29 12
發新話題

[認真] 如何保養辣雞?

引用:
原帖由 tango1997 於 11-11-2012 18:47 發表

一係你"突"過佢....佢耍你
一係你寸過佢.....佢玩你
一係佢眞係廣東旅遊社(GD)......GD唔GD
[認真]
表現較其他學生好, 所以有得嗲多幾句"學下野", 點知原來...

引用:
原帖由 T-800 於 12-11-2012 08:15 發表
唔洗煩咁多嘢.....

1.買個辣雞座(不過您好似已經有用...),有舊海棉濕下水,每上一次錫之前習慣點抹一下雞咀「如tango兄所教」,辣雞座有降溫作有,stand by時插住枝雞,可以降溫.....好有用。
ps:又唔駛 ...
又話唔好懶高檔用含銀線?

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 13:43 發表

現代工人極小揸雞。。。。全程刀係由机械人生產。。。。除較大電流既接點重係需要靠人手外。
揸得雞個班多數係維修同改裝電子野。
幾十年前既電子廠女工刀只係做插機位。。。。。焊接就用浸錫方法。 ...
潮流興Reflow,睇完覺得幾有趣

順便講埋我揸雞手法,有錯一次過插埋
手勢同揸筆一樣
先係雞咀沾一點錫
再將點左錫既位隊落支Pin
之後隊錫線落去,感覺到有座"山"出左黎就拎走鍚線,吹住拎走隻雞

引用:
原帖由 loveless 於 12-11-2012 14:02 發表
我支焊雞同錫都好平, D錢去晒夾具同表面清潔劑
鴨記經常聽到的對白:" 2支有咩分別? 80W梗係"好"過25W啦!!"
80W,可能塊底板用鋼做呢

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 16:01 發表

女夭。。。你係咪玩野呀?
你睇吓軍醫叔個簽名先啦!。。。人地做舞台、音響、錄影。。。人地唔用含銀度高既線點揾食呀?
軍醫用銀係要過訊號。。。。你焊個D係用泥過電流。。。兩樣 ...
你鍾意打C忽。。。

係Lab果支都差唔多function
雙顯示: 目前熱量, 設定熱量, 數碼式恆溫(非擰制, 有2個箭咀禁)
個雞頭應該係靚野... 350度長開完全無事發生, 放左幾分鐘拎返出黎用濕海棉抹抹, 上99.7Sn 0.3Cu易如反掌
原來係咁狠貴既靚野

回覆 87# 的帖子

唔一定係MIC插既, 樣似姐
舞台Lighting Panel都用呢種樣既插頭, 不過唔係插mic!
甚至可能係beepbeep聲果d野

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 23:14 發表
好彩成篇野在吹水廣場姐。。。。如果唔係。。。。成班比人夾哂去老鹵領事館
又唔係友台洗乜驚

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 15:17 發表

無錯 。。。。小弟4,5枝辣雞。。。其中兩枝有D特別。。。一枝差gas出外打game時幫人急救。。。。另一枝係手槍型。。。只得二段火力。。。插電keep住30W。。。再拉板機最勁係會提升到120W
講起火雞, 我諗緊可唔可以用明火當hot air gun錦用, 去拆IC
我果隻雞係kovea牌, 明火噴咀火苗極尖細, 諗緊可唔可以"譚"熔d鍚
換新火雞有無好介紹? 我嫌依家呢支太少容量, 重細過支白板筆

引用:
原帖由 tango1997 於 13-11-2012 13:52 發表

未必一定用熱風。。。用辣雞都得。。。出D秘技啦
我都見識過
Search "Chipquik"
超低熔點線,用左鉍,低熔點金屬
但就未見過用普通線or淨雞

我今日見到佢用界刀批個雞頭去整走d炭化物
隻雞係solder station數碼控溫果隻

回覆 124# 的帖子

學校個Lab tech
話說上手唔知冰個壽頭用到隻雞黑曬咀, 我用果時連用濕海棉都抹唔乾淨,唔上鍚, 錦叫佢黎幫幫手啦
點知佢手起刀落去搲隻雞

引用:
原帖由 tango1997 於 15-11-2012 07:37 發表

拱佢刮完隻雞咀你上唔上到錫丫?
整完一輪, 又搲又加鍚係海棉撩幾野, 之後上到了
隻雞又唔係我既, 話知佢做乜, 總之有得比我用就得

29 12
發新話題