33 123
發新話題

X2增距鏡

X2增距鏡

想問問各位有用canon X2(or kenko)增距鏡的朋友(X1.4個人認為不如唔好買,range唔夠玩)

想知究竟裝左之後畫質會變到幾差?

有冇相可post下睇睇對比呢?

err...我都知
X1.4--->跌一級光圈
X2--->跌兩級

但係我唔想再入長鏡
所以想入個extender玩下lor
只係關注x2之後畫質變劣的情況會去到咩程度

BY mike-mike>>以覺得樓主買唔買2X, 都幾睇而家手頭手係咩鏡, 好似小小白咁, 又唔係定焦加上光圈又唔係話特別大的話, 不如都係1.4X好D LOR,  但唔好講到200F2, 小白都可以搏得過的, 個人認為啦.

無錯!我目的係打雀(唔一定係小翠)

我係有小小白is,但用X2之後會冇左AF

所以而家想再入135L / 200 2.8 II L
再加個X2變成有AF既定焦tele

ie
135 2 L加X2---->270mm f/4
200 2.8 II L 加x2 ---->400mm f/5.6

其實都仲係好正(光圈值都唔算細,又可以AF)
加下我用1.6機,有優勢

但係SSW加x2--->f/8 仲有只可MF  

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 19:04 發表

哦, 小小白...

如果唔放小小白的話, 買多支小白又好似...

唔知師兄對384有冇興趣呢? 我冇玩開C記, 未試過佢支384, 但SPEC上係應該好過N記個支, 而我對N記都算好滿意, 唯一想要的係VR啦, 而C記已經有埋IS,  ...
唔....加左X1.4果然拉近左主體,係唔同啲
至於我想買extender係因為可以一鏡變二
而384呢啲平日唔打雀又好少用到咁tele...有啲浪費

anyway, good photos,thx

順便一問,,,,mike-mike ching你去邊打雀多?
上面第三幅係邊影?
i 'm lovin it

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 20:51 發表
呀, 唔記得問師兄, 你想入的200 F2...其實真係好重...請問...想用黎影乜野? 演唱會, 運動, 舞台劇個D? 影雀200明顯係唔夠,

而且C記呢支神鏡, 價錢又係不菲, 師兄你有錢自然係OK, 但同樣俾5皮野的話我係會考慮其他 ...
你太睇起我了.
我唔係想買呢枝$5xxxx既鏡神
呢枝係for indoor sports/ fashion

我係想入EF 135mm f/2L USM or EF 200mm f/2.8L II USM($5000~6000)
其中一枝
加上我平日最愛影人像(女)

所以唔考慮買384..456 等等長鏡
而係想買個extender玩玩姐

枝鏡for 人像,加埋X2 for 打雀

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-10-2008 21:56 發表
才才你有影人咩? post d 相/send d 相來睇下!
你誤會了,我指所謂"影人"並唔係你想像中的影model,catwalk,fashion show.....

只係平日影身邊既.."女同學"(但唔係指偷拍,但偷拍也有 )

見笑喇

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-10-2008 22:09 發表

.....我包埋果d wor 果d model果d我唔信你有得影!
一場誤會

但其實只要俾錢,model個啲都一定有得影啦,有何出奇?

上面幅小女孩....
散景好靚
那壓縮感正正係我最愛的

>>加上我影的都係朋友, 佢地都唔太喜歡[拋頭露面]的.

絕對冇錯

想問你地resize to 幾多乘幾多架?

Adrian...your future
一無一樣

附件

26-10-2008 23:35

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 23:55 發表

我都係咁SELL俾樓主師兄, 不過佢似乎都係....

384影人唔係唔好架, 睇個影相人點樣去影姐, 如果已經有D大光圈的人像鏡, 再買支384真係好PERFECT架!!!
我就係冇大光圈,所以135L f/2真係而家好想入呢枝
大佬,f/2 wor...呢個價好抵玩

聽完你地意見,或者再下一枝我會入384IS

引用:
原帖由 Elf 於 26-10-2008 23:49 發表
女朋友本身都係model, 所以成為了我的model
C記打雀可以諗384, 又平又輕又有IS, N記恨都恨唔切
*1.4 = 456IS, 長又得, 短又得, 得左!
ching
你女友幾大呢?
係咪讀梗書?如果係,我有興趣係邊間?

你就好啦~~

135mm 都係算tele 啦(就係tele都係大光圈先抵玩)
我愛用tele影人(可以偷拍嗎 )

附件

27-10-2008 00:37

33 123
發新話題