發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:18 發表
你做個廚師, 廚咁好食既菜出黎, 無非都係想客人食得開心, 會欣賞你的食物.
當然你可以煮晒之後自己食晒佢, 雪番入雪櫃或者扔入垃圾櫃
唔係話你一定要分享, GOGOGO兄所指的是你買左番去唔用先晒.
點為次哂??點解咩野放係我手都叫哂??佢點知我番去唔用??

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:24 發表
唔洗咁激喎, 如果你真係有個心去影相, 話之佢係手提電話相機又好, DC仔又好, DSLR又好, 乜format都好, 一樣影到引人入性的相.
一部好相機, 當然會幫你易D影到你想要的效果, 但係如果你用DC一樣帶出的同樣效果, 更加 ...
DC仔做唔到我所想像既效果....所以先想上DSLR....
咁我上DSLR你又話咩都唔緊要....用DC影一樣靚....回歸原點....
咁講黎大家都哂氣啦....

又唔係我想搞串個PARTY....
又唔見你係我既角度諗下....專業攝影師!!

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:34 發表
一句講晒唔好講囉世界係咁黑暗架啦細路, 一套system幾皮野買就買唔買就算你唔好人地俾意見你個陣又鬧人依樣個樣, 自己咁慘又剩咪唔好講唔好影相囉.
簡單複習化
咁可唔可以說話講得好聽D而令我唔係覺得咁黑暗呢??
我唔係想同各位嘈....講真你講我有聽....
但係我聽到D唔好老脾既說話我好難再好老脾咁聽佢講....
我係串....當人地串既時候....
出到街....有人好聲好氣同你講野你都唔會無啦啦打X佢....
E家比我見到專業攝影師既所謂意見就係"諗下部機上乜上乜就係冇用"

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 01:45 發表

你都可以轉部有手動功能的dc先
一樣係錢....點解唔上埋DSLR....一定要執著叫我用DC??

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:49 發表
實際D講啦,

除非你堅持要FF (因為機一定要過萬5, 唔計鏡)
如果唔係我建議你買1000D kit/450d kit, kit鏡18-55IS係個好好的選擇
我由頭到尾都冇講過我好想好想買FF架....
剩係我老豆話買我先諗咋....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 01:54 發表

錢又唔係我的,你入部digiback都唔關我事tim

我唔係執你要用dc,唔好成日聽到d唔o岩聽的野就鑽牛角尖
咁點解你又要認為我應該入部有手動功能既dc呢??
這是提問....不是鑽牛角尖

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:07 發表
男人有幾樣野唔會"鹽"多
鑰匙洞

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 02:08 發表

咁我又唔係咁睇wor..有得上dslr,就上啦!上到去先操,咪一樣!
到時一來熟技巧,二來熟部機俾到咩你,你點用佢,一舉兩得...
咁我老豆同我吹話買FF丫ma....咁我咪陪佢癲陣囉....

自己買緊係買DSLR啦....DC仔我都有....點解要買多部JA....

9唔搭8....
問下如果上DSLR既話有咩要注意....點配答好....
得一個用心答緊我....
我唔係要求一定要答我....你地有權唔出聲....

之但係夜精靈師兄....我唔想入APSC入CANON既原因主要係因為佢比其他機冇咁wide....
相對的nikon/sony則比較廣角....其實咁急講都冇咩用既....
但係如果首選既我會考慮a350先....
可能你會話貴d又雜訊高d等等....
但係以咁既價錢黎講....我覺得已經算ok....又可動mon又live view....
係....可能我用唔著....講真我又未玩過....我都唔知咩係岩我玩咩係唔岩....
但係睇數據上我覺得我會選a350....

另外請其他人勿姦我條問題....
我係問....上DSLR點樣配買咩最經濟又夠我用....
唔好同我講買部DC番屋企再教埋我汁相....又比哂D汁過既相我睇....
我唔需要....
亦唔需要以專業攝影師既語氣黎同我講...."相都未識影....你知點配好咩??"
我唔係D咩專業攝影師....所以先要問....
你有權唔答....但我唔想係度比你鬧....我建議你如果覺得我既問題白痴....可以收皮唔講野!!
可能我同咁多位既思路好唔同....
唔好剩係識話我鑽牛角尖....
我問既野有幾多大家真係睇....有幾多大家真係諗....大家心照....
我唔係D咩野專業攝影師....亦唔想做D所謂咁樣既專業攝影師....
我只但求夠我得閒影下風景相....去旅行時又用得....得閒又用得....
唔好同我講D咩野所謂專業攝影師既格言....咩野心德....咩野點樣看待事物....我唔需要知....

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 12-8-2008 20:31 發表
你唔想要APSC又想經濟d既
我覺得除左D700同5D之外都無咩好簡
D700除左個viewfinder係95%之外, 我睇唔到有咩唔好
5D就出左咁多年, 機身功能唔級新出既機好, 呢個係MUST, 佢平些少都係MUST
但慳果些少究竟慳得值唔 ...
唔係牙e家係討論緊我自己買....
緊係買部入門機仔玩下先啦....我自己都唔會諗FF啦....

只係我同老豆傾果陣....佢問我點解要買APSC唔買FF....我先hand左陣機發左陣夢ja....
但諗番下....佢4月都好似同我講話買....都拖到e家....

回到現實....我想買機時緊係選部入門機仔玩下先啦....

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 12-8-2008 20:49 發表

等D90!!!
果時都應該出左咯....
出年年頭....

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 12-8-2008 21:13 發表

傳聞今年九月
我如果自己pay應該都要出年年頭....農曆新年前....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 22:22 發表

我已事論事. 老老實實....我唔覺得你係已事論事
風景相.............
行上山頂,一望無制,為之風景相,用24mm都覺得影唔出氣勢. 一望無際既相有幾何影....我影散景多....
橫街小巷,特式建築,亦為之風景相,用50mm已上才影得出比例壓迫的小巷感. 我係影橫街小巷多....但係我就係唔知邊個焦距岩....畢竟我唔清楚DC同DSLR個焦距既角度等分別
夜景星空,都為之風景相,最重要係腳架+失打繩. 腳架我有
已上都只係大路的攝影方向.
你影那一種??
有冇用dc仔影過?? 無我點會話我自己有??
影過自然知要用什麼的, 係我眼中兩樣野好大分別....因為我未玩過DSLR....所以先要想去知....所以去問....
正如adrianyahk兄之前都問過買器材問題,我和其他師兄好樂意答,
因為佢明顯地有嘗試影過,覺得有問題,可以再進一步而請教,
你都冇影過,次次都係買買買,發吓夢幾好,但係發夢之餘又唔見有dc仔相睇吓, 你又知我冇影過??我同你講有影過你又唔信....點解係要睇呢??我就係自己知我未影到我想要既效果....所以廢事放上黎....我又唔係好識汁相
可能你唔喜歡post啦,不過你問問題的內容又唔覺你有正在影相wo, 唔覺唔代表冇....請你唔好成日以你的"專業智識"黎評價我
風景相有咁多種,平時喜歡影那一種?? 影散景多....廣角大風景真係比較少....
我都唔見你有相??
你叫我怎麼比意見?? 所以我話可以唔出聲的....唔需要一出聲就批評我
冇計....你咁專業....我唔識點同你溝通....
我講你又唔信....你又係度批評....我答你你又串....

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 12-8-2008 23:00 發表
終於追返哂d post...

老老實實
數字人其實想問d咩 有咩唔明 有咩唔識??
我其實好多野想知....
其實DC同DSLR個焦距既角度有冇or有咩唔同/分別....
跟住又想知下點解DC仔既iso好似比DSLR正常既低??我唔太清楚點講喇....
好喇....知到第一條問題既答案....就要睇下我部DC既焦距....
平時用開咩焦段....
跟住再睇番要配D咩....

OR

其實師兄們又用開D咩既焦段去影散景??
又有咩經濟d既價錢可以去買D接近既裝備??
再者....機方面呢??
我睇數據上我相信我會選a350....但係好多師兄又話雜訊多....影像特別青....
不過其實可以遲d先....但都想大概知自己用咩....
本來只係拿出黎討論下吹下水ja....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:21 發表

你可唔可以俾你部DC個model name出來? 可以知你既係咩焦距...
DC所講既焦距,照計就同FF出來個焦距一樣...
卡士奧 4.0 mega pixels digital camera ex-24??

發新話題