發新話題

少年團朋友請進

引用:
原帖由 auxair 於 22-8-2008 10:57 發表
我都係青年制服團體人員,唔明白點解行山要選擇著花衫?

緊急救援部門(GFS, CAS, FSD) 已不只一次在公開場合勸告参與山野活動人仕不要穿著迷彩服飾

希望不要出事 (touch wood),否則有團體及/或其執事人員 ...
公司搞軍事化嘛...
當年口口聲聲叫大家非軍事化, 為免不被呀爺有籍口清算大家, 確實明智
員工技能不得要領, 導致人材大量流失
但是近年為了打響招牌, 樹立聲威,
管理階層不色以身犯險, 重施故技, 以求一試番新

點知搞到半筒水, 去其他公司請一大班有經驗老手來,,
他們將管理其他公司的經驗和制度搬入公司, 導致到公司/管理階層大混亂
高層上面都打緊階級鬥爭, 那有時間顧及新人上班服問題

只能長嘆

引用:
原帖由 Shan10 於 22-8-2008 12:45 發表

講得好!! 次次睇佢地 會議記錄, 都feel 到佢地嘈緊交! 唉, 我諗著可以唔排除轉去SCC , scc 果面話: 你過黎既話, 俾個PO 你做又點話呀!!?
算吧啦, 公司D野不嬲童軍跳彈床,
如果要過擋, 一早過左飛機會...
話哂係公司做左咁耐, 有感情, 放不下...
只不過見到公司今日有如此下場, 確實萬萬想不到

只能講一句說話, 痛心疾首

引用:
原帖由 auxair 於 31-8-2008 14:19 發表
各青年制服團體支援特區政府,大至搞掂成個升旗禮 http://webcast.info.gov.hk/carchive.html
小至幫手預備紀念品,係天公地道之事,小弟不清楚個別團體成員心態,呢D在我團隊係十四五歲cadet都好清楚的事,
否則佢 ...
算吧~樹大有枯枝, ...
公司上層管理不周(因為自已鬼打鬼), 引致到員工的價值觀都起了變化, 實在不能怪也

P.S.本公司的資源不嬲都短缺,
想起公司建立初年,仍有盈餘
中期就開始...
係近年(軍事化後)先多返大財團資助...

引用:
原帖由 auxair 於 1-9-2008 02:09 發表

羌Sir 為AC總参事,亦曾是第二任司令,義勇軍時代已任少校,獲授 MBE勳銜及ED獎章
老姜ookk la 相比係飽飽,
係飽飽老人癡呆(定昏庸無能), 做成亂黨掌權, 搞成今日咁既田地...

發新話題