發新話題

探秘菲律賓民間輕武器手工作坊

佢地D槍械生產工場仲肉酸過我地祖國果D山寨假狗工場

引用:
原帖由 seamoncheng 於 18-9-2010 23:54 發表

咁咪隨時勁過d 賓SWAT
你唔好話法
賓警都日日練槍架

引用:
原帖由 JBL 於 21-9-2010 21:22 發表

P90穿到LV5防彈衣?真定假嫁.......
水量極高

引用:
原帖由 丫凡 於 21-9-2010 23:06 發表

槍炮世界的資料說
150米可以穿透48層凱夫拉…
但10米內的24層凱夫拉可擋9MM PARA子彈

仲有無師兄有資料嗎?
槍炮世界 =/= 水量少

引用:
原帖由 丫凡 於 22-9-2010 00:10 發表

除非親自試過,
否則都要找下資料架
這樣師兄你有無資料講有p90的資料?
如果有資料講P90的射程可以射上月球
你信唔信?

引用:
原帖由 丫凡 於 22-9-2010 00:28 發表

如果做到,mp7就不會威脅到p90
到時打劫應該拿p90仲好
所以你話水份有幾高?

引用:
原帖由 丫凡 於 22-9-2010 00:36 發表

所以我問你這那說我相信呢?
問資料,是想多點對比。
首先我問你一樣野
Kevlar是甚麼?

============================================================

現時美軍配發的單兵裝甲板
相等於PACA公司的level3
而該板可以抵受.308 (7.62mm) 以847.344M/s擊中的148gr.彈頭
而SS90 (初速最高果粒57) 的最高初速都係做到850M/s (槍炮世界數據)
先唔計彈頭設計 , 睇口徑 , 你就會知道佢個彈頭重量一定唔會重過148gr.啦
其一係口徑細 , 其二係火藥劑量少 , 如果要做到148gr.係冇可能以850M/s飛行 , 甚至咁細體積係冇可能做到148gr.咁重
再睇睇彈頭設計 , 的確SS190係以 "輕量化" 著手 , 但佢的彈頭設計是參考SS90 , 應該話佢基本上係一粒低火藥量的縮水版SS109
再睇埋舊的SS90 , SS90則是SS190的彈頭加長&改尖版 , 穿透力更高 , 但衝擊力亦相對較差 , 終點亦相對近
試問下佢地既150M穿甲程度最高可以去到邊? 比你高過SS109好未? 高唔高得過.308? SS109都打300M跌火啦 , 5.7mm的火藥劑量仲要少5.56mm成倍
穿透力係強 , 但佢射程根本唔會遠 , 火藥劑量少 , 粒彈既跌火跌得快 , 再加埋佢寫果150M距離 , 仲保唔保持到850M/s既速度飛行?
150M穿level5? 唔好講話打level5 , 打level3都未必得 , 我咁講你又信唔信?

引用:
原帖由 gtoray 於 22-9-2010 10:48 發表
真的有 level 5 的防彈衣嗎 ?!
我知既係去到level4囉

引用:
原帖由 nec338 於 22-9-2010 17:09 發表
軍用的5.7x28子彈有極高的槍口初速,非常小的後座力,即使由手槍射出也可以輕易的穿透具有三級、四級甚至於五級防護能力防彈背心[1]。軍用防彈背心一般都不會超過三級,警用則是二級左右。5.7x28子彈出現之前只有高初 ...
何來五級防護能力?
邊間廠咩野公司的定位?
我真係好有興趣知 , thanks

引用:
原帖由 nec338 於 22-9-2010 18:04 發表
LV5的Body Armor影片
http://www.youtube.com/watch?v=aYaSRIbPWkM]http://www.youtube.com/watch?v=aYaSRIbPWkM

龍鱗甲”是美國尖峰裝甲公司(Pinnacle Armo)推出的一種防彈衣,由小塊的陶瓷防彈瓦
和新 ...
荒謬
點解呢件野會係level5?

你段文都有講:
在美國,防彈衣按其可防禦的槍彈種類和不同用途分為5種防護等級,其中四級最高,為單兵防彈衣的最高級別,是專為高風險作戰環境而設計的。

呢度仲抵死:
據介紹,目前尖峰裝甲公司的“龍鱗甲”產品主要有兩種SOV-1000和SOV-2000
前者使用鈦合金防彈瓦,後者則使用陶瓷防彈瓦。由於採用“龍鱗甲”技術,SOV-1000可以達到美國國家司法學會三級防護標準,而SOV-2000可以達到四級防護標準

不嬲都係分 level2A , level2 , level3A , level3 , level4 五種 , 我都奇怪緊 level5 係幾時加入列表

引用:
原帖由 nec338 於 22-9-2010 18:41 發表
好用係好用在比E+美軍用緊加輕左6公斤
邊度又寫輕左6公斤阿?
係件野6公斤 , 美軍用緊既係8公斤阿
我都唔明 , 我同你睇同一段文 , 點解有咁大出入既?
莫非我呢個火星人睇唔明地球語言?

最搞笑既係 , 你話呢件野係level5
你話件野被7.62mm標準軍用彈 (我估係7.62NATO啦) 在6米距離擊中40次都不會被擊穿,並且它還可以擋住7.62mm鋼芯穿甲彈,9mm微型衝鋒槍對它根本沒效果。
跟住之前又講話P90可以係150米寫穿呢件level5 , 你覺得冇任何可疑的地方?
如果P90真係可以做到150米射穿level5 , 咁我可以用.22射上三千尺高空打飛機啦

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 22-9-2010 19:16 發表

CCTVB 製造的lv3連RPG都頂到
咁果支P90&彈藥一定係CCTVB制造架喇

引用:
原帖由 kimkileo 於 22-9-2010 19:28 發表

唔洗咁火喎....我上網check過....樓上既翻譯根本就搬字過紙
件野army offical ban左...只有少量CIA,FBI同SPEC OPS私人買左
同埋網上都講左冇任何認証既level 5 避彈衣
唔係火既....不過搞笑囉....

冇任何認証咁即係 "唔係level5" 啦....

引用:
原帖由 kimkileo 於 22-9-2010 19:38 發表

呢位兄台講既龍甲都係被列入lv 4乍麻.....
樓上我都回左
咁level5邊度黎?

發新話題