發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 高!高!高! 於 11-8-2008 23:18 發表

但係已你所講,你父親大人都幾一時一樣,
此種情況已防最後咩都冇,到左手先算啦!
總好過有得講冇得影.
所以我一開波講....食飽飯訓下發下夢先啦....
你估佢反口話唔買....平D佢就會買咩??
佢E家同我講呢一兩個星期....佢講左九千幾次啦....
我連睇都未同佢出去睇....

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 23:41 發表
我地姦左樓主post
請姦....

講真....佢如果真係買既唔會貴就唔買....
佢唔買既我都吹佢唔脹....咪臨下自己發夢有D咩囉....
比人反口一次就算架啦....佢都反左我N次口啦
你叫我再信多佢一次??....SORRY....冇可能喇....
你想買咪買囉....你肯買我肯用....你唔買我預X左....
佢話買比我4月吹到E家啦....佢有心既早就買左番黎啦....
佢講到上FF唔洗錢咁....咁咪去馬囉....
不過千其唔X好下次又同我講話點解要買FF而唔買中幅機阿....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 23:51 發表

諗咁多做乜~? 佢買咪買~唔買你又吹唔漲~梗係諗買咩先啦!開心左先嘛~

混三元!混三元!混三元!混三元!混三元!混三元!混三元!混三元!混三元!
入到相機鋪....見到D相機同鏡頭....

"唔該同我將呢行同呢行包起佢....果邊果位先生比錢"

-完-

引用:
原帖由 高!高!高! 於 11-8-2008 23:53 發表
自己比錢買lo.
咁就現實好多喇

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 00:02 發表

買二手,買低級d o既機種鏡頭,借機邊玩邊儲錢買,
學影相個個都係咁嫁啦,135就話買到,
120/4x5果d點買最好最新最靚??
有得用,用到,學到先啦,功作需要之後再算啦.
我發覺我應該係個TOPIC前面加番發夢兩隻字....
唔係我太大想頭....只係....我老豆吹水我當發夢咁同佢諗下....
唔係我話唔想買部二手....唔係我話唔想買部平D低級D....
錢我都有存....但真係唔多....加上我唔只臨住用落相機....
如果要自己比買機我諗都要出年年頭....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 00:02 發表

買二手,買低級d o既機種鏡頭,借機邊玩邊儲錢買,
學影相個個都係咁嫁啦,135就話買到,
120/4x5果d點買最好最新最靚??
有得用,用到,學到先啦,功作需要之後再算啦.
講真....我真係有諗過老豆唔買就自己存錢買....
果陣諗緊sonyA350加支A16影就已經好滿足....
最多都係加支蔡16-80....
其實我要求唔大....一支鏡頭夠我影風景/散景就夠....
機我真係唔想借阿叔既....
我老豆係吹水怪就出哂名....唔係我剩係識諗而唔買....
係佢果邊既問題而搞到冇得買....
佢一開始話唔比買我冇野講架....又唔係必須品....
佢話買之後又要拖又話唔得閒又話唔買住再講黎講去....
e家又返黎同我講話買啦買啦....你叫我點信佢....
d人仲話我老豆好好人....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 00:34 發表

咁一係係老豆買完之前你將d 架生比左我地lor

好認真一句,你真係咁大決心用sony的入完canon o個d 之後放曬佢入lor
上FF機就緊係CANON啦....正如你上中幅都選哈穌啦....
區域都唔同....
玩入門機仔緊係選SONY架....又唔一定要大光圈....搭支焦距闊D既又可以有埋防震....
A350仲可以有LV玩下....(先唔好講質素,夠我影下散景就夠)

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 00:46 發表

一係玩babylens

但sony d noise 呢..........你諗你la
到其時先算啦....自己有錢買機都出年年頭咯....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 00:48 發表

係無方向

事主講講下忽然發現呢個可能只係一場夢,已經變得無方向
一直都只係一場夢
我由#3開始已經係度發緊夢

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 00:53 發表
咁呀....
1ds3
1d3
16-35II
24-70
70-200/2.8 IS
100-400
135/2
TS-E 24
TS-E 45
TS-E 90

thats about it
硬係覺得差支600mm.........

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 00:57 發表
其實.......真係好喜歡影相的話,
可能已經有部平平地的/二手的/暫且唔理D機還是菲林機,
借還是買,玩緊,影左好多相,問緊係點可以影好D.............等.
"上什麼上什麼好D................."
如果用D攝影師態度說句 ...
借人既野始終都係唔好在
"萬一整壞人既點算"
即使可能性低....但係始終有可能....
自己既野自己點用都冇所謂....人地既都唔敢放心用啦....
如果我自己借樣野比人....人地整壞左....自己都唔好受啦....

咁如果自己買....邊個唔想買好d既比自己....所以就會討論"上什麼上什麼好D................."
就係因為我唔識....我冇經驗....所以先想比自己最好既....咁唔通又係果d所謂專業攝影師黎講....要諗又係錯喇wo....?
諗下都唔得??唔係掛....

DC仔我有....但係我自問我果部野影唔到我想要既感覺....
色溫冇得較....對焦點冇得較....好多野都冇得較
我以新仔覺得....一張相....同一個覺度....用唔同既手法去影(例如色溫)....已經帶出左唔同既感覺....
所以我先諗上DSLR....玩下入門機....

講真....我唔覺得專業攝影師係應該質疑後一輩既新手既能力....而係應該分享自己所見的事物....
係我眼中....因為自己影相叻而睇唔起人既攝影師唔配係一個攝影師....

(以上並非指某些人....只係我個人既觀點姐....)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 01:11 發表

最慘佢唔係一部相機都冇,佢有部DC仔,
此處個個師兄無論大機細機,好還是唔好,
久不久都會有相分享一吓,
除左買機,又唔見有作品,影相的一大忌是也.
影左相....一定要上CGF分享下相片先叫影相嗎??
即係唔分享就唔係??
有果樣野就一定要同人講??
咁做廚師既....係咪每研究好一道菜色就要上一d論壇分享呢??

哦....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 01:15 發表

引用番香港新晉攝影師的一句,器材的優劣唔係最重要,腦袋的優劣才是最影響成果
正正就係我想打破DC既限制先想上DSLR....
既然D專業攝影師咁唔歡迎....咁算啦....呢個TOPIC OFF左佢我地唔講喇....
我連影相既資格都冇阿....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 01:19 發表

"色溫冇得較"

你o個部係咩機??有得較日光/瑩光燈o個d 白平衡的,已經係可得較ga la wor
只可較ISO....影D咩....
白平衡係自動的....
搵黎搵去個菜單都係冇....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 01:22 發表

最憎你隻野悔氣..大家好聲好氣講你就係要拉倒..
你成日扮哂自卑但又要串串貢..成熟d啦!
我係串牙....我不嬲都話自己串....
咁又點??你咪唔好聽我講囉....
好聲好氣講??佢講到我好難好聲好氣聽囉....
唔係扮自卑....我講既冇人會聽....
我可以用邊個講??
我同我老豆講野你知係點??
我阿麻聽老豆講既....
同學??朋友??會聽....但幫我唔到囉....
我好多FD唔打GAME....同佢吹WARGAME搵黎搞....
我好多FD都唔玩相機....同佢吹影相又搵黎搞....
即使唔係吹呢D喇....講其他野....佢地幫到我咩??
走上黎FORUM....佢又話我連DC仔做到既相都交唔到....
我仲有咩野講落去??

發新話題