發新話題

6P想換膽

引用:
原帖由 Royal_9413 於 18-8-2008 13:10 發表
如果唔要LED要勁的白光買邊隻好呀?
HID合晒你要求
35W的HID約有3500lumens,勁過100W黃膽

不過無6P用ge D26 HID drop-in
35W HID電筒最平係G&P($1xxx)
最貴就...

引用:
原帖由 WeDs 於 21-8-2008 01:01 發表

人地想買架快小小o既 VAN仔,佢話FERRARI 合晒你要求,不過FERRARI 裝唔到貨同埋貴過你想買果架VAN wor.
白光電筒唔要LED,得HID ja wor

引用:
原帖由 learngod86 於 21-8-2008 03:56 發表

$110.......我冇格價....太熱...
R2應該得"富xx"有
我果粒買左$195(唔知有無記錯...),有5個mode

引用:
原帖由 learngod86 於 21-8-2008 15:06 發表

可調光果粒好麻煩....我唔係玩開電筒....簡單d好d.....
打game用,無調光好d

普通照明/行山用,如果開高光我覺得係太光
所以我平時都係開低光(低光已經光過P60了...)
runtime又可長d

引用:
原帖由 Royal_9413 於 21-8-2008 20:14 發表
咁即係唔要led, 要白光, 最光最長時間就去"富XX"買R2?? 謝謝
R2都係LED來ga
只不過唔係普通平價LED
係一粒high output, high efficiency ge LED
電筒唔要LED,要白光只得HID

附件

22-8-2008 03:50

引用:
原帖由 Royal_9413 於 22-8-2008 15:06 發表
咁HID又有咩好介紹? 謝謝
平平地買G&P lo, 大概$1700
http://www.gp-web.com/productspop.php?pid=1588
HID係需要幾秒至幾十秒"預熱"先會去到100% output,
仲有最好開一段時間先好熄,因為壽命同開關次數有好大關係...

其實你點解唔想要LED呢?

引用:
原帖由 carl 於 23-8-2008 14:37 發表

6P/G2 + R2/Q5 + $28 9P代用膽(6P膽會燒) + 16340充電x2
9P/G3 + R2/Q5 + 17500充電x2
6P/G2用黃膽就唔好用RCR123(16340)啦,runtime太短
應該用17670鋰充電池+LF HO-4膽(用17670電,HO-4會光過EO-4,因為17670唔夠力推EO-4,HO-4同EO-4我都有)
http://www.lumensfactory.com/d26_series_specification.htm

引用:
原帖由 carl 於 24-8-2008 00:28 發表
其實兩睇啦如果用一粒17670推LED效果好唔理想.
我自己就17670 for incand,16340 for LED
不過都有D LED係專for 3.7V

10400: AAA
15266/15270: CR2
16340/17335/17340: CR123
14500: AA
17500: 1.5粒CR123咁長,用兩粒取代3xCR123
18500: 同上,但較粗
17670: 2xCR123
18650: 短過,粗過2xCR123,notebook都係用佢,容量較17670大
25500/26500: C size
32600: D size

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 00:43 發表
3.7V 同 6V 既膽有咩分別?
3.7V係for 1xLi-ion電
6V係for 2xCR123
我自己用HO4+17670係同P60+CR123一樣光,但runtime長過2x16340+9V bulb好多下...
其實17670+P60已經ok,唔一定要用3.7v bulb(但當然換左會光少少)
平時係屋企用我都係17670+P60

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 01:28 發表
即係....只要放得入筒身,就得?
唔洗理d V數ga咩?
LF 既 HO-4 同 HO-6,一個3.7一個6...咁如果要rechargable既電,就一定要HO-4?
EO...好似有d過份啊可?

推 LED 又唔同ga咩!? 咁咪要買兩隻電!?
你粒電個voltge高過粒膽ge ranting就有機會燒(我自已試過用CR123推EO-4唔會燒,但3.0V 16340推P60會,因為3.0V 16340差滿後係3.6V,3.6x2=7.2....)
低過就會暗d,黃d,效率低d,不過長命d...

LF官網上ge Brightness數據係"bulb lumens",同surefire唔同計法
事實上EO-9係暗過P91:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=149179

大部分LED膽都係for 6-9V,P60L同solarforce Q5/R2都係
但有少部分係for 3.7V

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 11:45 發表

咁如果...我買G2,加兩舊3V差電,咪可以推哂6V既LED同HO-6/EO-6?
咁我應該買咩電?

跟住係重點.....呢d野,我應該去邊度買? (鋪名please~)
多謝你地!
3V差電差滿係3.6V,3.6x2=7.2,會燒...
而且3V電容量仲要少過普通3.6/3.7V電...
所以絕對唔建議用3V電,除非係surefire E1B果類唔用得3.7V電ge筒

2x 3.7V RCR123(16340)推solarforce R2
1x 17670推P60/28蚊3.7V膽/HO-4 (我上次唔見有HO-4賣,EO-4同28蚊3.7V膽分別唔大,光度應該係HO-4>$28膽>P60)

叉機買呢隻:

仲要買兩粒加長磁石for叉16340用

鋪名收PM

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 22:41 發表

即係....1x17670推唔起EO-4?
係,18650先得

發新話題