發新話題

原來要玩珍品件好易

成支唔同晒!!
由阿差看門口, 升級到特種部隊

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 12:41 發表

其實第一條防線係海關~如果佢地覺得呢舊野係佢地既認知範圍外先會交比差佬
老實講如果下下都要差佬過泥跟,咁海關咪好冇用? 所以我覺得如果海關要POSS 比差佬你都冇咁易拎到,最起碼要上差佬度講下訂泥做咩.
所以 ...
但上次個CASE, 如果唔係郵局職員HEA做跌爛咗個郵包, 都唔會破獲到民間軍火庫..
不過都係果句, 想平安真係唔好博, 玩槍唔好玩到要入冊.. 唔抵

仲有, 係另一個forum , 講到, 你出到美國唔等於無事, 可能美方已記錄在案, 下次你去美國先同你計數
所以無批文唔好係美國買ITAR 或 EAR 出口限制物品, 要買去其他地方買好過

大多數 E-bay 賣家可能不熟悉 ITAR 或 EAR 出口限制。 所以,找到一個 E-bay 賣家願意將它運到台灣,並不意味著這樣做是合法的。 如果被抓了,無論是買方和賣方都是違反了美國法律。我們可能不會徵求引渡你到美國受審,但我們可能會把你入到一個非不受歡迎名單,讓你的未來國際旅行困難。 你可能不會得到你的錢回來 - 因為它成為犯罪的證據。

http://www.arms-cool.net/forum/thread-173697-1-1.html

紅點不在話下,就算連支Leupold 普通鏡 都係受管制物品
http://www.opticsplanet.com/查下一清二楚, 寫到明

引用:
原帖由 jyannu 於 3-11-2016 15:04 發表

係高興左, 知道, 多謝大家提點
因為grip同stock太普遍, 所以認為呢啲咁普通既冇問題
上次聽人講 某D 步槍 grip 同發射系統有關....禁  

引用:
原帖由 jyannu 於 3-11-2016 16:19 發表

有一點矛盾就係要有牌攞貨, 然後賣俾無牌嘅人?
所以我係代購, 唔係代運, 兩件事黎
我曾經係美國買glock 槍盒,Glock D 周邊配件 等等
間店話要攞美國出口批文先可寄比我, 咁我反而仲放心, 批文都要搞咗兩個幾三個星期先惦

不過最緊要買的心安理得, 唔想下次去美國比人原機遣返

發新話題