發新話題

自稱國九專門店的惡劣態度

自稱國九專門店的惡劣態度

細佬今日去槍街搵G17彈匣,格下價睇下大陸既amy(唔知係未咁串定agm)同Marui差幾錢,行左幾間,就入左一間大字寫住"國九專門店"(唔算鋪名吧)的舖頭,就問一名粉紅polo,四眼小肥的男人
小弟:有無G17彈匣買?
職員:有!未e隻囉(隻手指指住櫃中的G17匣)
小弟:幾錢啊?
職員:一百五十蚊
小弟:哦...咩牌子呢?
職員:你支槍咩牌子?
小弟:大陸野黎姐(抄Marui),咁e個彈匣呢?
職員:大陸彈匣得兩個牌子姐......
小弟:咁姐係咩牌子呢?
職員:咁你支槍咩牌子?(開始無啦啦態度惡劣加問非所答)
小弟:未大陸牌子,抄Marui果隻囉,咁隻彈匣係咩牌子先得架?
職員:無啊,無得彈匣買(好串加令轉頭)
小弟:下?無得買?咁e個咩黎架?(指住頭先佢指果個g17匣)
職員:果個唔買架(勁串地)
小弟:頭先又話e個百五蚊,問你咩牌子又答唔出,仲e家仲話唔買?
職員:係啊,無彈匣買(超串地)
小弟:你咩態度啊?我係客,你係職員,乜你講D野咁難頂架咩?
職員:你買野未客囉,你唔買野未普通講下野囉(宜句大家要記住啦,下次有機會做售貨行業時,可以咁同D客講野架!)
小弟:你都OK架喎,講D野都真係幾難頂架喎!你又知我唔買,唔問清楚點買啊?(怒目地)
職員:.......(自己口upup講野,我聲唔到)

之後小弟走左,去左間睇左Marui百六,amy(唔知係未咁串定agm)就一百,咁我就買左個Marui啦
之後去左平時買開果間度講返E單野,個老闆話"果個?好似係老闆黎架喎!唔洗咁串咩....嚇親 D新手(在下都係),未個個都以為槍街既職員都係咁?上網宣揚一啦!!!(宜家做緊)"

小弟唔介比人話我唔買野,小弟都唔會比D咁既人影響我對Wargame既態度,因為我好彩第一次買野果間對每一個客都好好,至少我眼見好多學生哥or中年男入去問黎問去都會一一解答,唔買都會講聲"唔緊要,你再望下先囉",但一D第一次自己去槍街問下價了解下既新手黎講,相信咁既態度一定會被佢地嚇親,並再無心情or勇氣問下一間.........

引用:
原帖由 亞豹 於 30-9-2008 02:43 發表
一定輸左成皮野波啦!!! 唔係點會咁!!
輸左成皮野波未買左間鋪再賭過囉~~

引用:
原帖由 瑞士鼠 於 30-9-2008 08:41 發表
就算人地玩野都唔應該咁既態度對待任何客人呀?
雖然樓主態度麻麻.......
顧客態度同職員態度態度係無衝特
我自己都係做顧客服務的

引用:
原帖由 blockhead 於 30-9-2008 03:29 發表

哥仔, 你o既對答都唔好得幾多咋喎, 佢問你兩次都唔正面答, 又冇話自己唔清楚.......

以事論事, 我唔識間舖D人
咁係未佢出以再做好D呢?佢係職員,佢既角色唔係要問到底,係要幫到底,問到底既係顧客既權利,
點做好D,未就係可以好似其他鋪直接同我講"其實睇你用咩大陸牌子,你果個如果係抄Marui既就用到,唔係既話就要買其他"
咁樣做係未解答晒先?而且好似某鋪咁做我並幫襯佢喎,點解唔做好D呢

引用:
原帖由 holy1 於 30-9-2008 09:46 發表
我都覺樓主d態度都幾晦氣+無禮貌

人地唔識你以為你玩野都正常

我覺得係槍街買野有禮貌既話 d 人都好少會串到話唔賣野俾你
覺得姐係未?
同上面講既一樣啦,顧客態度同職員態度態度係無衝特
如果個個Sales對好似師兄你咁講"我覺得",覺得客人玩野,就用咁既態度?
真係既更惡搞既客香港會有好多

引用:
原帖由 Tom298 於 30-9-2008 15:51 發表
同SSS一9痞
SSS?

發新話題