17 12
發新話題

三星Slll

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 5-5-2012 23:28 發表
人人都話白色似M巾
四核用2100電 三四個鐘玩完
睇下識唔識智能調頻喇, 話曬都新機, 拎多d新技術落去嘛!
如果識因應工作量去調CPU頻率, 平時Underclock就無乜問題
打機睇HD多process先開曬4個core/主速運行

引用:
佢話可以無綫充電,咪即係靠電波都充到電?西利.......
無線充電原理同火牛,電磁爐,發達窿一樣
唔係用電波,係用磁感定律+AC電流

引用:
原帖由 louis265 於 28-5-2012 17:41 發表
eddy current 定係?
勞煩師兄解釋一下,因為小弟不明所以
Induced emf = DB/Dt ;微分方程
B係磁通量, t係時間

主coil(叉機)入面因為係AC, 所以電流方向一路變, 磁場亦一路變
放部電話上去, 因為磁場線係穿過電話coil
一個coil入面既磁通量一改變就會有感生電壓(induced emf)繼而有電流(induced current)

同你打邊爐大同小異

不過呢度要控制感生電壓咁解 唔係就會燒(電話太薄, 難以再放野去做調壓,只可靠叉機做)

所以要睇下佢識唔識CPU降頻
用家需要時先開大馬力
電腦就有呢種function

引用:
S III是進化,不是革命,「無法打敗iPhone」
利申:我是Android人
Iphone好似無乜新意lu

引用:
原帖由 亞爾多 於 28-5-2012 18:02 發表
4.8吋...不如索性出note2啦
S名字重要
要用個名黎撼iphone 5

Iphone係即食麵, 用起上黎極方便
(極User-friendly但亦都好唔flexible)
Android係原材料, 自己識煮就乜都妙
(控制比ios麻煩但好自由)

引用:
原帖由 sergeant3007 於 28-5-2012 19:26 發表
十幾年前要上大陸做嘢......

D大陸同事叫我上去個時幫佢買部三星手機上去, 酬$500.
我隔日帶兩部上去執$1000, 如是者...$500 x X =
好奇問佢哋點解? 1) 大陸買唔到? 2) 點解一定係三星?

當 ...
願聞其詳

引用:
原帖由 JBL 於 28-5-2012 22:27 發表

對...!我同師兄一樣,電話夠用就ok,但槍就貴貴都買,最緊要啱心水.......
電話視乎需要啦, 有需要upgrade就會買呢

用得android耐其實都覺得有咁既需要
相比iphone,A仔實在太方便了
最起碼入野可以用windows介面拖入去
iphone一無itunes就過唔到,連係電話拎相都要itunes先有driver

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-5-2012 22:46 發表

amoled的mon係咁,部部偏不同顏色死未
去睇7.7 d display機又好似無咩問題

引用:
原帖由 亞爾多 於 29-5-2012 00:45 發表

因為好多人唔識睇spec,見到大mon就覺得勁
利申: A用家
當解像度高時,Mon size好重要
Iphone4只係高S2少少解像度, 但個mon細好多,326ppi睇死人!
S2解像度稍低過IP4但就只係218ppi,至少唔會咁壞眼
特別係上網同睇戲
上網就mon細好易篤錯位, 一係就下下都要zoom大
睇戲清又如何, mon細又係一樣難睇

所以mon清得黎, size都重要, 只偏重一方, no good
同埋就係keyboard
mon細真係好鬼難篤, 成日打錯字

智能手機用黎上網,辦工,睇戲,mon細始終唔方便

引用:
原帖由 亞爾多 於 29-5-2012 11:44 發表

dpi高反而睇死人?你講緊咩

size係重要,不過size重要=/=一味愈大愈好,我覺得4吋已經ok,電話我要求單手可以做到大部份操作,同埋放得落褲袋
一部二部手機好似計數機咁闊,係街度用死人咩
Iphone4
D字太密, 清又點
唔通拎放大鏡睇

咁睇野法容乜易超級大近視

引用:
原帖由 亞爾多 於 29-5-2012 14:24 發表

screen size同font size同dpi係完全唔同架喎...
高dpi係像素密度高,唔關字體大細事
你都係唔明我既講法

我試過用iphone無錯解像度係好高, d字好清楚, 不過咁高解像度塞係個咁細既mon
睇得耐唔隻眼唔舒服
不過相比其他同size電話,iphone個mon就好過佢地, 比S2同S3就唔夠好, 我要mon大返d都唔要高dpi同解像度

17 12
發新話題