發新話題

問附加廣角鏡

問附加廣角鏡

小弟想買番個0.45X既附加廣角鏡仔黎玩....貪佢平....

但周街都好多唔同排子....又唔知邊d比較好....

亦聽人講過裝呢d鏡仔係支鏡頭度會某程度上影響支鏡既入光量同解像力(超主要問題!!!)....

想問問有冇師兄玩過 / 比較過市面上既0.45X鏡仔既質素??

另外有咩推介?? 我想買67mm的(我知好大好難搵)....

引用:
原帖由 路比 於 18-3-2009 16:48 發表
去到x0.45咁wide,仲要平,一定唔會靚
好多大廠都只會出x0.7,x0.5已經貴到飛起,
師兄你誤會喇....
唔係要支附加鏡平....而係指玩附加鏡平過玩一支相對焦距既鏡頭ja....

引用:
原帖由 路比 於 18-3-2009 17:13 發表
單鏡用
會唔會減低光圈
係....

某程度上可以講話會減低入光量囉....因為始終多左2塊(或多過2塊)鏡片....
但係部機既數據上可能唔會有改變....但我唔肯定係唔係....

我睇某些資料get到既係(可能會):
例如用同一光圈影....
冇加附加鏡影某風景可能係曝光正常....
有加附加鏡影該風景可能係曝光不足/偏暗....有需要推EV....即快門會開耐左....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-3-2009 19:07 發表
物理上,唔係光過多一個鏡片都會有衰減??加多左鏡影響解像度唔係應該正常咩??
係牙....BUT部機唔識因為支鏡頭加左附加鏡而縮光圈架(只係我認為....未用過唔敢肯定)....
不過想問下邊款會冇減得咁勁&抗紫外光/抗色散果D勁D....

引用:
原帖由 Elf 於 18-3-2009 22:58 發表
光圈會一樣, 不過進光量可能會有少. 但係只要你係用Av mode(aperture priority), 因為現代相機都係TTL, 所以都可以正光曝光.
紫外光... 你加塊UV filter係本身枝鏡度咪得囉
你落咩鏡? wide converter 通常淨係 ...
有d附加鏡係好似filter咁轉入式架ma....唔係咩??

引用:
原帖由 mike-mike 於 18-3-2009 23:06 發表

有, 我都有個, 裝咗後, d野好鬆下....
去到接受唔到的地步??
師兄用邊隻??

ps.我指/想買既係呢D款

引用:
原帖由 mike-mike 於 18-3-2009 23:49 發表

FUJIYAMA DIGITAL WIDE CONVERTOR 0.5X 52MM

試過係N記18-55 VR用, 用黎POST係BLOG度都OK嘅...

我過幾日影D SAMPLE畀過你睇啦~
唔該哂師兄

引用:
原帖由 Elf 於 18-3-2009 23:33 發表
會變晒形, 解像度急跌. 可以玩下
反正幾舊水可以換支唔同range既鏡....質素接受到既我會買的....
問題係睇下係咪真係差得咁離譜ja....
之不過mike兄有玩過亦有支野....我想睇佢出出相先....

引用:
原帖由 mike-mike 於 19-3-2009 00:44 發表

咁你要等下先LOR~~~

另外我支鏡係N記的AF-S 18-55 ED II, 本身解像唔錯的.
唔緊要....唔係急需....
師兄你得閒先慢慢影....

引用:
原帖由 mike-mike 於 20-3-2009 22:59 發表
其實都係衰邊緣位....中間都ok的...但用得呢舊野...唔要邊緣不如唔好要...個人見解...
不過兩舊零水貨仔, 咁上下~~~
唔該哂師兄
我都聽過邊位會衰d....but我其實係想放落ff鏡....然後放入apsc機....
即係例如一支龍28-75加左呢個wide鏡再放入50d咁樣....

引用:
原帖由 mike-mike 於 21-3-2009 11:56 發表

唔係支支啱用的, 我試過用係FF的24MM度...朦哂, 對唔到焦(支野係手動鏡...已經唔關AF事)

我試過係50MM用OK, 35MM(DX)鏡用都OK的~~~

*** 放大圖的解像度都係100% CROP出黎的, 500X500, 咁你認為接唔接 ...
咁如果我買時我應該都會帶埋支鏡去試....唔得既就唔買

==========================================================================

我可以好肯定同師兄你講....咁樣既程度一定接受到....
你支18-55#2加支wide頭落去仲靚過支1635L第一代....

引用:
原帖由 mike-mike 於 21-3-2009 12:29 發表

係咩? 我朋友有支17-40 L, 用部300D影都好OK架WOR, 16-35反而勁衰??
第二代唔知....第一代....

另外....點解17-40會OK?? 因為放落APSC機囉....
將最唔掂既邊位都唔用....剩番果d咪覺得ok囉....

發新話題