29 12
發新話題

[認真] 2012世界災難、UFO、世界神秘事件、預言、宗教、靈性....講場

引用:
原帖由 tango1997 於 2-9-2012 19:32 發表
尋晚同個仔夜晚返歸......比佢問我點解粒星星會行得咁快?(禾以為佢見到流星) ....我見到刀有D奇怪既移動速度.........咁我同佢講:可能係飛機..........點知佢又指住另外一個位問我:個邊又有飛机?>>>> .......我 ...
可能係人做衛星~~

在討論末日前, 不如先說, 何謂"世界末日"吧,.....地球消失??定人類滅亡???還是文化崩潰???

至於外星生物......必定有吧.............

引用:
原帖由 T-800 於 2-9-2012 23:28 發表

大災難發生以至世界現有体系大轉変....?

HAPPY SHOOTING!
可以是這樣, 說實話, 若然有一天突然宣佈有一種免費能源能取代石油, 已可做成一次因經濟崩潰而起的"世界末日".......

其實想深一層, 冰川溶化做成"世界末日"根本不成立, 因為人只需往高一點的地方移居便成, 只是現有主要經濟體也會沈於海中而已......

所以....究竟甚麼才是"世界末日"呢.................

引用:
原帖由 pz6666 於 2-9-2012 23:36 發表
剛睇緊一本書,話今年12月21日係宇宙聯盟提升地球空間維度既日期,即由現時三度空間進展至四度空間........亦即係由時間軸整合的己發生的每一個三維空間而形成的第四度空間,如果外星人真的協助人類突破到第四度空間 ...
呢個......料幻過頭啦.............

引用:
原帖由 潛陣水 於 2-9-2012 23:52 發表

3D變4D 不合邏輯.
戲都由2D 笑3D 啦..........

以我啦現有嘅邏輯, 又邊有可能解釋到呢D我哋唔知嘅嘢呢??

引用:
原帖由 pz6666 於 3-9-2012 00:27 發表

據稱我地所謂既神係有靈無形的生命體,已經進化超過50億年,蜥蜴人係呢種生命靈體創造的第一種有形生命體,其實蜥蜴人都分好多種,總之係泛指人首蛇身、蛇首人身,或者其他動物通過基因改造的生命體,所以古埃及 ...
我又唔覺蜥蜴/爬蟲類好適合好多環境喎......昆蟲勁D.....

引用:
原帖由 kai_matt 於 3-9-2012 20:28 發表

你曾經係基督徒咁易話圍啦
我認同係聖經有機會俾人曲解
其實好多人話聖經矛盾 就正因佢地唔夠明聖經
例如利未記set ge一啲守則 去到新約其實已經廢咗
聖經其實係一本書 係要成本睇 下下分開黎睇就 ...
聖經講嘅係真係假, 唔緊要......

最緊要嘅係嗰班諗住以科學去驗証聖經嘅天才, 比D常識好無............

有無人聽過公元前10500年毀滅的文化???

not 100% = 阿特蘭提斯........

首先呢個係由幾個包括地質同天文嘅客觀証據,再加上南美同埃及同少少吳哥窟古跡,同世界各地大致相同嘅大洪水傳說嚟推算,有一個比宜家更先進嘅文明存在。

首先正好樓上有師兄提及,以地質學同天文再加上獅身人面像,都有証據指出獅身人面像係喺公元前一萬五百年前已經起好。地質學嘅理論先建基於獅身人面像上面垂直嘅坑紋,經推論係長期被雨水沖刷嘅痕跡,但從宜家埃及嘅天氣嚟睇,呢幾千年加埋嘅雨水都無可能做到,而對上一次埃及有咁大雨嘅時期,就係喺約莫公元前一萬五百年前已經完結。而天文學呢,佢嘅証據亦都關獅身人面像事,因為獅身人面像係面向唔記得冬至定夏至嘅日出點,而以埃及咁多象徵性同"天、地對稱"嘅習慣,獅身人面像好應該係對應佢建造時期嘅日出時嘅星座,但係由於"歲差運動"嘅原理,上升星座無2千幾年會轉一次,宜家.....唔記得係雙魚定水瓶,而公元前2千年好似係金牛座,所以當時起嘅應該係"牛身人面像",而如果要咁啱係獅子座,咁啱又係指向公元前一萬三千至一萬五百年前。

至於到大洪水傳說,喺世界主要嘅古文明,包括印度、蘇美人等,都有大致相同嘅傳說(大致同方舟傳說相同),而巧合嘅係可以話代表現代文明始緣嘅穀物種植活動,亦係喺大約公元前一萬五百年前喺世界幾個主要高原開始,正好係人類為逃避大洪水而喺高原從新開始嘅助証。

以上種種都指向於公元前一萬五百年前已有一個高度文明,並於公元前一萬五百年前因洪水而毀滅。

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-9-2012 16:06 發表
有幾多人有研究瑪雅文化?
just a little~~~~

引用:
原帖由 b.jam 於 6-9-2012 20:36 發表

有本書叫上帝的指紋Fingerprints of the Gods 有講,最後話板塊移動,南定北極冰層下有一失落的文明。
本書超好睇架。
其實成系列仲有兩本, 係"天之鏡"同"創世紀守護神", 連埋"上帝的指紋"基本上係講呢樣嘢, 但個人覺得.....有小小邏輯上嘅問題.............
仲有另一本受佢影響嘅書"阿達蘭提斯"就主張失落嘅文明"阿達蘭提斯"就喺南極冰層下.......但同樣有小小邏輯上嘅問題.............

另外我N年前喺Discovery 睇過套紀錄片....佢嘅理論係....由於整個地殼係浮喺熔岩上面, 由於地球地軸係傾斜嘅, 所以當南北極嘅冰雪儲到一定重量嘅時候, 整個地殼就會大幅移動(係整個地殼, 唔係單一板塊)....而對上一次移動, 又咁啱喺公元前一萬五百年.......書本"阿達蘭提斯"就係以呢個為論點講述"阿達蘭提斯"點解會快速滅亡......當然亦有以南極為中心嘅地圖佐証

p.s. 雲海好多嘢都係抄考以上幾本書.....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-9-2012 02:55 發表

重有個系列係《神的刻印》
basically 《神的刻印》is part of 《上帝的指紋》.....

引用:
原帖由 T-800 於 12-9-2012 17:04 發表

請問有沒有中譯本可以找到......?

Happy shooting!
Sure and some have comic version....

引用:
原帖由 JBL 於 19-9-2012 22:30 發表
呢幾+首詩我老早知道,其中二首

稱雄東土日己終 物歸原主非奇事

此時國恥一齊消 四海昇平多吉兆

好似係指日本衰落戰敗,中國收回釣島同南沙群島並非什麽奇談咁話,
所以話 物歸原主非奇事,此時所有國 ...
聯軍東指成一氣 劍仙俠士有奇秘

水能剋火火無功 炮火飛機何處避

你睇埋呢兩句先啦......

劍仙俠士有奇秘<----老解有秘密武器

水能剋火火無功<----若夾硬要吹嘅...水即係H2O, 無咗生火必須嘅O, 即係得進氫, 即係秘密武器係....氫彈!!??

炮火飛機何處避<----用到氫彈, 梗係乜都無得避啦......

咁打嬴嘅...係咪好事先.......

29 12
發新話題