發新話題

[認真] 毛熊大使在土耳其被暗殺

引用:
原帖由 Jonny.R 於 20-12-2016 18:31 發表

中學西史書都教塞拉耶佛
呢到係香港 唔好拎你d大陸譯音走去話人
唔好意思,我唔識分你係曲定直呀……

薩拉熱窩.........我用左20年有多..................

附件

21-12-2016 14:24

嚡……其實出事係喺15 同16樓,有位師兄笑你個名錯,跟住你16樓大反擊……我17樓問你曲定直,係因為我哋呢一輩人,自從94年比Sammi首歌洗腦後,我哋都好堅信不移個名係熱煱,而你用個名反而先係回歸後,可能因為官方已統一中文名,又或者係政府要去廣東話化先將全部課本改名……老實我嗰陣係諗住睇你點答之後笑鬼你……但好彩我通常準備寸人前都會先搵足資料先開拖,所以先check到你用個名係台灣譯法,而香港亦有用,我先無衝出嚟柒……

呢次話比你知,除非你有百份百把握,如果唔係最好先搵齊料先好衝出嚟寸人,否則就會好似今次咁寸人不成反成柒……仲有,柒咗咪認,簡單一句「呀原來香港以前係叫熱煱,兩個名都係香港叫法。」咁咪無事,而唔係咁樣死撐……

發新話題