發新話題

填火藥成散槍彈 空氣槍CAM870需繳回

填火藥成散槍彈 空氣槍CAM870需繳回

http://m.appledaily.com.tw/realt ... ew/20161019/970758/

台中市警局烏日分局數月前查獲一把生存遊戲玩家使用的APS CAM870空氣散彈槍,送驗發現該散槍彈不需經過任何改裝,竟可擊發火藥子彈,具有殺傷力,遂報請台中地檢署指揮偵辦,經過長達數個月的偵辦,在全國各玩具店共起出194把散彈槍,將相關業者依違反槍砲罪嫌移送法辦,並遭到檢方起訴。檢警上午召開記者會,呼籲誤買這款CAM870散彈槍的玩家,主動繳回所購買的槍枝,以免誤觸法令。

警方表示,槍枝分為火藥槍及空氣槍,火藥槍是打火藥式的子彈,主要是在擊發機構和空氣槍不同,火藥槍必需有撞針或擊針的機構,才能供敲擊底火引發火藥發射子彈使用。空氣槍的主要結構在於直接使用壓縮氣源來推送發射彈丸,例如鋼瓶,會放置在槍身或彈匣,沒有撞擊針及打擊底火的裝置,殺傷力較低,常見如生存遊戲的漆彈槍。

但警方所查獲的CAM870散彈槍,設計非常特殊,為兼具兩種型態之新式槍枝,槍管為金屬材質且暢通,結構完整,擊發功能正常,可打擊兩種子彈,也可以承受火藥燃氣產生的高膛壓。

警方說,我國對於空氣槍的設計有明確規範,空氣槍的蓄氣槽應在槍枝本體(含彈匣),但是不能使用在彈殼式的蓄氣槽內,然而APS CAM870原廠卻將子彈設計成儲氣槽,將氣體灌在定裝彈內,形成動力來源,由於以此方式射擊出的子彈,殺傷力較弱,會低於每平方公尺20焦耳的規定,並以此方式矇騙海關,但進口後,使用火藥子彈擊發就會具有殺傷力。

專案小組發現該批槍枝自香港進口,在國內生存遊戲店及網路上公然販賣,立即兵分多路執行同步大搜索,先查扣散彈槍計36枝,並立即向上追查來源,於今年6月追查進口商位於新北市的倉庫,合計共查扣194枝,均具有殺傷力。(鮮明卅台中報導)

附件

19-10-2016 12:33

"警方說,我國對於空氣槍的設計有明確規範,空氣槍的蓄氣槽應在槍枝本體(含彈匣),但是不能使用在彈殼式的蓄氣槽內,然而APS CAM870原廠卻將子彈設計成儲氣槽,將氣體灌在定裝彈內"

意思係, 所有彈殼式的蓄氣槽都係禁止,
即係, PPS, DM870, 全部都唔玩得, 只有馬記散彈先可以玩..

台灣人今次慘, 無得玩之餘, 仲要交出槍械充公..

---

成地都係槍, 會否拍賣再出口返香港? 定係全部入溶爐燒燬

"....引發不少生存遊戲玩家質疑,認為玩具槍槍管頂多就鋁合金之類的材質,若以火藥子彈測試恐引發膛炸...."

"....檢警隨後公布測試影片洗臉網友,只見該長槍擊發的火藥子彈,瞬間就將鋁板射穿一個大洞,連刑事局測試人員都驚呼:「這太猛了啦!」"

"警方表示,一般改造手槍擊發子彈的動能,約在4、50焦耳左右,該批APS CAM870散彈槍經測試可達80焦耳以上。威力可說十分驚人。"

看來就是不用改鋼管也可承受火藥爆炸力。。 台灣槍友看完只好心服口服的交槍吧。

引用:
原帖由 2slow 於 19-10-2016 14:42 發表
佢地係用真彈試或是自己改APS的彈呢
咁就無講明, 珍彈應該入唔到落CAM870  估計是自改

總覺得台灣是禁槍國家, 為何平民都可隨便拿到火藥...

希望香港道德高地居民見到條片唔好走去報警, 搞到大家就煩.

引用:
原帖由 Ben_9413 於 19-10-2016 14:51 發表

Shotgun 彈構造o甘簡單, 自己“鑼”到個底細一個碼已有得攪... 台仔D車床功夫仲咁勁
CNC好多人都做到, 加上佢地個個都當過兵, 相信火器方面知識十分充足, 但底火,火藥, 呢D唔係一般人可以有

引用:
原帖由 NathanCPT 於 19-10-2016 15:37 發表

路邊社消息係台灣警方自己改完d彈先打
如果係真,睇黎可以無限上綱
等於槍王, 條友轉用鋼珠驗槍屈哥哥,
(理論上能量無變用乜珠都唔會過JJ, 但睇戲就唔博故啦, 算)

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 17:30 發表

實有關注,然後暗中通知回收掛。。。

吾知PPS,田中同大6牌又會吾會有事呢
以台灣警察標準, 同樣係彈殼入氣, 所以有事, 只係拉定唔拉

引用:
原帖由 Dave 於 19-10-2016 17:40 發表

如果講市民購買,點暗中回收呀... 街客買槍洗唔洗登記地址電話?邊個賣左拎左去邊邊個知呢?唔通傳說中間周圍都係特警?
如果係回收鋪頭貨,程序係通知aps 之後通知零售商回收,無話暗唔暗。
咪同香港差唔多, 你收埋支過JJ, 等於真槍, 只係無人報寸, 或射大肶, 先無事,
台警叫人交槍係比機會D槍友自首當無事, 事後如有線報或比人捉到就一定起訴

我諗其實香港都好多人自己復活返廣華街賣緊D外國鉛彈槍, 或偷偷地運D珍嘢零件組裝, 咁唔代表唔會捉你, 只係未有知, 或等待適當時機

引用:
原帖由 NathanCPT 於 19-10-2016 17:54 發表

支 Socom Gear M107 都危危地 wo
其實支107邉度仲有, 好似係唔係絕咗版?

引用:
原帖由 kornhill401 於 20-10-2016 13:44 發表

真是十分可惜,我仲痴痴地等
Socom Gear  D嘢真係出完唔再出, 無再版.. 又無零件, 壞咗等於死咗

我支M200爛咗hop up , 問佢無反應, 鋪又唔會入, 真係0支援,

我都想支M107, 但預咗過完手引等入棺

引用:
原帖由 NathanCPT 於 20-10-2016 15:40 發表

佢地有覆我,售後唔錯喎....
呢幾年一得閒就問. 問咗好多次, 無回音,
我今日問多次

引用:
原帖由 NathanCPT 於 20-10-2016 17:10 發表

我係問生產商, socom gear 係係代理
唔怪得...
咁生產商係邊個呢, 請教路, 謝謝

發新話題