發新話題

SCAR-L 新用家

引用:
原帖由 061084 於 22-7-2010 22:40 發表
可惜美軍暫停SCAR-L計畫,得番SCAR-H..........可惜!!!
緊係唔用la,d美軍成日話5.56x45(m4/m16)係亞富汗山區唔夠stopping power,唔通重用scar-l咩...

引用:
原帖由 Oscarpanzer 於 23-7-2010 00:36 發表
總之根據SMGLEE的說法,FN SCAR-L係唔會咁早上場
上左la,75th ranger用過,2010年頭

其實1粒7.62x51都係around 5蚊hkd,咩mk262可能成幾十蚊粒,
美軍又用得多子彈,例子有美軍越戰果時殺1個enemy用幾多彈,
子彈錢都真係幾和味,都係用7.62低同arm用
但係過多幾年,美國可能唔打‘探你班‘,打城市or woodland,
7.62又用唔著,
不如唔好整新槍,整新kit好過la

引用:
原帖由 MG-42 於 27-7-2010 01:45 發表

老實講.. 係美佬咁白痴用M4用5.56打山... 人地說明書講X明5.56最盡打到400m冇力

之後又嘈話打唔死人.. 美佬係識槍唔X洗用曬249,M9,Scar,240,AT-4 呢D歐洲野啦... 出槍唔掂,用槍又唔X識   重傻到尋找萬用彈藥. ...
等等先,你話5.56只打到400m?
m16a4個有效射程去到500m bo
而且500m後都重有力wo

引用:
原帖由 101653 於 28-7-2010 02:18 發表

睇槍之餘
仲要睇彈藥
所謂既有效射程
唔等於實際射程

有效射程M4都做到600米
但係唔好唔記得美國用緊既SS109
打超過300米已經收緊皮
就算比你射到600米都唔知粒彈飛左去邊
更何況點為之有力? 你講既係殺 ...
真係?!
http://www.civiliangunner.com/m16a4
美軍以14.5吋短槍管的M4系列戰鬥時會發覺交火的距離超過槍械的300米有效殺傷射程而力有不逮,這時候20吋長槍管M16系列超過500米的殺傷射程就成為部隊們的最愛了。

引用:
原帖由 MG-42 於 28-7-2010 23:17 發表

其實數據上20吋管既初速及威力只係比14.5吋高20%左右... 你覺得聲稱可打遠200米既水份有幾高?
有幾多水份說留比d美軍計la,但係枝槍係02年開左波之後先用,既係知到m4無料到,
佢地針對e個問題去test m16a4,當然有計數同實驗la,高20﹪=卅=完全將初速及威力x(1+20%),可能多過,可能少過
物理野我唔係知太多....
M16A4為美國軍方除M4/M4A1卡賓槍外裝備海軍陸戰隊及部份陸軍前線作戰部隊的標準突擊步槍,雖然美國陸軍及海軍陸戰隊不約而同於1990年代中後期宣佈將使用中的M16A2換裝成可安裝各式輔助戰鬥裝備的模組化M4/M4A1卡賓槍系列,但到了2002年中後期海軍陸戰隊根據其他作戰部隊於阿富汗的戰鬥報告,再經過海軍陸戰隊兩年來的嚴格測試及激烈的評價性能後由陸戰隊司令於 MarinesCorp Times宣佈以M16A4取代M4系列換裝餘下的M16A2。

發新話題