發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 ZaMaR 於 3-2-2009 22:31 發表

有幾皮野仲去玩APS-C,搵自己笨咩...
APSC 玩既係速度+ 靈敏度(對焦系統絕不被5D/ 5D II差,反而FF全部對焦點集中係中間,難用)+ X1.6焦距(我覺得好正)
同一枝70200加落FF or APSC
唔好講影, 睇個VF己經可以睇遠好多(200mm --->320mm )

FF有6.5 fps咩 反而一般用家唔洗急住聞相玩FF(ASPC 成千萬像仲唔夠咩)

再講, 一開始玩FF,會失去upgrade相機既樂趣
5D--> 5DMKII
20/30D--> 5DMKII

咩個正啲呢?
我讚成樓主玩1.6機先,玩幾年上勁啲既機仲好啦

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

用APS機可以放心全開光圈影相
唔洗擔心好似FF咁出現暗角

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 23:22 發表

自High...
有講錯咩..

都係宣傳下APSC的好處姐,唔洗擔心邊位問題

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 00:03 發表
又唔見個陣影一張過一次相個D相會死
我真係想知你用APS-C點樣野wide angle啦..  要tele可以crop相, 要wide呢?
要wide就1022

好一枝wide鏡

不過個人覺得tele 重要過wide

APSC: 112-320mm

你FF鏡要要320mm既焦段?crop?
張張crop...你冇癮都似

但係wide1022一枝搞掂

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:27 發表

如果你當時入的機係6fps的,你影function的會開心好多,同埋你會信奉fps夠快係一個王道
我都係用40D,連拍快先係玩DSLR既快趣

加上30D/40/50D都可以用低速/高速快門

3/6.5fps

真係好好用

再講,打雀,影人(眼神,笑容)...等等
當你連拍快,信心上升,影乜都開心啲

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:32 發表

個光學特性係咁就咁,唔好再比'相對焦距'呃左lor
我呢啲係影相,唔係講理論

總之影起來上係影到320mm啦

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:33 發表

快係好,不過日常用冇咩咁大影響je

車車話旅行影相影動物,咁可能係apsc機好d既...
但我地係業餘,用APSC 既好處較適合我地

FF既好處係PQ好,但你愛聞相嗎?

發新話題