23 12
發新話題

SCAR-L 新用家

引用:
原帖由 Oscarpanzer 於 23-7-2010 00:25 發表

問題當初玩小口徑,係因為根本7.62NATO太大一個步兵唔會有太多AMMO,加上且有幾多人可以打得準,都成問題
所以先以量取勝
補充一點
請問你GET唔GET到個問題所在?
話知你粒MK262講到曉飛上太空
咪又係一粒.223

E家係.223打敵人唔死阿
打唔死人就即係美軍會比人打死阿
仲同你慢慢磨.223? 前線果班友仔博緊命架
除非.223可以打穿甲 , 如果唔係都已經冇乜發展空間

引用:
原帖由 Oscarpanzer 於 23-7-2010 08:58 發表

你唔好當7.62NATO萬能,FN SCAR-H又唔會取代M16/M4
7.62NATO最終都係有重量問題,如果全面用返7.62NATO即係走回頭路,,
而且現代infantry裝備已經重量多過以前好多
仲有目前7.62步槍的用途以DMR為主,目前大把人仲用 ...
.223如果真係做到.308既效果
而又繼承.223既優勢
傻既都選.223啦
問題係E家美國佬呻粒子彈打唔死人丫MA
明唔明咩叫打唔死人? 佢唔死我死阿

冇錯科技係日新月異 , 只會向前唔會倒退
但你有冇諗過問題? 進步都有分慢同快
你粒.223越研發得精良 , 意味住將會越進步得慢
如果番番轉頭睇 , E家槍械設計方面技術比以前好 , 後座力控制方面亦相對優秀
現時可見既真係以低廉既成本走番回頭路而做到佢地想要既效果
當然主流線打.223既M4/M16唔會變 , 打唔死既繼續打唔死 , 但都冇乜可能大量使用MK262

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-7-2010 13:59 發表

等等先,你話5.56只打到400m?
m16a4個有效射程去到500m bo
而且500m後都重有力wo
睇槍之餘
仲要睇彈藥
所謂既有效射程
唔等於實際射程

有效射程M4都做到600米
但係唔好唔記得美國用緊既SS109
打超過300米已經收緊皮
就算比你射到600米都唔知粒彈飛左去邊
更何況點為之有力? 你講既係殺傷力? 衝擊力? 定還是貫通力?
至於MK262? 講牙? 最多咪派比SpecialForce&Sniper? 你估真係唔洗錢大量公發?

引用:
原帖由 MG-42 於 27-7-2010 01:25 發表

比喻前你可知到..

射箭是用弓發力...  射槍是用彈藥發射
槍械層面子彈係好重要
同時弓箭方面支箭的重量分佈亦好重要

引用:
原帖由 MG-42 於 27-7-2010 01:45 發表

老實講.. 係美佬咁白痴用M4用5.56打山... 人地說明書講X明5.56最盡打到400m冇力

之後又嘈話打唔死人.. 美佬係識槍唔X洗用曬249,M9,Scar,240,AT-4 呢D歐洲野啦... 出槍唔掂,用槍又唔X識   重傻到尋找萬用彈藥. ...
連支槍都未搞好
成日研究新子彈
到頭來話子彈廢
成日話打人唔死
跟住又放棄唔用
然後兜個圈換槍
換新槍又話嫌貴

引用:
原帖由 龜霸助刺 於 28-7-2010 02:03 發表

I think "MG42" mean  5.56只打到400m = 5.56打到400m後冇力打唔穿Soft甲防彈衣+防彈板

而且500m後都重有力wo but not = 打到500m後重有力打穿Soft甲防彈衣+防彈板
.223不嬲都唔係幾穿到單兵防彈夾板架啦
M995穿甲彈係300米測試最盡都係打入5-6mm的鋼板
望下你件Vest入面果塊假狗玩具板幾厚?
一半都未穿到你想塊野碎? 本身粒子彈既衝擊力又唔係太高
想話打碎塊野仲想粒子彈有力殺埋個人?
幾槍先打碎塊野 , 又補多幾槍先打到個人斷氣 , 食得屎啦

引用:
原帖由 jn_jona 於 28-7-2010 14:29 發表

真係?!
http://www.civiliangunner.com/m16a4
美軍以14.5吋短槍管的M4系列戰鬥時會發覺交火的距離超過槍械的300米有效殺傷射程而力有不逮,這時候20吋長槍管M16系列超過500米的殺傷射程就成為部隊們的最愛了。
你明唔明咩野叫做 "冇得選" ?
M4&M16兩支比你選打山區遠射 , 我夠知M16好好用啦

有效射程黎講M4&M16官方都係話600M , 實際呢?
另外點為之殺傷射程? 子彈打到某個米數仲可以保持咩野速度&威力飛行先叫殺傷射程?
仲有你又有冇睇過M16的重量? 仲有彈道分佈? 呢個測試應該係冇風向等其他要素影響的 , 比你打over500米你打得中個人嗎?

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-7-2010 00:20 發表

有幾多水份說留比d美軍計la,但係枝槍係02年開左波之後先用,既係知到m4無料到,
佢地針對e個問題去test m16a4,當然有計數同實驗la,高20﹪=卅=完全將初速及威力x(1+20%),可能多過,可能少過
物理野我唔係知太 ...
1) 段文copy出黎都冇用
2) 我同意MG42師兄認為段文既水份高
3) 都係果句 "點為之殺傷射程?" 係咁易爆缸都算傷害既一種wo

其實呢D沒有實質數據的文章 , 係報紙都有可能睇到
可唔可信黎講 , 個人認為實在冇乜公信力 , 分分鐘美國係咪真係咁講都未知
反而睇到既係 , 好多測試報告中都講SS109的殺傷力不足&彈道分佈不準 , 本身粒子彈最大平均初速係922m/s
而M16的官方數據居然可以去到948m/s , 就憑區區一條20吋管? 當然事實冇話唔得 , 但問題佢又係唔係用SS109黎試呢?
雖然我未聽過20%呢樣野 , 但係20吋管又係咪真係可以比14.5吋管增加120焦耳呢? 而呢度又係咪可以將300米既所謂 "殺傷射程" 增加到500米以上呢?

23 12
發新話題