發新話題

飛機引擎可以吸的乜.....

引用:
原帖由 jeffreywo 於 16-5-2009 11:17 發表

冇錯,777隻引擎真係大到冇朋友,又好力...
呢個係RR Trent 800引擎

呢台仲大..

回復 29# 的帖子

叫APU就係費架?

航空公司都要睇引擎可否附合法例要求嘅

回復 32# 的帖子

CFM最常用亦最大力嘅CFM56..有幾大力呀

SPEC.... EFFICIENCY當然重要啦
但引擎冇認可證approval亦係考慮之內
例如..CX已冇再買RR RB211引擎嘅744

引用:
原帖由 gabrielwong1991 於 17-5-2009 07:54 發表
即喺lee... 我喺想講反話話佢廢lor.... 唔喺cfm喺343度點會叫做4個APU?

744 個RB211 out晒date啦......
一來744都無人用, 全部都88晒....

CAD無咩restriction on engine gua????
APU其實好重要 ..apu inop可以係<no go>item
RB211仲用緊..out晒date?
貨機最多係744又88晒.
民航業..樣樣刀有法例管

回復 34# 的帖子

777 Trent 800其實係RB211後代...

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-5-2009 13:26 發表

Trent 800都大力不過仲差P&W 4000磅,但就只重3.6噸
佢地研發既8115就仲大力,去到11萬磅,不過就未有制造...
你是指PW4000引擎?

大力未必一定啱用..因要有各地法例應證才可裝上飛機上
最常用又最大力..GE90-115引擎~777ER必備

引用:
原帖由 gabrielwong1991 於 17-5-2009 19:22 發表
apu比engine bleed 嫁嘛, ground electricity又喺佢.... 當然重要... inop就哈哈啦

stoneTS見你對飛機咁孰, 你有無玩過vatsim呀??
邊個講架

vatsim 乜嚟架?
我只係日日對飛機啫..遊戲..冇興趣玩

回復 43# 的帖子

ha..高露潔..三行佬刀要做車頭架

回復 42# 的帖子

大到冇朋友

引用:
原帖由 kitida 於 21-5-2009 10:51 發表
唉...出左山,先發覺自己好鍾意飛機呢~~

回復 51# 的帖子

I didn't say that is a RB211/Trent800

回復 57# 的帖子

你話Engine bleed /ground pwr嘛

115KVA唔係講緊Thrust 你知道嘛

回復 58# 的帖子

夜晚那張相是CX 777,GE90引擎...留意fanblade就會分得出

引用:
原帖由 gabrielwong1991 於 23-5-2009 19:05 發表
電力供應嘛~~~

嫁機個engine bleed可以喺apu比又可以用ground bleed air car比嘛...
electricity又可以apu比又可以ground supply 比...
engine bleed就係engine bleed
apu bleed就係apu bleed...冇得撈亂
係gound air cart 唔係car
115kva同引擎發電機功率一樣

引用:
原帖由 gabrielwong1991 於 23-5-2009 19:42 發表
i see thx

u work in HAECO?

應該講apu bleed 比風去engine, 叫bleed air!

起飛通常都用apu推engine個N1,跟住就N2, 跟住就EGT oil pressure increase , ignition 喺米? 744 來講?
你係咪想講著引擎呀

著車可以用apu/gnd cart/engine 俾氣到pneumatic starter
start透過gearbox帶動N2/N3(视乎引擎型號)
HP.turbine轉->LP turbine亦會轉->N1又會轉..不停轉.轉轉..
有compression,ignition,火水..車頭就會不停轉..

發新話題