發新話題

美國2010半自動手槍 ---- Kel-Tec PMR-30

競技槍

唔係大口徑
中毒不能

引用:
原帖由 crazy_herman 於 25-10-2010 23:05 發表
睇書話小口徑創傷大d, 難救d, 但stopping power就遠遠冇9mm, .45咁好, 有冇講錯?
睇下打咩啦
9mm&.45果類對無裝甲士兵所做成的肌肉毀爛效果會好過57
57只係強調 "穿甲" , 相對大口徑子彈 , 除左穿甲&飛行速度&射程以及後座力 , 可以話冇乜優勢

ps. 57既所謂穿甲程度只係去到30米打穿美軍單兵低碳鋼裝甲板

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:13 發表
計焦耳:5.7MM X28標準彈(SS190)約480J-540J,同9MM X19差不多......
計穿透力5.7MM X28大得多......
計殺傷力5.7MM X28大少少(子彈中人會打關斗.......)

HAPPY SHOOTING!
殺傷力應該係9mm比較大
以同一焦耳黎計算 , 大口徑所帶來的傷害理論上係多過小口徑
但都要睇埋子彈碎片分佈情況等等因素 , 但57本來都已經講係for穿甲 , 所以彈頭設計會比較硬
因此我唔相信佢對一般人體肌肉的抵抗性咁低 , 粒彈冇咁易碎 , 傷害力自然冇咁大

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:19 發表

睇下9MM乜野彈,9MM FMJ stopping POWER未必大過FN5.7MM X28,9MM中空開花彈例外..........

stopping power 完全係口徑遊戲
尖頭彈同大口徑掘頭彈邊有得比
stopping power 唔係指條友仔中彈後飛幾高飛幾遠既

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:29 發表

特警咪又係多數用緊9MM同.45...
要打避彈衣佢地有AR...
特警應該係專唔打賊著避彈衣既位
通常開火係打手打腳
如果確定要殺既打頭打頸

ps. 菲律賓特警例外

引用:
原帖由 seamoncheng 於 25-10-2010 23:37 發表

科幻我同意...不過好睇就
品味問題

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:41 發表

您睇得戲多.......?
係講粒子彈中人体後在人体內打關斗,型成創傷性空穴,創傷性空穴大既stopping power 就大唔係100%話口徑大D stopping power 一定大過少口徑,要埋睇粒彈既設計.......

HAPPY  ...
Isee
我get錯左 "子彈中人會打關斗" 的意思

當然要睇彈頭設計
但57佢既尖狀設計在擊中目標後應該係直進式 (指對一般人體 , 非對裝甲後的人體)
反而9mm正正因為佢口徑大 , 加上佢的掘頭設計 , 受到阻力時的彈道偏離以及粉碎效果理論上會比57好

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:58 發表

大吉利是講,搵日中下鎗至知.........
PS:又例如MP7A1 4.6MM子彈,囗徑超細,穿甲力大,但彈頭設計
使佢入体後極不穩定,一樣會打關斗,故雖然得3百幾J,但制止力一樣不至太細.....
我都係講下理論野呃個post吹句水姐
如果有資料可以講到我都想知 , but我地唔係靠槍搵食

發新話題