發新話題

內衣少女

遲D.....我仲大考驗....係要影nude唔海水......

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-4-2010 00:32 發表

你的心態係點,都反映o係張相,你唔咁諗的d相自然唔會咁
呢樣真係要考吓自己.......我哋呢D百佳, 睇得太多日本嘅參考書........好多post/構圖入晒腦....呢次就係要睇吓自己得唔得.....

引用:
原帖由 亞龍 於 7-4-2010 02:29 發表

冇la............下次以經約左同一個Model........我都好想影多次佢最靚的一面............但着左衫的........
每個女仔最靚嗰面都唔同.....唔一定少布先好嘅....

引用:
原帖由 飛哥仔 於 8-4-2010 01:43 發表

有考慮過join人地d影model團唔影jai睇人地點影點準備希望可以從中偷師 , 小弟都有試過找朋友既朋友來試影, 不過都唔係好滿意, 成日係d雜誌 (digi哥d...)見到d人影到d女咁靚 , 真係好希望有日可以有返幾成功力就好 ...
我..有團喎.......

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 01:41 發表

乜野得定唔得先(明玩野mode)
你話呢....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 02:11 發表

你get錯meaning鳥
我都有睇龍哥未edit玆delete咗嗰句....
但get錯咩???

引用:
原帖由 飛哥仔 於 8-4-2010 02:10 發表

你講4月25日哥團?

所以咪話想試下睇下D專業既 或者D 業餘高手點影相點準備來識多D野囉, 我知道自己係新手同專家比真係自己囉來笨, 不過各人都有夢想同目標既~ (真係遠)

P.S.: 考慮緊 ...
月25日哥團<---yes...以後仲有.....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 02:16 發表

真正的高手講的說話可以好殘酷,因為真正的攝影太可怕,淨係聽某師兄講個理論都要有好大悟性,要實踐重更加
理論.....咪又係光圈快門同點放燈.......

個人認為比起呢D.....構圖同準確嘅時間捕捉更重要.....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 03:04 發表

光圈快門o個d 已經係最後o個步

由我聽某師兄開始講攝影的野,已經有一大堆詞彙
光軸
空間軸
對色論
曝光比例
色溫比例
二迴三迴反射
物件吸收反射顏色轉變
不同鏡頭使用距離範圍
製造光源
頻譜反應
加減法
I know what are these "詞彙"(know only....)

3.14(圓周率)
2的開方根
平方反比定律
But.....what is the relationship between..3.1416, 1.414 and photo taking???

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-4-2010 13:39 發表

3.14係計算入光量,因為同一個光圈在唔同鏡度直徑都係唔同
2的開方根其實就係1.4xxx 呢個係光圈值的由來
平方反比定律同光衰減有關

因為攝影其實係一門數學,理解佢要用物理學(光),實踐就用化學(對物料處理)
人 ...
個係....真係每次影一張相前都要計咁多嘢......悶死人咩......

發新話題