行禮既新人冇錢影結婚相....
我就唔覺得果對新人會走數 / 比唔足錢....
我更加唔信張張相個新人都好滿意....
佢地想話crop細少少咁點?
唔夠像素就整蒙d張相?
笑話

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 22:32 發表

我都講句sorry喇, 我都係果句啦....像素高唔係代表有heart呀, 講咁多次你都唔明, 係呀掛大廳, 係咪個個有咁大個廳掛呀? 冇都要迫人用收人再貴d呀? 人地有要求先會出聲, 出聲先轉用其他機影, 跟住咪幫佢晒副海報掛紅 ...
唔好意思....真係冇心得罪....吹水咁講ja....

我自己覺得有備無患囉....
既然有能力升級d器材去工作既....點解唔做ja....
當然....唔係個個屋企都有大大個廳....
但當有既時候又可以點應付??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-5-2009 22:53 發表

插值囉!
....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-5-2009 23:00 發表

當你以為專業就係(技術/器材)專業既時候,你就俾人呃左ga la~
我覺得係對等的....
以優秀的技術去駕馭優秀的器材 = 專業

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 23:02 發表

作為一個攝影師, 值錢既係你既技術同創意, 唔係器材
有創意但發揮唔到係冇用的....
講創意大把人都有....有冇能力將個創意化為真實先係主要問題....

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 23:10 發表

作為一個攝影師, 值錢既係你既技術同創意, 唔係器材

當然要技術啦先發揮到啦
有技術有創意冇器材點發揮?
相對地....
冇技術有創意有器材都係發揮唔到....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-5-2009 00:56 發表
只有鏡頭焦段問題
呢樣已經係我所指既器材
甚至話....相機已經係我所指既器材....
有技術....有意念....冇部得心應手既相機....冇個得心應手既焦距....
果條友都仲係一舊垃圾....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 14-5-2009 02:36 發表
唔係日日操的話,唔會明點解個技術和意念係幾重要,
大家個慨念都唔同~
我地一接到job,個腦就盤算要影什麼相,盤算時已經算好手上有什麼,
邊枝鏡一定要有,邊枝次要,邊枝唔要,留位帶多枝腳&燈,
最盡去到邊,偷雞偷到邊 ...
你都識講要選野黎帶啦....
帶邊支鏡唔帶邊支鏡....
有選擇性係度....
如果器材不足以應付呢??
你認為仲有得比你選咩??
你係唔需要理會器材呢樣野先會諗技術/意念有幾重要....

引用:
原帖由 路比 於 14-5-2009 10:53 發表

又唔可以話佢係垃圾o既,只可以話佢唔可以發輝到最好o既水準ja,
識得善用手頭上有用o既器材都好重要,冇岩用o既,就腦諗方法去做返個效果,真係唔得o既,諗下用另一個手法處理個畫面,要識得變通

個人覺得如果因為手 ...
變通係一件好事....
問題係變通後得出黎既係咪你想要既野?
而果樣野係咪又係你想比人睇到既野?

23 12
發新話題