發新話題

二十年的處女火機

原來咁多zippo愛好者
我都報個到先

個芯就無乜所謂, 買過個都唔貴 (假如唔重視機芯年份; 不過X芯就唔同講法)
反正個殼同芯兩者無必然關係
最重要就係個殼姐

有無師兄知點樣拎去保養?
我有隻變型金肛Zippo唔小心跌到個較位歪左

出左zippo blu之後都少玩電油火機了
隻拉絲chrome真係好實用
貴得黎果然正過街邊d火機仔

Topgas係咪真係丙烷
之前聽講過有師兄用topgas做火機氣
我用丁烷燒得唔好, 想試下用topgas, 氣化好d
之前冬天成日燒得唔好, 一係撻好耐先著, 一係就要著一著就熄

T兄
你重可以睇埋個hammer尾端有冇nip左少少

補圖:
真品zippo hammer

附件

2012-05-21 01.03.14.jpg (44.33 KB)

21-5-2012 01:05

2012-05-21 01.03.14.jpg

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 17-5-2012 03:42 發表
其實個膽有得換多謝78$ 請放心用
加上一個膽可以拉兩次線大約用半年 六個月拉一次條引線
兩次咁少
條棉芯好似好長架喎
雖然機芯內太短可能影響吸油能力
不過應該唔止拉兩次咁少掛, 我之前用開都唔洗點拉線, 就算要都淨係拉少少, 6mm左右, 一條好cum用呢
條芯就唔貴, 但係換就好麻煩
要係機芯內打S字型再塞棉花球

不過我成日都唔明點解漏油漏得咁快
我用R字牌同原裝油都係, 入完一個幾禮拜已經唔著

我用原裝棉芯都係貪佢較角度方便, 因為有銅線
唔會容易dur

不過我唔熟點set法, 點搞都set唔到個岩自己用既火
(我本來想靠拉返條心入去, 細火d, 但唔太work)
同埋漏油漏得好快(主要問題, 本來d人係兩星期入一次油, 我就一星期揮發曬)
結果就收埋左了

引用:
原帖由 tango1997 於 21-6-2012 15:33 發表

禾有個fd貪心 ,入白電油過多,佢有日袋左係牛仔褲前袋  ..........去迫巴士......有位坐.......但係企左好多人係佢旁邊......佢......過左一陣......發覺右邊褲浪同大比有D涼意..........之後有D灼熱..... ...
你個frd真係

我個火機淨係用黎煮飯比神食架炸

發新話題