發新話題

無謂討論又來了....

無謂討論又來了....

今次想講吓日本槍(廠)的前景...............
個人應為是不思長進的在等死中.................

先說電槍市場, 在一年也沒有兩枝新槍的情況下, 中港台歐美東南亞甚至日本的本土市場也會守不住, 被中港台三地搶晒(Top便是最好的例子), 如果再沒有新系統的出現(我最想係gas blow back rifle).....相信都幾大件事.....好似如果日本仔話出枝膠身SR25要賣$3500.....咁多位又會點揀??  好似遲D話出枝膠身AK74(定AK104????), 又要收$1800.........咁多位又會點揀????
而氣槍市場........雖然老翻的技術還是不行, 但各日本廠.卻..................
WA...只有一未Hi-Cap/1911.......連其他槍都無.....
KSC...我想是唯一仲有D前景
馬老二.......系統是好, 但做工嘛嘛....
而Sniper Rifle....VSR-10, 有台仔VSR-11, Type 96 有國狗頂死晒, Tanak 的M700有KJ, 還有**的AW338...........而M82也是台仔的........Tanak現在才出L96.....仲救唔救到呢..
現在看來日本槍只剩shotgun和一些冷門槍(好似98K等)有前途了.............

引用:
原帖由 Kane 於 15-9-2007 00:49 發表
你要明白
日本法律限制住佢地
但係佢哋D"龜速"研發時間先係問題, 馬記上一枝係89式......都成年前啦(M14 socom同D細嘅唔計)你睇吓喺呢一年中港台出嘅新槍, 十枝都唔止啦....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 15-9-2007 01:00 發表
好似仲收緊中,
一個沒有民間真槍的地方,
做到咁多都已經係好成績.
咁香港同台灣也沒有民間真槍了............日本玩閹槍好似易過香港同台灣...........

引用:
原帖由 伯言 於 15-9-2007 01:29 發表
槍會咪民間囉...
這個日本也有, 但槍會始終是少眾, 亦以手槍居多, 而且我唔信香港槍會有EBR, SCAR......咪一樣做到

引用:
原帖由 皇家御貓 於 15-9-2007 01:34 發表
計我話市場會好似紅海咁分開...

日本走精細 / marking / 像真路線

中港台走款式線....
"中"就係, 港台......你睇吓VFC.............

引用:
原帖由 高!高!高! 於 15-9-2007 01:41 發表
佢地D法例係緊到道具/民間槍會都冇,
AEG/GAS槍膠身都係法例之一,
日本人民在國內就算有錢有面都唔會接觸到真槍的.
香港係可以用槍會名義買到總算係一支叫"私人"的真槍,
況且細心想一想,今日所 ...
過去的努力和成就不代表未來, 現實係馬老二在AEG的市場佔有率已經越來越細了....
如果再沒有像上次馬老二那種"電槍革命"的大變動, 相信情況不太樂觀了.....

另外說到真槍的話, 相信以馬老二的財力, 揾專人長駐美國做度數都唔難

引用:
原帖由 高!高!高! 於 15-9-2007 13:17 發表

law兄已經講左個事實.
日本國內市場夠唔夠玩,我不知道,
夠玩的話~唔會死,
唔夠的話~好快死,
不過說到底,唔係日本生產者有問題,
係人地copy得太過,
原本香港/台灣生產商只生產補品/損耗品,
你 ...
以CD/VCD/DVD 這例子我可不太認同, CD/VCD/DVD 是直接copy, 但是卻沒有創作, 就算他們用一樣的音樂來創作出"口水歌", 也沒人買吧.
但以AEG為主的copy工業, 像M4和AK那樣, 港台在這平台上做出的新槍多不勝數, 而日本, 就只有4枝M4..........兩枝AK...........而像ZA, **, VFZ的scar,  FAL, M249等, 雖然亦是馬記舊系統, 但係個殼已經是全新開模, 自行開發, 用回CD做例子, 便像舊歌重新編曲再唱...
而L85系(不論**定豬豬), FNC等就更加係新東東了...........
而國狗......除了SCAR和F2000外, 就真係全是照抄...............

引用:
原帖由 Swift 於 17-9-2007 15:23 發表
對日本而言,香港只係一個好細既市場, 而日本本土先係佢地最大既市場,日本人只需要迎合返自己國民既需要就可以生存,如果佢地個市場覺得冇需要,佢地出黎做乜?唔好太以為香港既需要就係佢地既需要.

好簡單 ...
香港市場是非常之細, 但中港台歐美等地加起來的市場之大, 可非日本本土市場可比

引用:
原帖由 追逐者 於 17-9-2007 22:13 發表

冇呢個老豆,都冇你呢個仔
但係如果仲係一年得一枝新槍, 想唔死都難
佢如果肯比返D力出多D槍, 而唔係出埋D吃力不討好嘅AEG Glock 18, USP, VZ-61咁.....仲有得救吓, 好似出返枝........突然間真係數唔到仲有咩槍可以出...........SAR-21啦!!
而Top......個波箱連國狗都不如, 佢出咩都等港/台改良版啦!!

引用:
原帖由 rcbusin 於 17-9-2007 23:41 發表
無真槍, 參考cap gun...
...........咁cap gun....又參考咩吮

[quote]原帖由 motospeeder 於 20-9-2007 14:37 發表

那麼數數AEG, 日本這兩年的新槍, M14 SOCOM, 89式.....仲有MP7, M93R, USP, GLOCK 18, VZ-61.....
到中港台了......直抄的不計....各種M60系, M249系, M4/M16系, AK系, G36系...都數唔到有幾多....仲有SCAR, FNC, SA80, EBR, SR25, FAL, HK53, F2000(雖然唔太好), 呢D槍如果等日本出, 我真係唔知我有無命等到........仲未計D計劃中好似SLR, M240, TYPE 97 等等..
以老馬的習摜, 一年通常只有一枝全新AEG, 今年....除VZ-61外好似仲未有全新AEG, 但係中港台方面.......都數唔到有幾多啦....
而GLOCK 18, USP呢D手槍, 就算無老翻都無人買啦, 而MP7的而且確係好, 但係....無老翻都好, 咪又係無乜人買......
大陸COPY的平價, 不是日本槍的主要死因, 因為買開日本槍的, 一向對大陸COPY真係望都唔會望(直至枝U仔同EBR之後, 相信好多人都會改), 最致命的是無款............只食老本.....

發新話題