發新話題

家陣d學校都幾識得借機上位

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-4-2009 10:51 發表
其實香港學校, 有時真係本末倒置, 佢唔好忘記, 無學生, 佢地要執笠, 所以學生先係佢地最大老細

好喇, 但係想當年我仲讀緊中學果陣我覺得某D學校, 校方對學生態度係敵對

好似, 唔俾JEL頭,染髮, 著黑襪呀果D, 你 ...
最記得中3有次同同學吹水....講左句 "頂你牙" ....比個訓導主任聽到....
跟住佢叫我比本手冊佢....話要通知家長話我講粗口....(其實洗唔洗咁大陣像??)
咁我咪問佢 "頂都算粗口!??" ....之後佢話 "咁我唔寫你講粗口囉....粗言穢語好唔X好??" (X字係咩自己估....佢自己都講緊粗口囉)
跟手由本來寫我講 "粗口" 改做 "粗言穢語" ....
我都懷疑點解自己真係要onXX咁囉本手冊比條磨碌....

引用:
原帖由 里安 於 4-4-2009 15:33 發表

咁呢位呀sir(?)其身不正就咪話人啦

所以我以前D呀sir唔會唔比我地講

最多叫我地唔好講咁多
其實我間學校都係B2頂果D....校風對外係好....
但其實睇番入面....真係睇唔過眼架....
阿SIR放學收工落機鋪網吧打機食煙呢D都有(咁當然,我作為學生都有試過)
講書除左派筆記同抄黑板之後就冇喇....
有D品行差 / 成績差既就搵位整走佢 / 叫佢唔好報會考....廢事拖低個學校既合格率....
自己叫個學生咪講粗口自己又講緊....
頭髮連 "的粹" 都唔比留....留既就攝去耳仔後面....
剷青果D叫乖仔....有頭髮既就叫衰仔....
仲係早會講....我地作為一個學生....應該視讀書為興趣,課餘時間就溫習做功課,假日活動有補習,與同學研究老師的問題,睇課外書....
你不如同個阿sir講....叫佢改多d簿,整理下d筆記,預習後再上堂教好過啦....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-4-2009 16:13 發表
學校係咩政治傾向唔係重點,社會有歪風學生都唔出o黎指責的,社會只會愈變愈差
可以點指責....??
學生呢個階段係交學費比學校....同埋番學校比miss&阿sir日日SM....
我諗唔到番學校有咩得著....
你話佢會講書....係阿....照住書講囉....
我唔番學校聽....剩係係屋企睇....我都可以解釋得詳盡過佢....
咁....我番學為咩?? (重覆紅字那句)

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-4-2009 16:41 發表

你先比人sm ga je,我返學o個時sm d 阿sir同miss
我唔知喇....總之我做學生咁耐....剩係知間間學校都係得兩條校規....

1) 校方的行動永遠是對的
2) 若果校方錯了,請依照第1條校規作準

引用:
原帖由 里安 於 4-4-2009 16:53 發表

咁我覺得講粗口同你所指既Gel頭係有分別
但我諗唔到gel頭對學校提供的教學課程有咩影響....
d阿sir番工夠著到去飲咁....個頭反光架啦....

引用:
原帖由 里安 於 4-4-2009 16:57 發表

我唔係教書我唔可以代表佢解條rules

不過我記得有位網友講過,入得人地度就要守人地規矩

我自己就幾認同呢句啦......
所以我回覆莊家講 "可以點指責??"
我比本手冊佢我都係冇哂嗲架....佢實岩既....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-4-2009 17:21 發表

我講的係社會的歪風wor

同埋學校的功能係要配合工業代之後的社會,所以學生要好似工人一樣,要守時,著制服同埋要遵從規則
學生連學校都未有能力指責....邊有能力指責社會....

老師講粗口=正確
學生講粗口=抵打

我得到既印象係咁....咁當然....我又唔知果間學校係咪咁....
不過....如果係一間咁既學校要求學生簽名反對議員講(疑似)粗口....
我覺得佢連叫學生唔好講粗口既力量都冇....
我就唔信果間學校阿sir / miss / 校長一句粗口or疑似粗口都冇講過....
更何況....今次活動參唔參加應該係自由的....
至於點解唔參加就要被罰呢??....真係諗極都唔明喇....
唔通又話參加呢個簽名活動係校方規定??

引用:
原帖由 Mars_SES 於 4-4-2009 17:28 發表
校規係比學校用尼管班學生
合唔合尼係老細定ge
老細鐘意咪要你地個個的水都唔留囉
有d老細冇所謂你成個頭金色都冇所謂, 最緊要你交學費
做教師如果唔係你太過份/老細要做野都唔想攪咁多野
得閒我返入教員室坐下 ...
如果個世界係咁理想就好咯

可惜就係有人冇野搵野搞....博完出位後求開心....睇你唔順眼濕你兩獲....搵人當玩具玩....

老師都係人呢樣野我明白....
人始終有佢賤格既一面....唔會因為佢做左老師而從此公正嚴明的....
講真一句....好似大家對政府既睇法咁....
政府班X街官成X日冇事搵事做....冇野搵野搞....
到頭黎受罪既市民咪又係只能夠指住份報紙X老母....
係....個體制係咁....入得黎就要守規矩....
問題係....有D高高在上既人....佢自己都唔守規矩....佢憑乜野叫下面班細既做好??

引用:
原帖由 wonglk 於 4-4-2009 19:24 發表
校規呢樣野我都覺得香港十分死板
頭髮呢d野,我吹佢唔帳啦
反正家陣唔少學校都係非常獨裁
鬼叫自己行得入去,就要聽佢講

但係如果帶電話,收你部電話3日,又算點呢?
大把學生覺得學校唔安全,但又唔比學生帶電話
...
搶完人野比番人果d叫仁慈....
我有個同學係暑假前比人收左部電話....暑假後個老師話唔知放左去邊....
跟住件事係點我就再冇聽過....佢亦冇向我提過喇....

引用:
原帖由 ZaMaR 於 5-4-2009 03:28 發表

搶劫係刑事,報警啦!what are you waiting for?
死果個唔係我....最多我都係叫佢報警(唔只我....大把人叫過....)
跟住件事我都唔知點喇....佢冇再同我提起過....

發新話題