發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:21 發表

你可唔可以俾你部DC個model name出來? 可以知你既係咩焦距...
DC所講既焦距,照計就同FF出來個焦距一樣...
我就係唔清楚....清楚就唔洗問啦....
我唔肯定ma....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:30 發表

我搵唔到EX-24...搵到EX-Z4...35-105mm
睇錯tim....仲以為左邊英文右邊數字....好x細粒字....
仲要反光既....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:30 發表

我搵唔到EX-24...搵到EX-Z4...35-105mm
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?id=332
其實個焦距既角度係咪同DSLR一樣??
因為個網都冇寫....我更加唔知....如果係既話....我覺得24已經夠哂有餘....因為我果部35我覺得WIDE左少少已經夠....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:21 發表

你可唔可以俾你部DC個model name出來? 可以知你既係咩焦距...
DC所講既焦距,照計就同FF出來個焦距一樣...

跟住呢...
散景...你講既散景係咩即係景深?
如果係ga le...我會話,如果要影景深,好睇你想幾淺..
要 ...
唔係牙....普普通通果D景....街景阿果D....冇攝影對象的景色...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:38 發表

即係你需要24-28mm起頭啦....
我覺得真係夠....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 23:39 發表
....點解係要睇呢??
回你這一句最重要,因為這是每一位玩攝影的人一個
最最最最最最最最最最最最最基本的原則!!
已相論相
這一個科目係咁現實,冇相睇,講咩都假!
唔理你用什麼,"打算"點影!
有相睇,拿住相跟人討 ...
唔好同我講態度....我已經話我唔需要知呢D野....
我唔需要專業攝影師既尊重....我受唔起牙....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:43 發表

....咁唔識答你ga wor!

我只可以話...我用24-105(因為得呢支),我今日去左石澳,我就咁影下人地d屋呀,路邊隻狗呀,沙灘上面d太陽傘呀...
我.....由24-105個個焦段都用哂....

我覺得係...我成日都會唔夠 ...
咁即係我之前個plan
a350+1680蔡鏡係差唔多??
果支24-120....
4千幾....加埋部機盡哂都係1萬到....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 23:46 發表

因為我果部35我覺得WIDE左少少已經夠.............
咪就係le d囉,你自己都看到自己果部35再WIDE多小小.
你次次都係只講買,又唔講吓自己果部影時有咩問題,
我見大大次次問你你都只係話dc仔教唔到咩咩.
你 ...
係既係既....我錯喇好嗎??
我次次講我買咩買咩....講真....邊次係買番黎架??
有冇用係另一樣野....邊個唔想放4支600mm做茶几??
你話唔想我吹你唔脹wo....
吹句水洗死??有罪??有罪既麻煩報警....
話到明發夢....你要搵交黎嗌我阻止唔到你既....
一出聲就串....我點好聲好氣同你講野??
你唔覺你串??我好覺wo....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 23:49 發表

文字點解釋影像呀!!
你post兩張相,大家即刻明晒啦!!
我又唔係冇post過....我就係知唔好我先唔post....
我有d想做既野我影唔到出黎....我都唔知點形容....
可能太科幻掛....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 23:59 發表

其實好簡單,只係post張佢影過的幾張相,
已經可以講得出佢需要咩器材.
咁你覺得我之前post果幾張相有咩問題??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 00:04 發表

咁佢又真係post過既...

http:// ...
唔好放番出黎喇 ...........
角度與對焦有好大問題..........

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 00:12 發表

唔好怕啦,post過的大把人差過你,
焦都未對好,人地都敢出,唔睇相點知有那邊唔好呀!
咁....都有既....不過好少旅行相囉....
因為部機d相都唔知係咪我影....我指好多人用....更何況好多都係影人....
我影開d街邊既....無技術可言....等陣....我整細d相先....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-8-2008 00:17 發表

你又要問,你自己plan好左要乜的,問我地又係多x餘,

又要話你老豆迫你用canon ff好唔自願,

同你講用咩器材唔係最重要,只係想你知,影相的方法重要過你d器材

你嫌我地答唔到你的問題可以過主,我地答唔到你
之前我老豆話兩皮半(4月果時...我乜都唔識...問...之後比你插)

幾日前老豆打黎話FF(發左陣夢...老豆比人話好人...我比人話衰仔...之後又比人插)

昨日...我講如果我自己pay(真係深思熟慮...廢事哂錢...我問...又比你插)

唔係好唔自願...我夠想FF啦...佢真係買先算啦...佢吹水會海潚架...
影相方法重要過D器材...咁我想問你買DSLR黎做咩...?
就正正係我覺得我部DC跟唔到我想要既野...
可能係我自己資質問題啦...我又唔係要黎影咩...普通就夠...
唔好同我講影相方法...我唔想知...個個風格都唔同...心態亦唔同...
我問DSLR...你答我DC...又話DC汁完相可以做到1.2光圈景深...拉架鏡既色水...咁叫答到我??
sorry...我完全唔明...我剩係覺得9唔搭8姐...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 01:04 發表

S記收X啦...
我乜都唔知....佢剩係話sony唔好....同問我點解買APSC唔買FF....
佢話呢一兩個星期同我去睇(記住係睇....)

引用:
原帖由 於 13-8-2008 01:37 發表
我完全唔識影相 , 屋企果部DC 仲係6年前入門級中既入門級A40

留意左你個POST咁耐 , 始終都抵唔住頸要出下聲

你老豆既然已講到男人最不情願講個三個字 " 任你碌 "

你想做一次孝順仔就住佢荷包都係一件好事

不過你同令尊翁都俾到我相同感覺

令尊唔理你開頭想買咩機 , 同你而家莫視其他人俾你既建議何其相似 !!

而家俾人" 串下 "  , 感受下黑暗

總好過第日你出黎做野俾人冼鑊甘 !!

我唔知你有冇讀電腦科

讀電腦科既人都會有個概念

" 玩得盡的東西就是好東西 "

對一件器材好 , 最好既方法係用你最大既功夫玩到佢盡

功夫唔好 , 對件神兵係最大既侮辱
任我碌??你邊隻眼見到??
幾時佢有任我碌??
買左拿...??
幾時講話買架...??
4月講話買佢到e家都未同我去睇...

你睇到其他人比咩意見我??
就係叫我買部有手動功能既DC??

你問人邊隻牌子既意粉好食...佢話...食公仔面一樣ja...
你係e個時間應該買d好d既公仔面...
你又應該去研究下食公仔面時既心態...同點樣去煮得好呢隻公仔面...

嘩...多謝哂你個答案WO...

功夫唔好就冇資格影相??冇資格入DSLR??放係我手就係侮辱部機??哦...

發新話題