發新話題

新手入門問題

引用:
原帖由 1233 於 27-2-2009 23:23 發表
我想問下450D係咪幾好用呀??
因為我睇過好多人比既意見個趨勢都覺得唔差的
所以我問問各位c兄對450D有咩評價呢?

希望各c兄能解答小弟既問題  唔該晒

ps:
但小弟budget有限約6千...
我自己反而唔覺得係好好用....只係d人貪canon係大廠 & 有fd玩canon所以選擇canon而已....
呢個價錢都唔一定限死canon / nikon姐....

引用:
原帖由 louisli 於 28-2-2009 14:20 發表

450D有的,520都有
反而520有的功能同質素,450d都未必有
而且價錢仲平喎
中哂....就係想咁講....
其實唔只e520....k-m都係....

我覺得450d係個咁既價錢上....最多只係可以講句 "ok啦...."
但距離 "幾好" 仲差好遠

Pentax K-m:
body + 18-55 kit  = $4280
body + 18-55&50-200 kit 連雞腳&相機袋&4GB卡  = $5630
(永成)

Olympus E-520:
body + 14-54mm kit 連雞腳&相機袋&4GB卡&後備電&mon貼 = $4180
(星際)

Sony A200 (現時唔係咁推介):
body + 18-70&75-300 kit 連雞腳&相機袋&4GB卡 = $4700
(永成)

Sony A350 (都唔係咁推介):
body + 18-70&55-200 kit 連雞腳&原裝相機袋&4GB卡&mon貼 = $5580
(萬成)

Canon 450D:
body + 18-55&55-250 kit = $6080
body + 18-200 kit 連2張4GB卡&2舊後備電&雞腳&相機袋 = $8480
(永成)

Nikon D80:
body + 18-135 kit 連2張4GB卡&後備電&槍型相機袋&mon貼或雞腳 = $6750
(萬成)

=============================================================================

以上價錢係香港行貨價錢....價格有可能變動....
以上資料只作參考用....

近呢兩個星期都玩O記510....上癮了....
輕到X街的機身加上對焦點係觀景窗入面細過其他廠....減少影響取景....
一支14-42走天涯....對焦又快....SET野又快....

ps.感覺上部body仲輕過我部psp

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 28-2-2009 19:49 發表

如果計埋周邊產品配套...

我只會簡N同C..
如果計部機既生存時間....我一定唔會簡N同C....

but富士又冇問題wo....

買啦買啦買450D啦....3個月內出500D....到時450D跌到X街....

計以往canon既xxxD出新機既間隔....頂盡一年....
而由宣佈到見街....就需要一個月....(但佢宣佈果一刻....揸舊款機既朋友部相機既價值就開始跌跌跌跌跌)
由見街一個月到第二,三水黎香港....起碼一兩個月....之後開始跌價....(點解買canon唔買頭一水呢樣野問問其他師兄就知)
所以canon既xxxD系列既機....最多都係生存到9個月....

咁當然....引用CB一句經典說話:
"出左新款後,舊款機就影唔到相??"
呢個又唔係wo....不過如果放著係我度....
我見到自己部相機的價值跌破買番黎既價錢既一半既時候....我就會燥底架喇....

加上C/N呢兩間大廠出既機只係屬於正常....(不過近來又多左拍片丫,LV呢D功能....)
相比起其他廠既機....例如PENTAX....佢既機有一d係body度可以自調RGB色譜,仿制效果等等....又係另一番玩樂....
至於如果唔係有朋友玩同廠(可以借鏡搶鏡玩)....我諗都唔一定要跟人玩大路廠....
一黎C/N以外廠既相機以功能上相對比C/N平(起碼我覺得)....當然都有好有唔好....
亦正如Louis版主話:
"450D做到既野E520做到....但E520做到既野450D未必做到...."

所以我認為....如果將$6000放係相機&鏡頭....其實唔等於放係CANON/NIKON....
係呢兩條大路以外....仲有好多路可以去行....

又不過....周邊配套....好多支給品方面....始終都係C/N比較多....
但有時諗諗....用得著幾多呢??
唔通P/O既快門線按唔到制?? 唔通支閃燈唔識著?? 唔通腳架個洞隊唔入部機?? 唔通成街都冇閃燈柔光箱賣??
咁當然....的確係冇C/N咁多呢D配備選擇....

我唔係踏C/N記....當然佢地都有佢地既好處....
C記呢個萬能插可以就咁加個轉接環就mount到好多唔同排子既鏡玩....呢個亦係我一直玩C記咁耐搵到既最大優點....
N記佢D閃燈配套方面又做得好好....我E家玩緊C記....我都經常好想打X果D又玩多重曝光,飛燈又簡單既龍友....甚至可以隔住塊玻璃望住條SC-29閃燈線發脾氣....
加上如果玩得耐....想升級機種....C/N記的確比起其他廠更多選擇....現時有135格式既數碼單反都係得CANON/NIKON/SONY而已....

呢D就係樓主揸住$6000蚊要考慮既野喇....
當然....只係我既個人意見....唔一定要聽....

引用:
原帖由 louisli 於 28-2-2009 23:19 發表

太輕唔夠定,比較易手震
我鐘意d 重d的
當你要企成日部機唔放得低仲要揹住腳架通街跑....你就鍾意輕d的了

引用:
原帖由 1233 於 1-3-2009 21:59 發表

可能令耐左....習慣左
關咩事丫....我呢一個月黎一個星期有兩至三日囉住5公斤GEAR(唔計相機袋,電,閃燈果D臨嬸野)出街 / 幫學校 / PARTY影相....又唔見我大隻左??
一去到要影相果時唔知幾想搵位掉低部野....

發新話題