發新話題

反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋!

大家知不知道奧運氣步/手槍打什麼彈????

"10米氣步槍使用的步槍重量不超過5.5kg,總長度不超過850mm;而使用的子彈是.177口徑子彈(直徑4.5mm)"

"10 metre air pistol is an Olympic shooting event governed by the International Shooting Sport Federation (ISSF). It is similar to 10 metre air rifle in that it is shot with 4.5 mm (or .177) caliber air guns at a distance of 10 metres (11 yards)"

所以基本上 4.5mm 啖罐仔鉛彈是奧運運動的工具, 我認為購買實名制更好, 順便問一下氣槍的來福線是否和真槍一樣, 支支不一樣???

引用:
原帖由 gtoray 於 2-4-2013 11:04 發表
氣槍萊福線在一般情況下跟本起不了相同作用
又或者講,跟本無作用
所以不用幻想可以憑彈搵槍
nonononono

if for 4.5mm 鉛彈, it is very useful and workable, not like the 6mm airsoft

引用:
原帖由 gtoray 於 2-4-2013 11:33 發表

兩條蕉內點very useful?
As I remember the diameter of the upper part of the 痰罐仔 is 4.5mm, but the lower part of the 痰罐仔 is some little bigger than 4.5mm, therefore when the bullet shot out though a "rifle barrel", the 痰罐仔 will turning align the "rifle line", then it will mark the pattern in the 痰罐仔...

But, basically if the power of the airsoft gun is lower than 2J, it will power down when use 痰罐仔, but if it is around 7~8J....(it is a normal bower of co2 rifle/pistol)......So....if use 痰罐仔 in a under 2J airsoft....it is very stupid.....

引用:
原帖由 gtoray 於 2-4-2013 12:18 發表
即係其實我唔明你想帶出咩訊息?
呀.......

我係想講,一般痰罐仔上面部份嘅直徑係大約4.5mm,但下面部份嘅直徑係比較大嘅,所以當鉛彈經過一條來福線而射出,咁粒痰罐仔就會留低鏜線.....

我比人無端端add咗入去, 即刻走.....

引用:
原帖由 mic_hk 於 5-4-2013 04:59 發表
公開呼籲退群呢樣味免太無大將之風! 我就一定唔會走嫁啦!
問題始終係人身上! 而且金屬彈亦比較傷害性大係事實!
仲有其實我仲想講~ 係味另有所途我唔知! 我都叫玩過氣步~
用枝野得果2J既槍去打金屬彈? 打氣步既標准靶黎講~
十米內個準確度都有問題! 打黎把鬼咩!
所以一係枝野唔只JJ、一係射"鈀"以外既野~ 一係得個睇字............
仲有乜野用真係要大家諗諗同打出黎.....
但唔好打"我鐘意呀!吹咩"同"關你忍事"咁囉~ THX
以你的概念, 很有趣.......

"用枝野得果2J既槍去打金屬彈? 打氣步既標准靶黎講~十米內個準確度都有問題! 打黎把鬼咩!"
2J既槍去打金屬彈十米內準確度,射程, 火力都是垃圾, 這麼你擔心什麼??

"所以一係枝野唔只JJ"
意味著你擔心的是 over JJ 槍而不是打金屬彈, airgun好 airsoft gun好, 只需要 over 2J打何種彈也是非常危險的............

so what you want???

引用:
原帖由 tango1997 於 8-4-2013 13:15 發表
幾廿年前D人用SS-9000去射人貓狗雀。。。。又孖彈弓又揾腳“柴“泥上鏜。。。D塑膠冬菇彈咪一樣加釘加大頭針~~~! 。。。。D未成熟或心理病既人。。。。要去造。。。。佢點都有方法去造/改造。。。。就算枝槍係 ...
不需要9000, 只是$2X~3X的"老鼠槍", 已經冬菇彈加大頭針la.........

其實要指出6mm 有幾危險唔洗講咁遠,當年打22有幾傷有幾大力大家心知肚明,仲未計打co2嗰喲......

到電槍年代,谷盡去到幾大力大家晤會唔知,仲有電氣化.......

根本個發起人就係有心要將喲衰嘢推晒落4.5度,根本唔會理6mm本身根本比4.5更危險!!!!!你話一枝可連發嘅超焦槍危險定只可半自動嘅槍危險吖.......

同佢講道理,算把啦......

Mic Mic Wong
仲有! 同民建聯既曾大講過下、又同荃灣工商聯講過、睇下有無幾會同佢地開會講下呢個問題

Mic Mic Wong
始終法律既野問下有政黨背景既人會好得多! 仲有我有朋友係律師公會同醫學協會既人~ 呢幾日問下佢地有無興趣為呢件事出一分力~

Copy from the FB group....

Mr. mic_hk...why you contact 民建聯 ar.............

引用:
原帖由 YSL 於 10-4-2013 15:35 發表

如果氣鎗比佢地攪到收皮,重有Q位上咩,大家攬抄就有!
我諗到時再約佢去馬會,間馬會會唔夠位....

發新話題