25 12
發新話題

有無HKAC嘅師兄們入黎

引用:
原帖由 小兵 於 12-4-2012 01:19 發表
各位師兄好 我係HKAC12-13 新仔 想問下HKAC d camp會做咩? d阿sir惡唔惡? 同埋聽人講話果度只得凍水沖涼係咪真? 果度D環境點?(尤其是食同訓果度 )
仲有7月1號面試會問D咩? 大唔大可能收?
小弟淨係玩過5日4夜 都比下意見啦
衣: 陸軍迷彩+cap帽, 上次頂帽做紀念品, 衫就要還; 無咩問題

食: 有canteen, 食物質素唔差, 覺得好過學校canteen, 另有汽水機, 餐具只有mess tin一set同一隻巾; 同茶餐廳碟頭飯差唔多

住: 營房, 好似睇戲d軍營錦 兩邊有6架床, 床上用品同渡假營差唔多, 都係膠皮包住海棉(?), 另有毛毯, 可開冷氣; 其實同我張床差唔多,可以接受
沖涼: 熱水唔穩定, 因為d阿sir會特登玩野, 果次一入開頭係熱水,之後變左凍, 第二朝d阿sir重問"d熱水夠唔夠凍" , 果晚就中招喇, 因為果晚凍, 重要沖熱水涼

行: 朝早起身跑水霸一兩圈先食早餐, 無食野就跑我試過暈一獲,不過景色唔錯; 一物換一物, 辛苦換眼界
有氣槍(AEG),游繩玩.
最重要係, 步操保證你極之樂意問候佢地既家人

不過前年3月去, 天氣未穩定, 真係會吹大風同凍
果度地方空曠, 溫度偏差大, 可能日頭好熱夜晚好凍

d阿sir一開始一定落你面做下馬威, 但之後會好搞gag
上次有個"黎明定唔明",成個胡楓錦既幾搞笑
惡都只係做個樣比你睇, 唔通去training camp當你係少爺服侍咩
不過唯一一個想叫48婆既係B字頭既阿嬸

最後, 通常去親camp, D人都唔係幾願意出供,但係果度廁所+沖涼隔 真係好乾淨

引用:
真係有氣槍玩?
請勿太大期望, d M4無tune過,連用iron sight都唔準
引用:
同埋體能會唔會好辛苦?
衰左最多都係掌上壓
有長hold一次 有短十幾廿幾次
跑步印象好似得起身一次
引用:
會唔會捉制服?
會, 最多叫你整返好,我果批就無罰過
陰毛要放入帽,額頭要企理, belt既方向唔可以錯
引用:
之前聽人講話有個師兄操到死鬼左係咪真?
未聽過, 不評論
引用:
咁佢地會點落你面
乜都捉一餐志在散下你順便show下自己威嚴
我當佢吠
反正果次係學校compulsory活動
頭幾年返大陸camp就話嗲都唔敢嗲, d"軍官"直頭打就打
係香港? 夠薑你就郁我
必要時override佢既指令

如果你忍唔住要走, 係個camp度行8K就可以搭巴士返西貢

引用:
原帖由 小兵 於 12-4-2012 11:41 發表
行8K? 咩黎
8公里

引用:
原帖由 101空降tom 於 12-4-2012 12:23 發表
哇有M4玩咁幸褔?我玩左成年都係得支MP5k同G17炸,仲要唔射得
不過有真野玩~L1A1抵番晒
HKAC有真鐵?
D M4, 租CQB果D都好過佢... 入面都係比靶紙鐵罐你射
不過去呢D Camp梗係唔志在玩AEG, 要玩AEG既唔好出去玩?
反而真鐵就唔同講法, 之前見低form去大陸d少年訓練軍營有得玩真鐵步槍

引用:
原帖由 小兵 於 12-4-2012 11:47 發表
同埋呢我1/7面試佢係咪其實9成都收?
我淨係玩左5日4夜 唔係真正join佢地 無意見

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2012 14:15 發表

我想問你係覺得自己好型?
對住解放仔就嗲都唔敢嗲
響香港就巴巴閉?
學校規定活動嘛
頭3年返去都幾反感下

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2012 17:49 發表
再一次證明體罰的高效率
絕對可以令港童嗲都唔敢嗲!

正所謂唔見棺材唔流眼淚~~
係大陸溶左都無人知

引用:
原帖由 kin123450 於 12-4-2012 21:23 發表
小弟都去過5日4夜,F2學校搞...我個次著便服......個次我有一半時間係WILD CAMP....夜晚輪間冇試個被人抽中,但係去WILD CAMP個時太熱,訓唔到,我去個時係9月到........成個CAMP真係冇咩玩,最多都係玩個支M1911仲要係壞.....

罰味又係罰PUSH UP.......步操都好HEA下.........重知個CAMP對於我黎講係用作識下D新朋友

PS.只係我個人觀點...有D FD話好辛苦
你個camp既夜晚輪姦係淨係山上札營定係連營地都要?
5日4夜唔係冇野玩架
我覺得行18k同山中作戰唔錯, 重有野炊同露宿, 再加水上活動

1. 行18Km
視乎人喇, 上次係札完營第2朝起行行去創興, 路上d景真係好正, 不過又上又落, 有時重好斜, 又無欄杆, 但係就好測試耐力, 行左9點至12點

2. 山上作戰
朝早搭車上山,係山頭度camp, 整水彈+motion sensor, 之後要係果度坐到夜晚, 一班分兩team,攻守, 最休閒一個活動

3. 創興水上活動
爬船搶旗+投石機(我無玩到)
爬船仔無乜野好講, 係個湖度郎下郎下

4. 野炊
比出前一丁,罐頭同米你, 自己搞掂, 用mess tin+露營gas爐

5. 游繩+札繩結
都係無乜好講, 一人淨係夠玩一兩次
不過可以比你扮SDU, 游3次就到地

6. 氣槍射擊
曬氣

7. "帳外賽"
我地5班, 鬥快全班人跑完成個course, 抓繩上斜, 捐"假裝既鐵絲網", monkey bra, 抓住條繩一面飛去另一面,捐水管
OK刺激

8. 走火演習
無啦啦夜晚12點1點fall in, d阿sir通定水叫你今晚咪訓住

引用:
仲有,我地個次有人做錯野,全世界都要比人罰,仲要大叫多謝.例如,陳小明遲到,我地就要大叫多謝陳小明之後每人PUSH UP 10下
無乜野, 不過我地果次就好有義氣地
有條友跑到氣喘都遲到
阿sir: 一係佢做, 一係除左佢之外全班做
我地就成班一齊做push up
千其唔好拍手

引用:
原帖由 tango10 於 12-4-2012 22:34 發表

咁樣咪即係玩針對! 這樣作為青少年訓練合適嗎?
一人衰, 全部揹
係咪想訓練團結性同團隊精神炸

引用:
原帖由 tango10 於 12-4-2012 22:41 發表

我就覺得訓練青少年(特別是被強逼進入AC)應該用俱正面, 積極, 鼓勵意義的工具及方式.
成team都熟既就無所謂
唔熟既累街坊,夜晚比房人姦咪大鬼獲

你想知訓邊度
睇張相啦
間間營都一樣架啦
不過有時會中間用板間開兩間
上次就間左男女
**某位hkac阿sir既相, 已將所有相中人打格仔, 只用於展示營社, 如有冒犯或不欲被上載,請向本人提刪, 謝謝**

附件

17-4-2012 02:07

有條柴,可以對住d女fingfing下

引用:
原帖由 christopher 於 14-4-2012 00:29 發表
Stop calling them 'miss'...
They are 'MADAM'...

Give some respect okay?
都係尊稱一個, 係度大家明白講緊果度d Madam
入到camp唔好叫錯就得

25 12
發新話題