29 12
發新話題

[認真] 如何保養辣雞?

如何保養辣雞?

如果有玩開自己改造既師兄
你地會點樣保養自己支架生?
我岩岩買左支辣雞,用左一日, 個雞頭已經黑左, 導唔到熱, 之後要用沙紙磨走去
但結果又衰多飯, D鍚唔上個烙鐵頭度... (一開始銀色亮面果D位就好易上到錫)
特別想請教TANGO兄(你做電工架嘛)
先行致謝

回覆 2# 的帖子

呢樣我有做到, 都盡量無比佢燶 (用無鉛線有落松香膏)
PS: 我支辣雞係街邊三十蚊支果D, 其實係唔係要求太高? 我但求個咀唔燶,易上錫就算
係Lab用果d辣N耐個頭都重立立令, 係咪同辣雞咀質素有關?

引用:
原帖由 oliver1997 於 11-11-2012 02:49 發表
辣雞咀好似係有 白金 既thin coating....
磨左等於廢
30蚊一支雞6蚊一個雞頭都玩白金?!
PS: 如果價錢上OK既我會選擇買, 係lab同果d真係好好...

引用:
原帖由 gtoray 於 11-11-2012 15:27 發表

咁樣正確係點用ga?
求教~
我個阿蛇就教, 松香一來幫助傳熱, 二來可以減少要焊既野係焊果時被氧化, 重可以令鍚上得靚D(用無鉛線, 松香與否真係好大分別)
焊野前, 加少少係電路板要焊既位置, 我就上埋針腳 , 再用鍚線點一點松香,先至開始焊

引用:
原帖由 tango1997 於 11-11-2012 12:17 發表
樓主有無用辣雞座?
引用:
幾多火(W)
40W
引用:
唔好比辣雞idle乾燒,焊完一件野如果仲有半分鐘至焊第二件,關電源先,到用先再開返
唔...可能呢度衰左

回覆 18# 的帖子

如果黑左又唔搲佢, 有咩方法可以用得返? 個尖連鍚都熔唔到 (除左換咀)
我有支辣雞個頭黑曬

隻雞係無事既, 因為遠少少銀色既位置重可以熔鍚, 但係雞頭就發黑熔唔到鍚
姐係如果濕海綿都救唔返就換咀得喇?
thx!

回覆 23# 的帖子

某所大學Lab tech

試下先,謝謝

回覆 28# 的帖子

錦又唔係高檔既, 18蚊一細筒邊會有銀,頂多比銅姐
主因係成日用,唔想用60/40
但係主要問題係燶頭搞到唔導熱, 用鉛線會唔會好D?

引用:
原帖由 kenchan3037 於 11-11-2012 23:43 發表
請問..........我隻雞 一插電,通電 就跳掣,請問發生咩事?
THX
短路所以跳掣?
隻雞可能壞左
唔知用電錶睇電阻得唔得, 如果Live同neutral短路就保證壞

引用:
原帖由 tango1997 於 11-11-2012 23:58 發表

漏電。。。。火線L同中性線回路(N)。。。。兩組電流值出入唔平衡。。。。跳左水氣制(RCCB)
岩岩睇完wiki,原來係靠入同出既電流控制,重以為係純粹input過大就會跳
引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 00:07 發表

短路唔會先跳掣。。。。係爆完火花先會跳制。。。。如果個制係正常的話!
另想請教乜野數值先為之唔短路???thx
原來個原理唔係我想像中錦,講錯野
引用:
含鉛錫線。。。。溝鉛主要作用我估係要另到錫線再柔軟D同溶點低D
例如用60/40
對保養隻雞有無幫助架?
用起上黎,會唔會易上鍚d?

回覆 37# 的帖子

工程...

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 01:20 發表

乜野工程?
今年係得工程選, 無主修選

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 01:51 發表

口甘。。。。即係乜野工程???。。。机?電?冷?車?電子?電腦?建築?鉄路?網絡?水喉?裝修?通訊?電梯?飛機?船機?油柒?氣体?太空?潛艇?吊重?焊接?礦務?爆破?防盜?咁多飯讀哂牙?
事實上新學制的確令學生唔知自己讀緊乜
叫你寫下低能program, 整下識跟線行既車仔之類

29 12
發新話題