19 12
發新話題

[完美塗層]RIW Cerakote簡報

[完美塗層]RIW Cerakote簡報

話說前排要DiY隻Acog做marking,咁穩陣起見搵返上次間客製公司做,無意之中睇睇下FB原來仲有客製Cerakote呢尾野 ,
以為全香港得一間做...  睇返原來已做一段時間可能前排冇玩槍無留意, 本身比馬記M4 Cerakote毒到,睇完D成品照即刻感性趣二話不說傾下做既細節,
基於高階製作驚一陣好似上次有師兄係唔知邊到做咁大鍋氣 ,穩陣起見咁緊係要親眼上去睇成品實物效果了解工序,
睇完實物了解後都只好乖乖訂做啦 , 唔講唔知前排仲有折... 我咁後知後覺咁緊係走寶...
但之後好似話仲可能會搞折頭喎,咁實要留意多D

講返正題, 相信Cerakote呢個名大家唔陌生, 究竟佢係D乜黎咁巴閉令到真鐵同玩具既玩家都熱愛, 甚至連米軍都指定用佢做表面處理?
簡單睇資料就係一種極強耐磨,高抗性,硬度高既真鐵表面塗層, 基本上用係真鐵上效果都好好,用落玩具到更加完美,
由於大量顏色選擇,咁做乜色都無難度唔洗再揾模型油R一R就甩喇 ,以前個人玩過客製陽極、真鐵塗層Duracoat,
今次潮D玩最新技術既Cerakote睇睇乜效果?

睇住簡介先
https://www.youtube.com/watch?v=3H3TCVzNRRA
塗層測試
https://www.youtube.com/watch?v=ksj-XJzVQik
https://www.youtube.com/watch?v=YlUwOR4Tq10

--------------------------------------------------------------

今次拎支玩左幾年玩到舊執到殘哂既鍛身GBB做Colt灰!唔係一味黑, 夢想既色水終於有得整!
做前一照留念

做完同全新冇乜分別, 質感同色水仲好靚

刻字仲清晰左好多

所以我一直支持呢間客製唔係無原因,信心質數之選

跟手就緊係做下測試 , 揾D隱藏位揾硬物磨下先....

不停用力磨有個印係度,

抹下佢又唔見左WO,正

不過又唔係無敵既, 用得耐用得粗當真野咁當鎚扑一樣會甩會花, 但肯定唔會係玩具油一塊塊R落黎咁甩

總結, 值得投資,做乜色都得真鐵表面塗層夠哂像真夠堅 各位個槍身個件色水唔滿意,或表面處理肉或殘舊, Cerakote簡直係救星

大至係咁多, 多謝收看

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 gtoray 於 5-10-2016 10:15 發表
又真係幾靚
最衰入左支馬記中左Cerakote毒, 唔係見客製咁靚都唔捨得做

引用:
原帖由 2slow 於 5-10-2016 10:16 發表
個鍛身好正呀, G兄想砌咩呀
請問coating收左幾錢?
呢支係之前砌好執爽支RO727, 但一直唔滿意黑色同玩到咁殘係時侯執返靚仔  
要砌多支鍛身M16A2預算要皮幾未有銀彈
今次個身做左十二條紅衫魚, 無耐之前好似做一大批個期有8折抵玩, 我覺得就算原價咁既質數比起其它算平都值得玩,所以衝左

引用:
原帖由 Ben_9413 於 5-10-2016 10:24 發表
工時大約幾耐?
好似一個星期左右, 不過都係睇間野個期多唔多工程掛

回覆 8# 的帖子

要玩像真又要爽WA系統咁多改件同多款係最好選擇, 所以我先投資咁多落去
有錢想搞多支Cerakote大蛇M16A1,自砌M16A2...
至於M4個人只係三分鐘熱度買馬記算已經kote左唔投入咁多

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-10-2016 17:12 發表
colt grey即係cerakote既幾多號色呢
Colt grey要考究既話有好多種 ,
深灰, 淺灰,

灰色

偏黃既灰色

黑灰色

仲有一堆

當然90年代初期M4/M4A1都有灰色身

中期係個種深色鋼藍唔係簡純黑色

後期全部用民版鍛模就開始偏黑色, 所以比軍人話似大陸代工

不過唔洗驚,施啦曲D色多到一隻灰都幾廿隻,黑色又幾廿隻, 就係預左我地d挑剔用家

引用:
原帖由 Ben_9413 於 5-10-2016 17:23 發表
簡直係毒不可耐...
任性真好
其實呢D做色已經唔算貴過程繁複又堅 , 如果有玩過模型比人做色就知咩叫貴....

回覆 16# 的帖子

是的....普通做隻HG靚少少都過千, MG 2至3千, PG 4~5千....
所以點解槍街個大大間代做模型拍烏蠅仲可以生存

回覆 18# 的帖子

光源有影響深淺色,但隻色唔會黑色影到藍色

回覆 20# 的帖子

好似係H262 stone grey, 因M16A1同A2年代D色主流會比現代睇落灰同淺色,公發一般指定個色水唔會亂改黑就黑灰就灰揸到好正, 但一批批做出黎實有色差唔同時期工藝又有改進所以色差黎越明顯,話哂萬萬聲咁生產色水偏差就挭,玩具都係睇你心水鐘意邊隻姐

至於M4/M16A4如果玩90~2000年代最好做深灰色好似馬記個隻,
或深黑灰色就比較似樣, 玩近年潮身現代型最好做返黑色,因而家D新批不論民版定colt AR真係常見黑色多 亦都可以上身做深紫色扮戰損品。或者做colt個隻鋼藍啦夠傳神

貼埋完成品先
90年代oldschool必玩.....

1 個讚好! TOP

回覆 23# 的帖子

係近期香港有施啦曲先可以完成計畫 , 始終表面處理係好重要令支野靚唔靚所以好值得投資,不過下身未完美仲係用m4a1 marking,因已執好費時買個鍛A1下身又要重新搞性能部分。可能遲D有水又許可搞支m16a2
配件以前有炮尺同M203,但好似太重所以放哂, 或者未來搞去m16到
張相個火帽就唔知乜來,可能係套左個蓋上去? 唔知有冇師兄知乜來

回覆 24# 的帖子

有興趣就搞支啦師兄

回覆 28# 的帖子

混合砌的, 蛇上身井下身

回覆 27# 的帖子

師兄做左乜色?有冇相睇下

19 12
發新話題