發新話題

向警察致敬

向警察致敬

文章轉自一位退休校長
引用:
文章轉自一位剛下班的警察!

「我地每一日,都幫緊好多既人。無人尊重警察,唔緊要,但做警察既,勿忘對自己既尊重!」

「一向唔多係網上發言,因為個個得把口,但今日都要用把口講一陣,訓醒就會del 個post。

先致香港警察一句成語,「欲加之罪 何患辭」,今日講完,都唔想再講,明既明,唔明既,由他吧。

今日上街衝擊你地既一班暴動人仕,生在福中不知福。
口口聲聲話無自由,封哂3 條行車條俾你地,仲要話警方故意拖慢遊行節奏?最後自行衝擊警察封鎖線,迫使警方開放其餘3 條東行線。
其實,條路係用黎俾車行,法例無訂明維園,銅鑼灣,灣仔,中環,西環,係香港專用示威區,或暴動區。你有遊行自由,人地就無行街自由,無訓覺自由,商戶無做生意自由,車主無駕駛自由,因為你地,知唔知影響到幾多人,你地既自由,知唔知影響左幾多人既自由?

人地支持特首,你就幾百人圍住人地,人地又無自由既?你班打住自由口號既,只係為左攪事!有不滿,就整到成架警車都係垃圾,即係下次有人不滿,就可以整你架車,整你屋企門口?
有不滿,就近距離向警察吹哨子,無人知道耳膜好薄弱?警察就刀槍不入?如果依位警察聾左咁點?不負責任!

有不滿,就四十萬人去衝擊幾千警察,警察以一敵百,明明俾你拉跌鐵馬,又要話係警察推倒。胡椒噴劑噴面又可恥。咁有需要時開槍打中個人都好可恥啦!

問心,以前槍林彈雨,走到最前線,係邊個。
家暴,黑社會,精神病人仕,舞刀弄槍,走到最前線,係邊個。你唔見左個仔,又邊個幫你搵返。災難現場屍橫遍野,又邊個入去為死者做身後事,或為佢地討回公道。洗黑錢,殺人放火,打劫,偷野...無數咁多罪犯,邊個將佢地成之於法?邊個看守你地既家園,邊個維治香港既治安,邊個打擊毒品,邊個打擊走私,邊個打擊小偷,邊個..
有太多野,真係講唔哂,亦太多人睇唔到,太多人諗唔到。

香港看似安安全全,就無人再記得警察,但無左警察,又會唔會有安安全全既香港。你地覺得無需要警察幫助,其實只係警察默默地不求讚賞咁努力工作緊。試想如果香港無哂軍裝係條街巡邏,會有幾多罪惡發生?
我知,警察都會累,就算做警察既,都有一日會覺得,不如算啦,收份糧,打份工啫。
但唔好忘記,就算真係打份工啫,我地每一日,都幫緊好多既人。無人尊重警察,唔緊要,但做警察既,勿忘對自己既尊重!我絕對尊重警察,亦問心無愧。」

遊行對中國香港特別行政區政府有鬼用咩
你有你遊,佢有佢謀
話曬一向都要跟阿爺意思做野, 連個行政長官都係阿爺選, 政府邊會理班蟻民

佢果篇我都有睇過
1就無計了, 幾十歲阿伯, 講都曬氣
2真係拎得去打靶囉
3唔係遊行咁多人你夠薑挑機?

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 17:21 發表
原來連警察,公安,城管都未識分!可悲!
港警成為中共公安更可悲.

引用:
原帖由 B20_hk 於 7-7-2012 12:08 發表

鬼叫早一日,有差人捉咗大叫記者問話
再加上早前李克強單嘢...
六四男,水馬圍城

一哥做到嘢,表   揚
難為班細
呢個一哥返大家樂賣豬扒飯算啦

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 18:11 發表
國內是有分警察,公安,城管等不同崗位,工作是有分別的!

數上師兄是指香港警察,公安化?城管化?

那是你的自由!

我轉載兩編文章,是想大家知道,還有很多人支持香港警察!
我支持香港警察
假如非公安化
請解釋為何著64Tee出街會比人帶走
請解釋為何大聲發問會被認為對國家領導造成威脅

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 18:38 發表

請解釋為何有人會郁d就大叫警察打人
請解釋為何有人會係警察執法既時候公然挑釁, 唔合作

或者以上呢d事唔似得你講既咁受大眾關注, 但係呢d咁既事不時都發生緊
可能解釋就係警方唔識有效率地利用轉媒, 群眾, ...
點解有d新聞會講,有d無?
因為警察有專業操守, 示威者無
呢個就係警察同佢地既分別
唐唐僭建同平民僭建,幾大分別
唔通捉賊時叫個賊唔好走, 祈望個賊真係停係度; 同李卓淫講乖乖地遊行好喇,唔好挑人機

警察原本係維持治安, 但如果淪為政治工具既, 好

引用:
原帖由 zeta 於 8-7-2012 22:34 發表

港大嘛...一樣有人鬧佢地班學生點人數非常不專業云云
事實係以七一遊行模式係無可能有效地估算人數
下次要引入身分證讀卡器
要插過卡先准入去行

講買樓 大學生都得果萬零蚊
一層樓閒閒地二百萬 居屋炸!
唔食唔住唔痾都要十幾廿年先買到樓
真係唔好怪有幾萬到十幾萬三十樓下既人排公屋

引用:
原帖由 tf141 於 9-7-2012 00:34 發表

點解唔供樓呢?
200萬按8成都要拎40萬首期
分25年還, 唔計息都要每個月5400
前題係你要拎得出首期, 阿爸阿媽有既,借住先都可以煩少一筆, 如果無就真係頭痕
一個月搵得一萬蚊, 已經唔見左一半, 重要交通同食飯,水電煤差餉地租管理費入息稅又食你一大段, 剩得幾多錢儲老婆本?
揹住層樓養住老婆仔女更加無可能, 除非佢肯同你捱, 兩個人月入共兩萬啦!

搞咁多野為層樓, 所以公屋咪咁很多人排囉
煩少幾多野之餘又唔洗為錢銀煩惱
結完婚有埋仔無屋住重可以搵社工拆掂數

已經唔計交通方便全新樓包基本裝修
淨係唔洗你煩首期已經要拜港府幾獲

引用:
原帖由 WAIKO01 於 9-7-2012 00:42 發表

現在的私樓也真是貴的離x譜的 一般人最多只可以買到未炒的二手居屋 真正私樓則可能要供到阿孫個代(可見炒家帶來的災害)

糟了,再這樣下去真的off topic了。
未炒都3000蚊呎, 唔清楚是否綠表(未補地價)
無大商場, 無地鐵, 無社區設施, 得樓同個蚊糍商埸加巴士總站
地鐵站隔離私樓5000起
呢樣如果有錢既, 又真係抵買, 5000蚊呎私樓重要地鐵站, 不過都係, 大學生除非做到專業人士, 唔係就無望了

引用:
原帖由 tf141 於 9-7-2012 01:34 發表

咁唔同既, 你係想有得住就ok既, 咁咪申請公屋囉, 咁多人諗法一樣就自然多人排隊架啦
我依然沉醉係靚樓公屋既美夢
而事實上近呢幾期政府係錦谷公屋, 周圍都起緊
至少目前我對豪宅無乜響往, 雖然都係住, 但值唔值成千萬買一間屋呢?
普通公屋居屋豪裝後一樣住得舒服(見icable既香港空間大改造, 有次見豪裝公屋)
目前既心態係: 私樓就無可能住得到, 居屋又無錢比首期, 唯有排住隊先
不過依家咁鬼多人打尖, 又比家庭先, 單身人士應該排到65歲拎老人樓架啦...
我又好奇點解公屋有入息同資產審查, d人又儲到夠錢換綠表居屋既

引用:
原帖由 nathan852 於 9-7-2012 13:46 發表

呀師兄,先唔理依家3000夠唔夠生活用,你估下5年後個樓價仲會唔會依家一樣?
講起樓價升幅
元朗私樓(非豪宅,私人大廈)細單位唔夠半年又升左廿餅
勿論更交通方便既地區

發新話題