發新話題

神舟插天宮

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 11:32 發表
小弟無知,想問幾樣野

太空倉廁所有否視像監控?

太空人男卅女,有否穿著內褲?

有引力能保持太空船軌跡運行,但又點解會身在無重狀態?(既然無重飄浮,何以有引力呢?須然我知引力同無重狀態係兩樣野。 ...
因為無反作用力加係人身上.

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:39 發表

大氣層薄既地方依舊係有重力,無重狀態的正確名稱應為微重力,太空人並不是真正的無重,因為地球的引力把太空人及太空穿梭機中的所有東西都保持在的軌道上。他們其實是在自由落體的狀態
果架客機係其實不停咁 ...
典會係Free fall
從頭到尾太空船都係做緊Circular motion, 距離不變

引用:
原帖由 Alex_山 於 17-6-2012 18:06 發表

因為太空船運行速度夠快囉....
咩速度夠快就Free fall
毛重刀話系因為Fg=Fc

附件

17-6-2012 20:58

引用:
原帖由 mkmonkey 於 18-6-2012 15:37 發表

我估佢講緊既,係指太空人感覺到係 free fall 既情況,而家際上佢地係做緊 circular motion .

完.

引用:
原帖由 tango1997 於 18-6-2012 20:39 發表

sorry.......唔係好同意..........如師兄所講.........如果隻机去到臨界點.......之後掉個有太空衣既太空人出機......咁佢狀態係飄浮......咁佢咪唔會跌落地面囉

等隻机走一轉番泥再接番佢
有適當速度就唔會比地球吸過去
所以, 只要架機掉個人出去果時夠快, 就可以一路飛
當然要忽略風阻先
所以現實唔太可能,除非一路有野去補償風阻造成既動能損失

引用:
原帖由 samsamyu 於 18-6-2012 20:42 發表
地球有引力..有氣壓,但太空無,所以唔會比太空"抽乾"
錯誤Concept

流體永遠由高流向低壓
但由於地心吸力(萬有引力)所以吸住左d氣體

引用:
原帖由 061084 於 18-6-2012 21:45 發表

邊個話要放佢地出機?
飛機E個時候開艙真係會解體!
其實佢係機艙裡面冇晒D座位,好似之前有位C兄話架機會升到最高點跟住飛機下降,之後上升到最高點,(E個時候機艙會開始冇重,D訓練員可以係E短短1分鐘學習「漂浮」 ...
可口可樂廣告都有用過架機

唔記得左任何只有G既motion都係free fall添

引用:
原帖由 louis265 於 19-6-2012 03:05 發表
雞屎PHY一問:太空人於太空倉內是否有道向心力?
是, 只不過是他感受不到

發新話題