發新話題

戰地記者點做至好?

戰地記者點做至好?

其實我隻腳既舊傷真係唔夠力打晒全日, 所以打算下場game開始可能有一半時間囉架相機出來做下戰記.順便學下影相

之前用傻瓜機時有d時候想影遠野又唔夠遠...阿哥聽到就話借支"入門用大炮"比我玩下毒下我咁話.... (我阿哥算小小內行...我完全外行). 不過成日都怕係戰場比人直接or間接射中部機唔知點...

相問下d師兄有無人試過囉靚野(起碼唔係傻瓜機...)落場影相? 如果係既有咩注意同使唔使做d咩保護先落場? (如保護鏡頭既片之類)

(影相新手咩都唔識, 不過都想接觸下lee d野, 希望師兄指點下)

引用:
原帖由 Elf 於 14-4-2009 23:02 發表
鐵絲網必備
鐵絲網? 咁影出來既相咪有網紋囉? 定係唔係鏡頭用既? (小弟唔識野, 講錯請指點...)

引用:
原帖由 auhokan 於 14-4-2009 23:23 發表
可以用透明亞加力膠板嗎?
就係想請教下有玩影相既師兄...

引用:
原帖由 追逐者 於 15-4-2009 00:29 發表
重要有強大既流彈忍耐力....呢點可以問莊家
我一D都唔怕... (手上仲有好多彈洞)

我唔怕...我係怕部機...... 大哥巴既機來...怕唔知D子彈射中會點...想知道睇下其他師兄係JAI囉部機出去影定係有做D咩保護先落場....

[quote]原帖由 marcooo 於 15-4-2009 00:36 發表
乜都唔識影,但我覺得係點最簡單set 部機, WB, ISO 同最緊要對到焦,影出來

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-4-2009 00:51 發表
三,因為你知兩邊點佈防,所以你影相的時候要小心d鏡頭指的方向 ...
LEE個我都係好想知道既技巧....仲有就係點先影到精彩場面(知道運氣同報位都好緊要)....
引用:
原帖由 MartinPPKs 於 15-4-2009 00:54 發表
加塊Filter先La
分分鐘比人一雞$8000
唔好一雞$8000, 就係怕咁樣所以先冒住被插既風險係度救教於各位

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-4-2009 01:04 發表

你要知個場地係點,因為你基本上係唯一一個可以自由走o黎走去的人,你要影的同時,要知道自己個位置,有咩位會睇到你,

至於精彩野撞彩成份多,因為一般唔係大game,廿人對打唔係好多野睇,大game會好d
嗯~ 等影到D靚相再POST比大家睇

paul兄既combat camera team好正~ 好正丫~~~不過怕著迷彩會比人誤會 ^^"

elf兄講既鐵絲網我會去d機鋪睇睇, 不過我怕外行d店既人唔知我想講要d咩...
引用:
原帖由 phantomDx 於 15-4-2009 19:30 發表
我同d friend都討論過這個問題
先用布包好機身鏡身(如果有錢買個迷彩機身套,有保護作用)
鏡頭位置可裝特製filter
有一種號稱自己5倍強化的filter,sorry忘了牌子
but你可以去大相機舖問下
旺角成成應該有
睇到louis大同你既post, 我都考慮下做個套先 (我可以叫同事幫手做)

等做好準備再落場獵人

我有件鮮黃色jacket, 可能再加頂紅豆帽, 咁應該都夠晒顥眼
引用:
原帖由 越南河粉 於 17-4-2009 03:33 發表
帶白色頭盔or頭巾啦~用潛水膠殼入住部機黎影~
潛水膠殼? 我部傻瓜機有~ 如果大機都有就好了~
引用:
原帖由 失蹤人口 於 17-4-2009 20:31 發表
咩住大大枝其寫住記者
之後整件t又寫住記者
再放低武器
應該可以提高生存率
你做戰記會囉武器咁型?

發新話題