發新話題

攝影師的七級分類 ( By Ken Rockwell )

引用:
原帖由 bonzonie 於 19-11-2009 10:26 發表
"業餘愛好者若認為好的相機會提高他的作品水平,他就有可能會被降級成為最低等級的器材測量員。
太多的業餘愛好者被相機生產商誤導,以至於相信他們需要好的相機來拍出好的圖片,這種想法毒殺藝術創作"

"這些人 ...
笑鳥

係阿係阿
最好乜Q都靠哂部機
果部好野黎架MA
WB信佢
測光信佢
較哂自動
1000張總有1張中既

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 13:43 發表

姐係部相機測光唔啱就改用測光表,對焦唔啱及走焦同自動跳焦就改用手動,ISO唔得就落腳架???咁D人買1D及D3黎做咩??

器材的缺點就要用你的技術補救呢句我唔同意囉.......
自己技術/經驗搭救
鍾意+-EV又好,收光圈推快門又得

係架,唔得咩? 你唔係要等佢自動對焦對到岩牙!?

自己鍾意囉,手震又係另一種風格

為方便,但用果個都要技術

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 15:17 發表
好彩........你都講中一句......~~為方便~~
部機得,你要手動時有手動,要自動時要自動....但部機唔得.......
不如你去問下打雀o個D師兄,叫佢唔好用數碼自動單反,比部30年的相機佢用,睇下佢有咩同你講.. ...
點解要將個局限放係30年前?
即係29年前果D全部都係你所謂既勁機?

打雀我唔知
pan車果d記者
有半數pan車既時候係用手動對焦
佢揸住果部係1仔3囉,我諗係你眼中唔差得去邊掛?

佢地有既係技術
佢既手動對焦快過你D垃圾USM
你咪試下叫佢auto對到中先影相囉

另外請勿回避問題

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 18:42 發表

你個死仔包,完全無理會我咁俾心機打既字,
佢夠冇理會我地講既野咯

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 18:56 發表

因為根本討論既立足點唔同,各自講緊唔同既野丫嘛。
Level唔同
小弟未turn好個台
小弟冇錢請Memi亦冇十幾萬蚊器材
小弟冇資格出聲

我錯

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 19:32 發表

NO NO NO
係論點不同,與le唔level無關。

根本係講緊相似但唔相同既野

好似係類似「交談投射」既思維盲區,你有你講你想講既野,佢有佢舒發佢想舒發既野。
講既內容好似一樣,好似大家真係溝通緊咁,但係基 ...
我圍住呢句野講咋MA
我呢D死o靚仔邊有D咁偉大既理論WO
引用:
器材的缺點就要用你的技術補救呢句我唔同意囉

引用:
原帖由 mike-mike 於 21-11-2009 12:37 發表

個d似繪畫多d, 相機只係佢地攞素材的其中一個工具.
好似最近有位大陸的高手, 攞個12吋公仔係度舞黎舞去, .重攞埋獎添~
新雷鋒故事

發新話題