發新話題

今日終於用左部菲林機影左36張...比下評語吧!(多圖慎入)

引用:
原帖由 路比 於 21-11-2009 00:50 發表
入鏡了

呢間野scan film好似唔係好得 下次試第2間
蠔爺試試用部數碼機影自己D菲林再入PS轉番負片效果丫
效果可能好好多

引用:
原帖由 路比 於 21-11-2009 02:19 發表
D晒相鋪scan出黎都係會見到D粒粒好粗,但係晒出黎都唔會咁架喎
唔通要拎去lap scan先出得返菲林原有o既質數
我會比較懶

1)鋪張白紙係底
2)張菲林一條條達落張紙上面
3)用部數碼機影D菲林
4)放番入電腦開PS
5)按Ctrl+I

睇唔慣4:3既框框

btw 相好靚

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-11-2009 23:25 發表
呢度有兩個人影過, 你講邊個先 可唔可以解析一下邊張相你認為得, 並且得o係邊度?等我進步下都好丫...

我覺得呢張好得wo

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 24-11-2009 16:18 發表

可能係間相舖個scanner掛

請問...你覺得呢張相好在邊度呢?因為我自己就覺得個構圖好似麻麻地喇...
構圖麻麻地?
抓拍有時唔係睇構圖
係當中既意思

舉個例
香港有個叫風景皇既攝影師JackyYip
佢D相都冇乜公整既構圖
唔敢話每一張都有意思,但好多shot都係可遇不可求
如果剩係睇構圖既
果位JackyYip影左幾廿年相都仲係影到咁,唔好去死?

小弟無知
點為之最靚?小弟唔識
咩咩黃金比例,咩咩井字構圖,小弟唔曉
小弟對美感學亦冇太大的執著
小弟影相唔耐
小弟剩係知個框框唔係局限於點樣放得公整
而個框框點樣放係為左特出個主題
有主題(我既第一眼就會睇到時間,出口四隻字)既抓拍
點樣為之構圖唔好?

ps.純個人 x up,有錯唔好插咁應

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 24-11-2009 22:59 發表

唔...唔知呢, 我覺得就算風景都好, 影動物就難講姐, 但係風景好多時都係死物, 我諗放多多小小構圖會令成張相變得更加靚...
當然啦,但抓拍有時間性係度
果個景,果個日落,果隻雀等等,甚至你趕時間要行第二度
可能係比較上,個景冇隻雀變得咁快
但唔同天氣,唔同時間,都會有唔同,佢唔會停低係度等你影完先走架
可能有一take係岩岩有雲經過,側邊有條斜既光柱打埋黎,配襯番時間出口4隻字咁,呢d可遇不可求既你咁岩撞唔到
唔似得人像or影花,個model擺咩姿勢,囉咩角度,可以度哂位先按快門

唔係話要冇構圖,好似你果張咁,上面頂部啡色佔了接近一半
呢個唔係構圖咩? 你可以成張相剩係影個頂,你可以剩係影5分1個頂
當然,如果要做到側邊D柱同張相係垂直阿果D,係可行既
但係唔係次次都可以捉到咁準
睇下你係享受遊街,得閒按兩下快門做個記錄
還是享受 "點樣可以整直碌柱" 的過程喇

以上也是小弟亂up,有錯勿插太深

發新話題