發新話題

如何防止熱輻射

無得防止, 亦不可減弱
之前mythbusters有一集想試欺騙IR cam
但係無論點試都試唔到
因為一來高過0度都會有IR出
二來身體會一路產熱, 點都會比周圍環境高
再者即使佢著左果D潛水隔熱衣or銀色表面防火衣,因為體溫既關係點都會出到IR
如果想昆到IR Cam, 淨係可以係溫度同體溫差唔多既地方行

引用:
原帖由 Frogman 於 24-3-2012 02:22 發表
樓主講緊既係Thermal, 唔係IR, 兩樣野黎
我講得唔夠清楚, 唔好意思先

Thermal radiation係靠EM wave傳
IR都可以係其中一種, blackbody radiation取決於溫度
IR能量較低, 所以室溫物體會出IR(同埋其他EM波, 無關既省略)
當然,因為溫度低, 所以出既能量都較低, 要靠amplify先可以"影像化"

以下係大圍physics
防止熱輻射入cam=防止光被反射=黑體=至少於日常生活不存在
防止熱輻射散發=只有絕對零度先出現

引用:
原帖由 Frogman 於 24-3-2012 02:22 發表
樓主講緊既係Thermal, 唔係IR, 兩樣野黎
Thermal都要睇IR頭

引用:
原帖由 enochtam2 於 24-3-2012 10:21 發表
師兄.其實拎住塊玻璃都已經可以擋到89成的紅外線
再唔係學亞諾咁樣成身塗上凍泥漿都得
Hollywood Science用黎厄細路就得
凍泥漿係mythbusters試過架啦, 重搞到ToryO曬咀
果集叫 銀幕神偷秘技(下)

玻璃擋IR其實麻麻地, 求先無聊用槍燈燈頭同玻璃窗試搖控IR+相機
槍燈玻璃幾乎無效
窗用玻璃就擋到一半左右

引用:
原帖由 G3A4 於 24-3-2012 13:25 發表
http://www.youtube.com/watch?v=mgi4g7-PikU

like this ??
呢件野又幾生鬼
成部LCD電視錦

引用:
原帖由 FPGRM 於 25-3-2012 14:07 發表

果集youtube我有睇,唔知赫死識野咪笑能死
其實各國軍方一早有防熱能裝備供士兵用,種類之多包保赫死D平民;
我有土炮方法可以減弱95%熱輻射,這個方法將會在我的Bolg裡的wargame如何防熱影像第四篇裡介紹,而 ...
我諗到用雪種做衫...
師兄你部熱視儀買左幾錢

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 25-3-2012 18:12 發表

雪種做衫好耐之前跑RALLY果時以經有!
衫上面有兩個喉(高壓,低壓)要連接車內冷氣泵,散熱綱先做到降溫...

如果—個單兵做件雪種衫都好下

用冷凍版都要散熱又一問題
不過片中件衫好似講明係防IR"光"
防唔到溫度
引用:
These photocathode devices do not detect temperatures, but rather infrared radiation variances
引用:
NIR technology also make uniforms less visible in low-light environments by reducing the reflection of light.
引用:
appear at the same radiation level as the surrounding terrain
錦係咪如果用返Thermal cam就現形?
請賜教

其待F兄part 4

發新話題